
torsdag 31 december 2009
Gott Nytt År 2010!

onsdag 30 december 2009
Magister Knutson sätter betyg

Mats Odell och Göran Hägglund får betyget 2. Knutson bortser helt från Odells insatser under finanskrisen, som han helt ger Anders Borg belöningen för, liksom för Hägglunds tandvårdsreform och insatser för psykiatrin.
Om man nu ska ge sig på en bedömning av SVT:s experter anser i alla fall jag att Mats Knutson, med sitt KG Bergström-komplex, börjar hamna helt i skuggan av Margit Silberstein. Margits analyser och intervjuer är, i mitt tycke, betydligt skarpare och mer analytiska än Knutsons ganska personliga tyckande. Jag ger magister Knutson underkänt!
Läs mer på SVT.
torsdag 24 december 2009
Ord och handling inte samma sak för Sydvatten

Man kan, efter att ha läst Jörgen Johanssons debattartikel, förledas att tro att Sydvatten AB vill säkra råvattentransporten genom Bolmentunneln genom ett skydd som inte kommer att få några negativa konsekvenser för någon. Dessvärre agerar Sydvatten helt annorlunda när vackra ord byts i handling.
I den samhällsekonomiska konsekvensanalys som Sydvattens egen konsult tagit fram på begäran av Naturvårdsverket konstateras bl.a. följande:
”Sydvatten, har i princip allt att vinna på utredningsalternativet i och med att det gör deras verksamhet enklare att utföra när de yttre hoten mot vattenkvaliteten minimeras.” Vidare konstateras att ”Berörda markägare riskerar också att drabbas av ökade kostnader i de fall de inte kan använda sin mark fritt”. Sydvattens konsult och bolagets VD har tydligen inte samma verklighetsuppfattning.
Frågan om Sydvatten har rätt att leda bort grundvatten utmed tunnelsträckningen prövas nu av Miljödomstolen. Om Sydvatten anses ha rätt att på årsbasis leda bort över 6,3 miljoner kubikmeter grundvatten, är man verksamhetsutövare för en av de största grundvattentäkterna för vattenförsörjning i Sydsverige. Vattentäkter skyddas normalt inte genom ett riksintresse.
Markaryds kommun har därför fastställt ett vattenskyddsområde om 300 meter på ömse sidor om tunneln, vilket också tillstyrkts av SGU (Sveriges geologiska undersökning). I en rapport (2008:8) granskade Riksrevisionen dricksvattenförsörjningen och konstaterade bl.a att skyddet av råvatten ”vanligen innebär att vattenskyddsområden inrättas”. Sydvatten, som säger sig vilja skydda råvattnet i Bolmentunneln, har konsekvent motsatt sig detta. Skälet är enkelt; man vill i princip införa samma restriktioner, som dock blir helt gratis för Sydvatten, genom riksintresset. Ett vattenskyddsområde skulle däremot innebära en ekonomisk ersättning till markägarna och orsaka kostnader för Sydvatten, vilket man inte har något intresse av.
Jörgen Johansson bemöter Markaryds kommuns åtgärd i form av vattenskydd på följande sätt i Sydvattens årsredovisning för 2008: ”I denna strävan (att ge tunneln ett adekvat skydd) har vi från flera håll stött på uppseendeväckande motstånd. Det handlar om kommuners och företags ogenerade ambitioner att etablera miljöfarlig verksamhet i direkt anslutning till Bolmentunneln. Detta kan enbart betecknas som en i samman-hanget hänsynslös inställning.”
Så vårdslös med sanningen är alltså Sydvattens VD, som vid ett möte med Markaryds kommun i Malmö den 29 november 2007 konstaterade att han aldrig skulle medverka till att försöka lösa den intressekonflikt som finns i närheten av Markaryds tätort. När man i handling visar något helt annat, saknar de fagra orden och utfästelserna i Jörgen Johanssons debattartikel, åtminstone för mig, både trovärdighet och substans.
onsdag 23 december 2009
Tråkig julklapp
.
Även om besvikelsen är stor kan vi konstatera att vi från Markaryds kommun har gjort mer än vad som kan förväntas från en kommun för att få den här etableringen till Markaryd. Vi har bland annat erbjudit hyra eller köp av anpassade lokaler i ett synnerligen attraktivt läge, utbildningspaket och lokal samverkan med Arbetsförmedlingen. Däremot har vi avvisat förväntningarna på direkta subventioner. För oss är det viktigt att behandla alla företag i kommunen på ett likvärdigt sätt.
.
Det känns bittert att få det här beskedet via media. Inte minst mot bakgrund av att vi så sent som förra måndagen träffade företagsledningen på plats i Markaryd för att diskutera nya och framkomliga lösningar.
.
Markaryds kommun har under drygt ett halvår fört nära diskussioner med Bactiguard om en etablering i Markaryd. Förutom att ha erbjudit lämpliga lokaler har kommunen lagt ner ett omfattande arbete med att förmedla kontakter med Länsstyrelsen, Regionförbundet och regeringen samt visat på möjligheter till extern privat medfinansiering. Tyvärr har Bactiguard inte ansett detta vara tillräckligt, varför vi bara kan gratulera Eslöv till etableringen.
tisdag 22 december 2009
Nu kan Pågatågen till Markaryd bli verklighet

.
– Det är mycket glädjande att elva kommuner, två regioner och Banverket idag ställer sig bakom en helhetslösning för att få regionaltågen att rulla, säger Bengt Germundsson. Den avsiktsförklaring som idag lämnas in till regeringen är resultatet av ett intensivt och mångårigt arbete och jag är mycket glad att vi nu ser att dagen för tågstopp i Markaryd kommer allt närmare. Många goda krafter har medverkat till det förslag vi idag lämnar in och jag vill särskilt rikta ett tack till den näringslivsgrupp som så engagerat har medverkat i arbetet att förverkliga Pågatåg NO.
.
Pågatåg Nordost är en strategiskt viktig tågsatsning för tillväxten i nordöstra Skåne och södra Småland. Att bygga ut tågtrafiken är därför högt prioriterat av Region Skåne, Regionförbundet södra Småland, kommunerna och näringslivet i området. Även Banverket ser positivt på projektet. Som en del i det framtida infrastrukturarbetet har parterna kommit överens om hur trafiken kan utvecklas. Pågatågsdelegationens förslag är att regionerna och kommunerna står för 50,3 procent av de investeringar som behövs i stationer och spår.
.
– Pågatåg Nordost kommer att få stor betydelse för sysselsättningen och tillväxten i södra Småland och Skånes nordöstra del, som nu knyts ännu närmare tillväxtområdet i Öresundsregionen, säger Bengt Germundsson. Det är därför mycket glädjande och av stor betydelse att Regionförbundet södra Småland och Region Skåne samarbetar i denna angelägenhet.
fredag 18 december 2009
Vem sitter på "guldägget" om inte Sydvatten?

Om uppgiften att Bolmentunneln skulle vara ett ”guldägg som kan generera inkomster åt Markaryds kommun och dess invånare” hade varit korrekt, kanske det funnits mindre anledning att klaga. Dessvärre ser verkligheten annorlunda ut.
Enligt uppgifter från Sydvatten och Länsstyrelsen leds cirka 6 miljoner kubikmeter grundvatten årligen bort från området utmed Bolmentunneln utan att markägarna får en krona i ersättning. Denna rätt vill Markaryds kommun få prövad i Miljödomstolen.
Sydvatten har rätt att årligen leda bort maximalt 200 miljoner kubikmeter råvatten från sjön Bolmen. De enda som erhåller ersättning för detta är kraftbolagen, som får pengar för den fallförlust bortledandet medför. Markägare får ingenting.
Införandet av ett riksintresse skulle, enligt Naturvårdsverkets förslag, ge Sydvatten ett gratis skydd för sin verksamhet inom ett cirka 120 kvadratkilometer stort område utmed tunneln utan att man behöver ersätta markägarna med en enda krona.
Detta borde Yngve Malmquist, tidigare vattenexpert vid Boverket, känna till.
Rimligtvis borde väl den som har nytta av tunneln och vattenbortledningen och som har det största egenintresset för att denna verksamhet skyddas också få bära kostnaderna? Inte ska väl markägarna behöva förlora dubbelt upp?
Så vem sitter på ”guldägget” om inte Sydvatten?
torsdag 17 december 2009
Länsstyrelsens agerande bör granskas öppet!
Svar på debattartikel i Smålänningen den 14 december från P-O Törnqvist, kommunikatör på Länsstyrelsen.
Det är beklagligt att Länsstyrelsen inte var lika angelägen att föra en dialog under hösten 2008 då ärendet med detaljplanerna behandlades. Nu är det så dags!
Törnqvist nämner inte ett ord om bakgrunden till varför det finns anledning att ifrågasätta Länsstyrelsens trovärdighet. Denna diskussion vill han inte föra i media, vilket kanske kan förklaras med några exempel:
- Den 7 juni 2005 genomfördes ett dokumenterat samråd inför kommunens förvärv av mark i det aktuella området. Länsstyrelsen meddelade då att man såg positivt på en exploatering i området.
- Vid ett möte på Länsstyrelsen den 9 januari 2008 förnekar man att detta samråd ägt rum.
- En chefstjänsteman uttrycker vid samma möte, och i landshövdingens närvaro, sin personliga uppfattning som grund för att inte tillåta någon verksamhet i området.
- För att skydda vattnet i Bolmentunneln har kommunen infört vattenskyddsområde med särskilda restriktioner upp till 300 meter från tunneln. Detta har Länsstyrelsen bestämt avstyrkt.
- Länsstyrelsen anlitade hösten 2008 statens expertmyndighet, SGI, eftersom man själv saknade kompetens. SGI konstaterade i två ytt-randen att kommunen infört ett tillräckligt skydd för tunneln.
- Den 2 januari 2009 vet Länsstyrelsen bättre, eftersom man helt enkelt struntar i SGI:s expertutlåtande. Man stöder sig i stället på Sydvattens egen utredning och upphäver detaljplanen.
- Länsstyrelsen har, trots kommunens begäran, inte gett något besked om hur mycket grundvatten man anser Sydvatten har rätt att leda bort och i vilken vattendom detta finns fastslaget.
- Länsstyrelsen har avslagit kommunens begäran att Sydvatten ska åläggas att förstärka tunneln så att den tätas och blir stabil mot ras.
- Riksintresset gäller ”i första hand tunneln” men ”om lagstiftningen framöver så medger, även råvattentäkten”, dvs sjön Bolmen. Detta vill man av någon anledning inte framhålla i dagsläget.
Jag skulle kunna ge fler exempel som styrker min grund för att ifrågasätta Länsstyrelsens trovärdighet och opartiskhet i ärendet. Den som vill bilda sig en egen uppfattning kan ta del av de ganska många handlingar som finns diarieförda. För mig står det fullständigt klart att en part, Sydvatten AB, får en positiv särbehandling som inte något annat företag i länet kommit i närheten av. Konsekvenserna av att Sydvatten har en bristfällig anläggning och verksamhet ska, enligt Länsstyrelsen, drabba markägare och andra intressenter. Man kan fråga sig varför?
fredag 11 december 2009
Länsstyrelsens handläggning är partisk!
För nästan ett år sedan upphävde Länsstyrelsen två detaljplaner i det område som nu är aktuellt som riksintresse. Detta trots att statens expertmyndighet, Sveriges Geologiska Institut (SGI), på en direkt fråga från Länsstyrelsen, konstaterade att ”om kommunens föreskrifter tillämpas, erhålls ett tillräckligt skydd för vattnet i Bolmentunneln". Dessa utredningar valde Länsstyrelsen att gömma undan. I stället förlitade man sig på konsultutredningar framtagna och betalda av Sydvatten.
.
Länsstyrelsen kunde inte ens ange hur långt från tunneln man ansåg att exploatering kunde få ske. Därför är beskedet på Länsstyrelsens hemsida klarläggande; man vill "förhindra storskalig exploatering", dvs två mindre detaljplaner. Detta synsätt strider mot Miljöbalkens bestämmelser att sträva efter en rimlig avvägning mellan motstående intressen. Markanvändningen i Markaryds kommun ska tydligen inte bedömas på samma sätt som man gör då det gäller andra aktörer eller på andra håll i landet.
.
SGI konstaterade att det fanns stora brister i Sydvattens utredning samt att man på flera håll i landet har kunnat genomföra exploateringar i betydligt känsligare områden. Göteborgs stad får t.ex. sitt dricksvatten via vattentäkten Göta älv, intill vilken många stora petrokemiska industrier är belägna och där tankbåtarna går direkt på ytvattentäkten.
.
Enligt Länsstyrelsens egna uppgifter läcker det varje år in cirka 6 miljoner kubikmeter vatten utmed tunnelns hela sträckning, vatten som sedan säljs av Sydvatten för 6-7 kr/kubikmetern. Det rimliga vore att Länsstyrelsen ställde samma krav på Sydvatten som på andra företag; att hålla sin anläggning säker. Man kan fråga sig varför Länsstyrelsen så uppenbart särbehandlar ett företag och tillåter Sydvatten att göra stora vinster på markägarnas bekostnad?
.
Man kan också fundera på varför Länsstyrelsen lägger så stor möda på att förklara Bolmentunneln som riksintresse samtidigt som hela råvattentäkten, sjön Bolmen, varifrån 99 procent av vattnet kommer, just nu lämnas helt utan åtgärd. Finns det möjligen en dold agenda som innebär att sjön Bolmen i nästa steg ska förklaras som riksintresse? Om området kring tunneln blir riksintresse torde det bli tämligen svårt att neka samma åtgärd för sjön Bolmen.
.
Det är minst sagt uppseendeväckande att en myndighet så öppet visar vilken part man gynnar i det här ärendet. Länsstyrelsens handläggare har på ett exempellöst sätt brustit i opartiskhet och trovärdigheten i deras handläggning av ärenden som rör Bolmentunneln är körd i botten. Därför borde man omgående överlåta all fortsatt handläggning av ärendet till oberoende instanser!
onsdag 18 november 2009
Markaryd i fokus på Kvalitetsmässan

.
Vid seminariet fick jag berätta om hur Markaryds kommun arbetat med och infört en del av de steg som finns med i projekt ”Mönsterarbetsplatsen”. Dessutom medverkade företrädare för Carema Care samt Kommunals förste vice ordförande Annelie Hellander, som påpekade vikten av samverkan med personalen och facket oavsett driftsform.
.
Det är glädjande att vårt arbete i Markaryds kommun uppmärksammas även i de här frågorna. Den samverkan vi har i vår kommun saknas på många andra håll. Vi har en styrka i att vår personal och de fackliga företrädarna är mycket aktiva för att skapa förbättringar i samverkan. Samtidigt måste vi på arbetsgivarsidan vara lyhörda och inbjuda till dialog och delaktighet. Personligen tycker jag Kommunals projekt är mycket intressant och jag vill gärna diskutera en fortsättning när jag om några veckor är inbjuden till Kommunals årsmöte.
tisdag 17 november 2009
Projekt för enklare och tydligare upphandlingar
.
Jag har tillsammans med näringslivschefen under året besökt ett stort antal företag i kommunen, av vilka ganska många har en relation till kommunen som anbudsgivare. Det finns en stor efterfrågan på enklare och tydligare förfrågningsunderlag som ger fler och även mindre företag möjlighet att lämna anbud vid kommunens upphandlingar.
.
Flera företagare har också uttryckt förväntningar på att få delta i ett projekt, för att kunna ge synpunkter på hur förfrågningsunderlag och upphandlingar skulle kunna utformas ur ett företagsperspektiv. Det finns också ett behov av kompetenshöjning, både kring själva lagstiftningen som sådan, men även kring aktörernas olika roller i upphandlings- och anbudsförfarandet. Jag bedömer att ett projekt som involverar såväl företagsrepresentanter som kommunens tjänstemän och politiker skulle kunna leda fram till en process som uppfattas som både enklare och tydligare.
.
I första hand ska vi nu arbeta fram ett projektförslag i syfte att nå fram till enklare och tydligare upphandlingar. Projektet förväntas vara genomfört under första halvåret 2010, så att vunna erfarenheter ska kunna tillämpas i kommunens upphandlingar fr o m halvårsskiftet 2010.
torsdag 5 november 2009
Markarydselever bäst i landet!
måndag 19 oktober 2009
Svensk ankdamm?
fredag 16 oktober 2009
Friande dom i Göta Hovrätt!
fredag 9 oktober 2009
Förskotterat fredspris
onsdag 16 september 2009
Markaryds kommun anmäler Sydvatten AB till Miljödomstolen

– Enligt vår uppfattning krävs, i princip utan undantag, tillstånd av Miljödomstolen för att man ska få bortleda grundvatten. Något sådant tillstånd att leda bort grundvatten finns, enligt kommunens uppfattning, inte, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun. Det är anmärkningsvärt att det tagit tillsynsmyndigheten nästan fem månader att fatta ett beslut i frågan. Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att man inte vidtar någon åtgärd i anledning av kommunens anmälan, vilket Bengt Germundsson menar är märkligt mot bakgrund av de omständigheter som framkommer i Länsstyrelsens egen motivering till beslutet.
Länsstyrelsen konstaterar, något motstridigt, att frågan om Bolmentunnelns inverkan på grundvattenförhållandena längs tunnellinjen inte slutligt är avgjord. Därmed ger man fastighetsägarna utmed tunneln rätt att föra talan i frågan om skadeståndsanspråk. – Detta öppnar helt nya möjligheter för alla de fastighetsägare som berörs av restriktioner vid ett eventuellt riksintresse över tunneln att kräva ersättning för intrång och begränsningar i markanvändningen, säger Bengt Germundsson. Länsstyrelsen bekräftar således vad Markaryds kommun anfört under lång tid, en uppfattning som Sydvatten AB bestämt motsatt sig. – Länsstyrelsens besked är därför ett stort steg i vår strävan att tvinga Sydvatten AB att göra rätt för sig gentemot alla drabbade fastighetsägare i det fall ett eventuellt riksintresse införs i området, konstaterar Bengt Germundsson.
Markaryds kommun beslutade samtidigt att begära inhibition av ärendets handläggning på Naturvårdsverket angående riksintressefrågan. – Det är helt orimligt att ens diskutera ett riksintresse så länge Sydvatten inte har ett slutligt tillstånd från Miljödomstolen vad gäller tunnelns inverkan på grundvattenförhållandena, säger Bengt Germundsson. Det är mycket märkligt att Länsstyrelsen inte agerar i frågan, utan fortsätter att gynna Sydvatten AB trots de omständigheter man nu själv kommit fram till efter att ha satt sig in i de gällande vattendomarna.
måndag 14 september 2009
Markaryd - järnvägsknuten?
fredag 11 september 2009
Markaryd vann över Växjö

söndag 6 september 2009
På allas läppar
fredag 28 augusti 2009
Den som aldrig hållit i kvasten ska inte lära andra att städa!
söndag 23 augusti 2009
Bagatellisera inte (SD)

måndag 10 augusti 2009
Dags att granska Migrationsverket!
"De kristna betraktas av fundamentalistiska muslimska grupper som "otrogna", vilket gör det tillåtet att angripa dem. Trots kristendomens långa historia i Irak, ses kristna ofta som förrädare och stödtrupp till USA och Storbritannien sedan invasionen av Irak i mars 2003 och de därpå följande åren, och situationen har försvårats efter att USA dragit sig tillbaka från städerna."
torsdag 6 augusti 2009
Jag litar mer på SCB än Timbro
En stor del av de kommunala utgifter som inte rör välfärd och utbildning går till kultur och fritid.
Verksamheternas totala nettokostnader 41.435 kr/invPolitisk verksamhet 558 kr/inv 1,3%Infrastruktur och skydd 2.651 kr/inv 6,4%Fritid 1.111 kr/inv 2,7%Kultur 1.012 kr/inv 2,4%Förskola och skolbarnomsorg 5.681 kr/inv 13,7%Utbildning 13.857 kr/inv 33,5%Äldre- och handikappomsorg 13.172 kr/inv 31,9%Individ- och familjeomsorg 3.079 kr/inv 7,4%Särskilt inriktade insatser 314 kr/inv 0,7%
onsdag 5 augusti 2009
Höj statsbidragen eller sänk ambitionerna!
måndag 3 augusti 2009
Mer pengar till kommunerna i höstpropositionen?
Hur stort detta tillskott ska vara ville Jan Björklund inte precisera. Bara att det rör sig om "ett antal miljarder". På sikt vill han göra om statsbidraget till kommunerna helt och bättre anpassa det till konjunktursvängningarna.
– Ett ideal är naturligtvis att kommunsektorn ska inte behöva dra ner mycket på sin verksamhet bara för att betala socialbidrag när det går ner. Å andra sidan ska kommunerna inte själva bidra till att öka överhettningen när det går uppåt, säger Jan Björklund.
måndag 27 juli 2009
En falskt sjungande kvartett
lördag 25 juli 2009
Utan drömmar - ingen utveckling
måndag 20 juli 2009
Höghastighetsjärnväg längs E4:an
fredag 3 juli 2009
Ungt inflytande i Markaryd

Läs mer på Ungt inflytande-bloggen.
tisdag 30 juni 2009
I medeltida klädsel

Inlägg från Rikstinget i Västerås
tisdag 23 juni 2009
Äntligen första spadtag för Tvärleden!

Vad har de här talen gemensamt? Nej, det är ingen lottorad eller postkod. Det är några av vägnumren mellan Karlshamn och Halmstad som idag utgör den s.k. Tvärleden.
Betraktar man vägarna mellan Markaryd och Osby, kan man konstatera att samtliga förbindelser har fyrsiffriga vägnummer. Man kan fråga sig varför?
Kärt barn har många namn. Tvärleden kallas ju även för Volvoleden pga den stora betydelsen för Volvo i Olofström. Ett mindre smickrande namn är Ho Chi Minh-leden, som illustrerar den undermåliga standard som vägen haft i många år. Men nu bryts mönstret och vi kommer inom ett par år att få en modern förbindelse i öst-västlig riktning.
Utbyggnaden ger väsentligt bättre förbindelse mellan Osby och Markaryd och ger en vägförkortning för trafik mellan delar av sydvästra Sverige och västkusten. Detta medför en minskad restid och lägre fordonskostnader men även färre olyckor och minskade utsläpp.
Regeringen har vid två tillfällen pekat ut behovet av Tvärledens utbyggnad, dels i december 2000 i regleringsbrev till Vägverket, dels i februari 2004 då ekonomiska ramar för regionerna fastställdes. Under hösten 2004 reducerades de regionala ramarna främst av ”statsfinansiella skäl” samt i viss mån även det s.k. Trollhättepaketet.
Efter mer än 40 års diskussioner och planering får vi en modern och säker förbindelse mellan Halmstad och Karlshamn. Och 351 år efter freden i Roskilde 1658, då Skåne, Halland och Blekinge blev svenskt, fick vi ta första spadtaget på den förbindelse som äntligen ska ge oss en väg som förenar landskapen och binder ihop sydöstra Sverige med västkusten.
lördag 13 juni 2009
Kunglig medalj till Germundsson
söndag 7 juni 2009
Nationaldagen...

...firades högtidligt i Markaryd. Först sedvanlig marsch bakom Hemvärnet och Örkelljunga blåsorkester. Tal av regiondirektören och installation av en ny Markarydsambassadör. För egen del hälsade jag våra nya svenska medborgare välkomna. Allt inramat av sång, musik och dans, en värmande sol och mycket publik!
fredag 5 juni 2009
Röstningen klar

tisdag 2 juni 2009
Idag är jag glad för Rezas skull!
Turerna har varit många under de snart sex år som Reza varit i Sverige. Tillfälliga uppehållstillstånd har blandats med avslagsbeslut och under fjolåret togs Reza t o m i förvar med motivering att han var flyktbenägen. Ett beslut som dock hävdes efter en JO-anmälan mot polisen. Ärendet har därefter varit föremål för omprövning och igår kom alltså utslaget i Migrationsdomstolen. Nu hoppas jag innerligt att ärendet är överspelat och att Migrationsverket inte driver frågan vidare. Som jag ser det har Migrationsdomstolen fattat ett klokt beslut och tagit de humanitära hänsyn som jag efterfrågat under lång tid. Det hade varit förskräckligt om ett land, som berömmer sig att vara rättssäkert och humant, hade hanterat Reza på ett annorlunda sätt. Nu får Reza möjlighet att bygga upp sin tillvaro i Sverige och jag önskar honom allt gott i framtiden.
Samtidigt hoppas jag att dagens beslut i Migrationsdomstolen ska vara vägledande för den dom i Växjö Tingsrätt som åklagaren Marcus Sjöstrand överklagat till Göta Hovrätt. Reza och familjen Takvam har varit föremål för en process som jag inte skulle önska min värsta ovän. Jag hoppas att även den frågan ska komma att få ett lyckligt slut.
tisdag 26 maj 2009
Dags för slutspurt!
lördag 23 maj 2009
Arbetarrörelsens pionjärer...
torsdag 21 maj 2009
Deltagarrekord i R1-rallyt

onsdag 20 maj 2009
Internationella Markaryd

Sex av tio fritidshus i Markaryd har utländska ägare - högst i landet! Det är framför allt danskar och tyskar som utgör en allt större del av befolkningen. Om detta kan man läsa idag i Dagens Samhälle. Kanske inte så konstigt med tanke på alla de kvaliteter vi har i kommunen kombinerat med närheten till kontinenten. Det tar bara drygt 1½ timme att ta sig hit från Rådhusplatsen i Köpenhamn. Och de positiva effekterna har inte låtit vänta på sig.I fjol blev 40 danskar bofasta i kommunen och flera nya företag startades av våra inflyttare. Angenämt!
måndag 18 maj 2009
Löftena kunna blott svika #2
lördag 16 maj 2009
Ännu en ministerträff
fredag 15 maj 2009
torsdag 14 maj 2009
Bert Karlsson skriver om Markaryd

Aftonbladet meddelar att Bert Karlsson har bestämt sig för att skriva en bok om sina svenska favoritplatser. – Det är en häftig känsla att hitta nya ställen, det är som att hitta guld, säger han. En av dessa guldklimpar har han alltså hittat i Markaryds kommun, nämligen Stockhultsgårdens Tebod. - Ett charmigt utflyktsmål mitt i skogen nära Markaryd med över hundra tesorter. Där är det himla trivsamt, säger Bert.
Och visst är vi fler än Bert som upptäckt Stockhultsgården. I december i fjol utsåg en jury Stockhultsgården till Årets Teställe 2008! Detta efter att ha testat cirka 100 krogar och konditorier/tehus över hela Sverige. Så missa inte denna oas nästa gång du har vägarna till eller förbi Markaryd.