fredag 28 augusti 2009

Den som aldrig hållit i kvasten ska inte lära andra att städa!

På tidningen Kristdemokratens debattsida idag, går Martin Källstrand till hårt angrepp på oss sju kristdemokratiska kommunstyrelseordförande som för några veckor sedan skrev en artikel om kommunal ekonomi på DN Debatt. "Ni är slösaktiga kommunpolitiker", låter det från Källstrands megafon när han generaliserar med riktigt breda penseldrag. Jag har inga problem med att ta kritik och goda råd, men den som aldrig hållit i kvasten ska vara försiktig med att lära andra att sopa!
.
Källstrand har helt enkelt grundligt fel. Vi krävde inte mer pengar till kommunerna. Däremot förväntade vi oss att den regering Källstrand jobbar för ska vara byxad att våga diskutera välfärdsuppdraget och dess finansiering. Vidare visar han sällsamt dålig kunskap om kommunsektorn, när han inte ens noterat hur seriöst merparten av kommun- och landstingspolitikerna under det senaste decenniet arbetat med ständigt effektiviseringsarbete. Detta arbete är något som ständigt fortgår i den kommunala sektorn och mer finns att göra.
.
Det blir direkt pinsamt när Källstrand tar Skattebetalarnas förening som sanningsvittne för hur den kommunala sektorn kan effektiviseras. De flesta seriösa experter brukar vara försiktiga med att citera en så tydlig lobbyorganisation och det trodde jag våra företrädare i regeringen var omsorgsfulla nog att låta bli.
.
Bäste Martin! Välkommen ut ur din bunker och besök oss sju kommunstyrelseordförande som dagligen sliter i den s.k. verkligheten, ett begrepp som möjligen ter sig något abstrakt för dig. Välkommen, så ska du få se hur verkligheten ser ut och hur vi realpolitiker arbetar. Då kan du åtminstone med lite trovärdighet sälla dig till den skara du benämner "Alla som någonsin haft att göra med svensk kommunpolitik". Din artikel visar med all tydlighet att du inte är i närheten av den skaran.

1 kommentar:

  1. Bra Bengt! Jag höll på att sätta lunchen i strupen när jag läste Martins inlägg. Jag blir både förvånad och frustrerad över hur fort regeringsfolk tappar fotfäste, markakontakt och kontakt med verkligheten. Jobba på Bengt!
    Martin, vad innebär välfärd för dig? Skolor som det regnar in i? Kommuner som finansierar vägar och järnväg...., när staten inte längre tar sitt ansvar? Riktade insatser som knappast ger kommunerna handlingsfrihet. Martin, det är kanske dax att Praoa som kommunalråd.

    SvaraRadera