onsdag 29 april 2009

Utredare på kamikazefärd

Detta blir rubriken i Dagens Samhälle i morgon där jag presenteras i rollen som statlig utredare av utjämningssystemet. Och visst kan det känna så inför ett uppdrag som intresserar samtliga kommuner, regioner och landsting. Jag hoppas och tror att artikeln i morgon i någon mån kommer att balansera finansministerns uttalanden i förra veckans utgåva av Dagens Samhälle, där han konstaterade att kommunerna i Stockholm sköts "klart bättre än i övriga landet". Vad gäller den slutsatsen är vi inte särskilt samsynta.

2 kommentarer:

  1. Anders Borg har helt rätt. I Stockholm är valfriheten större, skatten lägre och dessutom betalar de en massa utjämningsskatt till andra kommuner.

    SvaraRadera
  2. Nja, statistik kan man alltid diskutera. Det finns många landsortskommuner som de senaste åren i sin resultaträkning visat ett bättre resultat per invånare än Stockholm och rimligen borde anses vara minst lika välskötta. Sedan får man inte glömma bort att det även sker en utjämning på kostnadssidan. År 2009 får Stockholm betala 1.891 kr/inv. i inkomstutjämning. Samtidigt erhåller man i bidrag från andra kommuner 1.376 kr/inv.

    SvaraRadera