onsdag 18 november 2009

Markaryd i fokus på Kvalitetsmässan

Vid ett stort seminarium med rubriken ”Mönsterarbetsplatsen”, arrangerat av fackförbundet Kommunal, deltog jag för att beskriva arbetet med personalfrågor i kommunen. Det är mycket inspirerande att kommunen uppmärksammas på det här sättet. Framför allt är det roligt att se att vi ligger i framkant i de här frågorna, som måste vara en del i ett ständigt pågående arbete.
.
Kommunals projekt ”Mönsterarbetsplatsen” är en metod som i tio steg beskriver hur arbetslivet och välfärden kan utvecklas i samverkan mellan arbetsmarknadens parter. Även om vi inte jobbat konkret med den här metoden, visar det sig att vi klarat av flera av de steg som Kommunal lyfter fram. I konceptet ingår t.ex. begrepp som ett nära och tydligt ledarskap, rätt till heltid - möjlighet till deltid, rätt till inflytande och delaktighet samt nya arbetstidsmodeller.
.
Vid seminariet fick jag berätta om hur Markaryds kommun arbetat med och infört en del av de steg som finns med i projekt ”Mönsterarbetsplatsen”. Dessutom medverkade företrädare för Carema Care samt Kommunals förste vice ordförande Annelie Hellander, som påpekade vikten av samverkan med personalen och facket oavsett driftsform.
.
Det är glädjande att vårt arbete i Markaryds kommun uppmärksammas även i de här frågorna. Den samverkan vi har i vår kommun saknas på många andra håll. Vi har en styrka i att vår personal och de fackliga företrädarna är mycket aktiva för att skapa förbättringar i samverkan. Samtidigt måste vi på arbetsgivarsidan vara lyhörda och inbjuda till dialog och delaktighet. Personligen tycker jag Kommunals projekt är mycket intressant och jag vill gärna diskutera en fortsättning när jag om några veckor är inbjuden till Kommunals årsmöte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar