måndag 9 januari 2017

Hur många minns Markarydsposten?


Idag hade jag lite tid över och passade på att plocka i bokhyllan på kontoret. Då hittade jag en nästan 50 år gammal utgåva av "bygdens egen tidning", Markarydsposten, från 1968. Den fick jag för några år sedan och tidningen har sedan dess varit väl förvarad i en hylla.


Redaktör för tidningen var journalisten och markarydsprofilen Carl Graneskog. Ledaren i den 23:e årgången av denna tidning behandlade ett, som det verkar, lika aktuellt ämne då som nu - problem med inbrott och stölder:


"Under hela fjolåret förekom så gott som varje vecka ett eller flera inbrott i Markaryd med omnejd. Som regel var det pengar som tjuvarna var ute efter, därnäst tobaksvaror, sprit och choklad. Ibland tog man med sig hela kassaskåpet med kontanter och allt för att i lugn och ro dyrka upp ute i skogarna under tysta nattimmar. Affärsföretag hemsöktes, men också barer och kiosker."

Detta skriver Graneskog för femtio år sedan. Han berättar också hur företagarna i Markaryd slutit sig samman för att finansiera nattvakter i syfte att minska inbrotten. Nästan som idag, då föreningen "Trygg i Markaryd" verkat i drygt ett år med samma mål. Historien tycks dessvärre upprepa sig. 
I tidningen finns också en hel mängd annonser från de många affärer och företag som fanns i Markaryd för 50 år sedan. Många av oss minns både Yngve Olsons och Menado.

I Yngve Olsons nio skyltfönster kunde man låta sig förföras och imponeras av södra Smålands största sortering inom både herr- och damkonfektion. 

Menado hade till och med två butiker i byn och var tydligen en föregångare inom folkhälsan med en egen diabetikeravdelning.

Centralconditoriet, som annonserade över nästan hela förstasidan, finns fortfarande kvar och till och med telefonnumret är detsamma idag. Varför Markaryds IF:s gymnastikgrupp från 1940-talet finns mitt i annonsen förtäljer dock inte tidningen, men det är kanske någon som känner till den kopplingen. Likaså finns Klintebergs kvar, dock med nytt telefonnummer.

Kanske är det också någon som vet hur länge utgivningen av denna lokala tidning en gång om året fortsatte? Helt klart är det både intressant och nostalgiskt att bläddra genom de 44 sidorna och det finns säkert anledning att återkomma med fler reflektioner och bilder längre fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar