tisdag 14 februari 2017

"Ljuset kommer från Markaryd!"

Under den här rubriken samlades drygt 150 personer ikväll i f d Hans-Agne Jakobssons lokaler i Markaryd för att lyssna till ett stycke design- och industrihistoria. Radioprofilen Gunnar Bolin höll ihop ett spännande samtal med flera av dem som varit anställda vid Hans-Agnes fabriker i Markaryd under de dryga 40 år som man var verksam i Markaryd.

Hans-Agne var inredningsarkitekt och formgivare och började som assistent till Carl Malmsten. 1951 grundade han företaget som ganska snart flyttade till Markaryd där det snabbt utvecklades. I början var produktionen bredare, men successivt kom det att handla om armaturer för såväl hemmiljöer som offentliga miljöer. Hans-Agne blev "den dämpade belysningens mästare" som arbetade med lugna och rogivande armaturer, alla med grundförutsättningen att vara bländfri.

Många minns säkert de bekanta spånlamporna i tunn fanér som uppfanns av en slump i samband med en julskyltning i Markaryd. Succén blev  omedelbar och en särskild fabrik byggdes upp för att under några år tillverka alla möjliga former av spånlampor. Exporten gick till hela världen och fortfarande finns många Hans-Agnes lampor i bruk i alla världsdelar. Lampan på bilden är dock i metall och specialtillverkad för dåvarande Skogsindustrins Utbildningscentrum i Markaryd.

Idag är många av armaturerna samlarobjekt och publiken överraskades säkert av beskedet från ett par samlare att det finns Hans-Agne-lampor som idag betingar ett värde av 40-50.000 kr om man säljer dem på den internationella marknaden. 


Tyvärr såldes företaget 1999 och lämnade därmed Markaryd för att läggas ner några år senare. Men fortfarande finns det många kvar av de cirka 100 medarbetare som jobbade på företaget som kan berätta om företagets storhetstid och vad Hans-Agne Jakobsson betytt för design och ljussättning genom åren. Helt klart är säkert hushållen i Markaryd klart överrepresenterade vad gäller armaturer från Hans-Agne.

Under kvällen såddes det säkert flera frön hos många av oss hur vi skulle kunna använda oss av denna tidlösa design för att rikta ljuset på Markaryd. Helt klart var det en nöjd publik som uppskattade detta arrangemang som Markaryds kommun och Nibe gemensamt stod bakom på historisk mark i den fabrik som Hans-Agne uppförde i slutet av 1960-talet. Idag ägs lokalerna av Nibe som på ett förtjänstfullt sätt bevarat och förädlat designen och bland annat visar upp alla sina modeller av braskaminer i den f d lampfabriken. 

Tack alla medverkande för en mycket intressant kväll!

Lyssna gärna på Gunnar Bolins radioprogram om Hans-Agne Jakobsson här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar