Tannsjönäs jaktsällskap instiftades år 1847 av den danske baronen Carl-Fredrik von Blixen-Finecke. Jaktsällskapet arrenderade stora mängder mark i Hinneryds socken i Markaryds kommun, där man funnit idealiska förhållanden att jaga skogsfågel. Baronen byggde först en jaktstuga, men efter bara några år uppförde baronens svåger, prins Fredrik af Hessen ett jaktslott, det hittills enda slottet i hela Sunnerbo härad.
Till detta jaktslott, otroligt vackert beläget på en halvö ute på en ljunghed på Tannsjönäs mellan Tannsjön och Hultasjön, färdades kungligheter och adel från norra Europa under ett par decennier mellan 1847 och 1875. Hit kom prins Kristian, den danske tronföljaren som sedermera blev Kristian IX, den svenske kungen Karl XV, den tyske järnkanslern Otto von Bismarck, grevar,baroner och officerare. En hel del om vad som utspelades vid dessa besök finns också nedtecknat och bevarat för eftervärlden.
När jaktsslottet brann ner i november 1875 upplöstes jaktsällskapet och en minnessten tillverkades i Helsingör. Denna sten kom av olika anledningar aldrig fram till Tannsjönäs och platsen, tillsammans med händelserna, föll i glömska.
Idag, 138 år senare, var det så dags att inviga en replik av minnesstenen på platsen där jaktslottet en gång var beläget. Lokala krafter, företagare och bybor har med gemensamma krafter bekostat och rest den stora och mycket vackra sten med den ursprungliga inskriptionen som jag idag hade den stora äran att få avtäcka tillsammans med eldsjälen Bengt-Ove Johansson.
På tidstypiskt sätt, med häst och vagn, färdades jag tillsammans med kommunens näringslivschef, Bengt-Göran Söderlind, från Tannsjö och ut på näset där vi välkomnades med musik, fanfarer och applåder från det ca hundratalet gäster som bjudits in.
I ett härligt väder och med naturen i sin vackraste försommarskrud blev eftermiddagen till en riktig fest med trevlig samvaro, glädje, gemenskap och med musik och god fika. Det var inte svårt att i fantasin tänka sig hur det kanske gick till just på den här platsen för 150 år sedan.
Ett stort tack till alla er som på ideell basis gjort detta möjligt! Jag blir både glad och stolt över den initiativkraft som finns i kommunen. Genom ert engagemang har ni berikat Markaryds kommun med ännu ett fantastiskt besöksmål där den lokala historian på just den här platsen förenas med ett stycke svensk och europeisk historia!
Läs mer om Tannsjönäs och jaktslottet här.
Hej! Den riktiga Kungastenen lär ligga vid Mölledammarna som tillhör Boserups gård i Skåne. Utanför Billesholm och förmodligen idag tillhörande Bjuvs kommun. Mvh Marianne Rönnberg Galmor/journalist - som av en tillfällighet fick en frågan lokalt i Bjuv om just Kungastenen. Och som så fann din sida och ytterligare en liten bit i pusslet om "vår" Kungasten "här nere".
SvaraRaderaDenna sten finns på Näsbyholms Gods i Skåne. Ring mej, (namn borttaget), så skall jag visa er stenen!
SvaraRadera