torsdag 6 juni 2013

Nationaldagen 2013

Nationaldagsfirandet i Markaryds Hembygdspark kunde väl knappast blivit bättre. En strålande sol från en klarblå himmel värmde den stora publikskaran som fick ta del av ett mycket fint program. Ledda av Markaryds kommuns Hemvärnsförening och till tonerna av Örkelljunga Parad- och Ungdomsorkester tågade barn, ungdomar och vuxna med flaggor i händerna från Kulturhuset till Hembygdsparken.
 
Blockflöjtsorkestern med elever i åk 3 spelade under ledning av Chrsitina Svensson och duon Frida Rahmeloo/Michaela Libeck spelade och sjöng. Högtidstalet hölls av Huneskolans nye rektor, hemvändaren Pia Wahlström, som i sitt tal hyllade hembygden och skönheten i Markaryds kommun. Pia berättade också att hon nyligen sett en gammal film från Markaryd där hon som flicka fick hålla en svensk flagga i fanvakten. Idag, 45 år senare, höll hon högtidstalet. Nationalsången sjöngs och världsartisten och markarydssonen Robert Karlsson framförde några stämningsfulla musikstycken på klassisk gitarr.
 
Min traditionella uppgift är att välkomna våra nya svenska medborgare. Den här gången var det 36 personer från 14 olika länder som välkomnades till Sverige och Markaryds kommun. En del har kommit under lugna och fredliga former, andra har lämnat sitt forna hemand till följd av mer dramatiska omständigheter. Gemensamt för dem alla är att Sverige har blivit det land som de nu vill bli en del av genom det svenska medborgarskapet.
 
Ulrik Starck på fritidskontoret har tillsammans med Sonja Schmidt och Markaryds Hembygdsförening utvecklat nationaldagsfirandet till en allt starkare tradition i Markaryd, vilket jag är glad för. Vi behöver värna och vårda det svenska kulturarvet och visst behöver vi en dag då vår nation, vår flagga och våra svenska traditioner får stå i centrum.
 
Programmet hölls som vanligt ihop på ett trevligt sätt av RosMari Jönsson Neckö och Lasse "På Backen" Nilsson stod som vanligt för teknik och en del musik. Lasse "På backen" och hans grupp Goda Grannar kan ni för övrigt höra vid två konserter i morgon och på lördag på Sweden Rock. Goda Grannar är, vad jag vet, den enda grupp som spelat på samtliga Sweden Rock-festivaler.
 

1 kommentar:

  1. Det var verkligen fint och stämningsfullt. Det kunde inte varit vackrare, molnfri blå himmel mot vilken vår vackra blå/gula flagga vajade mot. Var där med min svärdotter och barnbarn från Thailand. båda tyckte det var jättefint.
    Det som förvånade mig var att inte fler hade ställt upp för att fira. Man talar ju så mycket om hur Norge verkligen firar sitt land, men sen gör man inget själv. Det blir inget firande om man inte ställer upp. Ingen kommer hem till en för att ordna ett firande, norrmännen sitter inte hemma och väntar. Dom är ute och visar vad deras land betyder för dom.
    Jag tackar er som har ordnat detta firande och hoppas fler ställer upp nästa år för att visa att vi älskar vårt underbara land!
    Hälsningar Anitta Johansson

    SvaraRadera