söndag 23 juni 2013

"Hälsans Stig" invigd!I tisdags hade jag förmånen att få inviga den nya "Hälsans Stig" i Strömsnäsbruk. Invigningen sammanföll med återinvigningen av Strömsnäsbadet och lanseringen av våra nya gröna bussar inom regiontrafiken, varför det inte var tid att promenera. Tid fanns det dock i midsommarhelgen, så nu har jag även "invigningspromenerat".

Denna första "Hälsans Stig" i Markaryds kommun är en slinga på exakt 5 km och den går på ett underlag som är lätt att ta sig fram på. Det är en trygg och promenadvänlig slinga utan given start- eller slutpunkt. För den som inte vill gå hela sträckan finns det möjlighet att göra naturliga "avstickare" så att rundan blir precis så lång som det passar var och en.

Rundan i Strömsnäsbruk utgörs av den gamla terrängrundan ("Malmbanan") kompletterad med en sträcka utmed Fågelvägen, Järnvägsgatan, Mjärydsvägen och Wennerbergsgatan. Den är uppmärkt med skyltar som anger sträcka samt pilar som anger riktningen.

Inititativet har kommit från Hjärt- och Lungsjukas förening som bidrar med 20 000 kr. Markaryds kommun har anslagit 75 000 kr och för den summan får vi två stycken "Hälsans Stig". Den andra blir klar inom kort i Markaryd.

Den första "Hälsans Stig" (Slí na Sláinte – ”stigen till hälsan”) anlades på Irland 1995 av den irländska Hjärtfonden. Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Idag finns "Hälsans Stig" i drygt tio länder i Europa och Nordamerika. I alla dessa länder ser skyltarna likadana ut. De tre blå strecken står för hälsan, solen och livskraften.

I Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Det innebär att man tillhandahåller all information, kontakter och grafiskt material för att kunna förverkliga den.

Hoppas ni ska tycka de här slingorna är härliga att promenera. Nu är det bara att sätta/hålla igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar