söndag 30 juni 2013

Sommarlovsentreprenörerna certifierade!

I fredags hade jag förmånen att få överlämna diplomen och startkapitalet på 3 000 kr per person till de sex ungdomar som från och med måndag är sommarlovsentreprenörer i Markaryd. Att vara sommarlovsentreprenör innebär att man driver ett eget företag som sitt feriearbete.
 
Under en vecka har tjejerna drillats av Emma Hogenfält, som är handledare och mentor. Man har haft föreläsningar, planerat sitt företag, beskrivit sin affärsidé och upprättat marknadsplaner och nu är det alltså dags att börja driva sina företag på allvar.
 
Det är två typer av företag som nu startas.Två företag kommer att erbjuda olika trädgårdstjänster i Markaryd respektive Strömsnäsbruk, medan det tredje kommer att bedriva caférörelse i Hembygdsparken i Markaryd.
 
Det är första gången vi provar det här konceptet i Markaryd och jag hoppas naturligtvis att det ska bli lyckat. Redan efter den första introduktionsveckan var tjejerna överens om att de lärt sig en massa nytt och vuxit i ansvar och kompetens. Nu ska det bli roligt att följa sommarlovsentreprenörerna och höra vad de tycker om sitt feriearbete när det gått några veckor och det är dags att redovisa sina erfarenheter. Jag önskar er verkligen lycka till!
 

fredag 28 juni 2013

Lunchmusik på Torget!

 

Idag var det dags för några ungdomar i musikskolan att visa sina färdigheter. Mellan kl. 11-13 bjöds det på lunchmusik på Torget, där många samlats på den sista lunchrasten innan semestrarna börjar pa allvar. Under ledning av musikprofilen "Lasse på Backen" uppfördes en rad kända låtar med olika konstellationer.

För mig är detta en gammal dröm som går i uppfyllelse. Jag har sedan flera år puffat för att ge ungdomar i musikskolan feriejobb som gatumusikanter och i sommar föll bitarna på plats. Nu blir det fler framträdanden i sommar. Redan i morgon kan man lyssna till ungdomarna under lunchen på Posttorget och om två veckor gör man en repris. Dessutom deltar man på trivselkvällen i Markaryds Hembygdspark den 24 juli.

Under ett års tid har vi arbetat i ett projekt som kallas "Attraktivt centrum" och det här är verkligen ett inslag som passar in i det konceptet. Tusen tack för ert engagemang och välkommen till er alla att lyssna när tillfälle bjuds!

onsdag 26 juni 2013

"Ungdomar KAN!"



















Idag var det traditionsenligt dags att träffa våra tio ungdomar som deltar i sommarkursen "Ungdomar KAN!" Sommarkursen ingår som en del i de feriearbeten kommunen erbjuder. Under tre veckor arbetar man med Barnkonventionen, ungdomsdemokrati, föreningskunskap osv. Syftet med kursen är att öka ungdomarnas inflytande i den kommunala beslutsprocessen.

Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att sitta ner och samtala med ungdomarna på det här sättet. De är intresserad, har synpunkter och idéer och visar att de vill vara med och påverka. I år var det särskilt roligt att höra att man tycker att det blivit bättre med inflytandet och elevdemokratin vid våra skolor. Kul att det märks att vi satsat på de här frågorna!

Förutom de lokala frågorna var man helt överens om att Barnkonventionen bör bli en del av svensk lagstiftningt. Jag kan bara hålla med, det skulle vara välkommet!

Markaryds kommun hamnar mycket högt när SCB mäter hur medborgarna bedömer sina möjligheter till inflytande och påverkan. Vid förra mätningen hamnade vi på tredje plats bland landets alla kommuner. Det är bra, men inget man kan slå sig till ro med. Vi är på god väg, men vi behöver utveckla formerna för vår ungdomsdemokrati ännu mer. Helt klart vill ungdomarna vara med och påverka.
Under 2011 startade vi "Ungdomsinskottet", som är ett forum för ungdomars delaktighet och inflytande. Ungdomarna väljer själv ambassadörer från sina grundskolor och gymnasiet och två politiker utses till att sitta med. Under de senaste åren har man verkligen börjat finna sina former och man har mer och mer "tagit plats". Det är ganska kul när Ungdomsinskottet skriver till kommunstyrelsen och nämnderna och begär in svar på olika frågor so berör barn och ungdomar..
Självklart lägger man ut sina protokoll på hemsidan så att alla kan ta del av hur man arbetar, vilka frågor man hanterar och hur vi andra politiker agerar på ungdomarnas förslag och idéer.

I år är det femte året som ett tiotal ungdomar får möjlighet att ha ungdomsdemokrati och inflytande som feriearbete. På torsdag i nästa vecka kommer man att redovisa sitt arbete och då tror jag de kommer att berätta om hur positivt det är att få den här möjligheten och hur man fått ny kunskap, en kunskap som jag är säker på att de kommer att ha nytta av i framtiden.

söndag 23 juni 2013

"Hälsans Stig" invigd!



















I tisdags hade jag förmånen att få inviga den nya "Hälsans Stig" i Strömsnäsbruk. Invigningen sammanföll med återinvigningen av Strömsnäsbadet och lanseringen av våra nya gröna bussar inom regiontrafiken, varför det inte var tid att promenera. Tid fanns det dock i midsommarhelgen, så nu har jag även "invigningspromenerat".

Denna första "Hälsans Stig" i Markaryds kommun är en slinga på exakt 5 km och den går på ett underlag som är lätt att ta sig fram på. Det är en trygg och promenadvänlig slinga utan given start- eller slutpunkt. För den som inte vill gå hela sträckan finns det möjlighet att göra naturliga "avstickare" så att rundan blir precis så lång som det passar var och en.

Rundan i Strömsnäsbruk utgörs av den gamla terrängrundan ("Malmbanan") kompletterad med en sträcka utmed Fågelvägen, Järnvägsgatan, Mjärydsvägen och Wennerbergsgatan. Den är uppmärkt med skyltar som anger sträcka samt pilar som anger riktningen.

Inititativet har kommit från Hjärt- och Lungsjukas förening som bidrar med 20 000 kr. Markaryds kommun har anslagit 75 000 kr och för den summan får vi två stycken "Hälsans Stig". Den andra blir klar inom kort i Markaryd.

Den första "Hälsans Stig" (Slí na Sláinte – ”stigen till hälsan”) anlades på Irland 1995 av den irländska Hjärtfonden. Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Idag finns "Hälsans Stig" i drygt tio länder i Europa och Nordamerika. I alla dessa länder ser skyltarna likadana ut. De tre blå strecken står för hälsan, solen och livskraften.

I Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Det innebär att man tillhandahåller all information, kontakter och grafiskt material för att kunna förverkliga den.

Hoppas ni ska tycka de här slingorna är härliga att promenera. Nu är det bara att sätta/hålla igång!

torsdag 20 juni 2013

Kommunal agerar inte enligt sin egen policy




















Svar på insändare den 17 juni från Katrin Pettersson (S):

Av Katrin Petterssons (S) insändare den 17 juni kan man konstatera att jag inte gjort mig skyldig till de påstådda lögner hon tillvitade mig i ett tidigare inlägg. Nu är det inte längre lögner, utan insinuationer. Tack för den reträtten! Då det inte längre går att angripa mig för att ha ljugit riktas i stället fokus på att jag skulle blanda ihop mina roller. Jag föredrar att hålla mig till sakfrågan.

Är det inte så, Katrin, att det var din partikamrat, det socialdemokratiska oppositionsrådet, som ställde en interpellation/fråga i kommunfullmäktige om brott mot arbetsrätten? Hur kan du då påstå att svaret inte skulle vara kommunalpolitiskt? Och med vilken rätt avgör du vad jag ska svara?

Innan du sätter dig som domare över mitt agerande kan det vara av intresse att klargöra hur Kommunal som organisation ser på sina fackliga företrädares dubbla uppdrag. Per Holmström, förste vice ordförande i Kommunal, konstaterar att Kommunal i den plattform man gick ut med redan inför valet 2010 slår fast ”att förtroendevalda inte bör sätta sig i en situation där de riskerar att hamna på båda sidor i en konflikt” samt att ”förtroendevalda med förhandlingsuppdrag bör inte ta uppdrag där det kan uppfattas som att de också representerar arbetsgivaren”. Holmström konstaterar också att det för Kommunal är ”extra viktigt att inte sitta på dubbla stolar för att på bästa sätt företräda medlemmarna i förhållande till arbetsgivaren” (Kommunalarbetaren2013-03-13).

Man kan med fog fråga sig varför Kommunals centrala policy inte gäller och efterlevs av Kommunal i Markaryd?

Rätten att kräva personliga skadestånd innebär per definition inte en skyldighet att göra så. Det hade mycket väl gått att förhandla fram ett skadestånd som i god, solidarisk anda hade tillfallit den lokala organisationen och dess medlemmar. Av någon anledning valde Kommunals ordförande inte det alternativet, utan lyfte frågan till central nivå och förhandlade tillsammans med ombudsmannen fram två personliga skadestånd på 30 000 respektive 20 000 kr. Därmed blev medlemmarna helt lottlösa! Det anser jag vara dåligt omdöme!

Slutligen vill jag tacka för såväl interpellationen som för dina insändare, Katrin. De har bland annat gjort det möjligt att visa på en osund kultur – att sätta sig på dubbla stolar och följaktligen av och till tvingas välja sin lojalitet. Det har jag ingen anledning att behöva be om ursäkt för, utan det är en fråga som alla partier och förtroendevalda bör reflektera över och se till att förhindra.

Det ska bli intressant att se om Kommunals lokala företrädare har det goda omdömet att följa sin egen organisations policy eller om man tänker fortsätta sitta kvar på dubbla stolar och agera som både arbetsgivare och facklig företrädare.

tisdag 18 juni 2013

Strömsnäsbadet återinvigt!

Återinvigningen av det nyrenoverade Strömsnäsbadet kunde inte ha varit bättre. Solen strålade från en klarblå himmel och ca 300 personer njöt i fulla drag. Det drygt 40 år gamla friluftsbadet har genomgått en ordentlig renovering med bl a en ny entré, nya omklädningsrum, duschar och bastu. Runt bassängerna ligger nu mjuka plattor, en ny vattenrutschkana är på plats och en helt ny minigolfbana med nio banor finns att tillgå för den som vill göra annat än att bada och sola. Det var idel glada miner och nöjda tillrop och i första ledet stod ett stort gäng grabbar som var redo att åka i vattenrutschbanan så snart jag slutat mitt invigningsanförande och Elias Sandell blåst en fanfar på sin trumpet. Sedan vi väl klippt bandet var det full fart!
 
Strömsnäsbadet var den sista stora investeringen som gjordes i gamla Traryds köping innan kommunsammanslagningen 1971. Invigningen ägde rum i augusti 1970. Den dåvarande byggherren Tage Lövgren fanns på plats idag och kunde konstatera att Kunos Bygg AB skött sitt uppdrag med den äran. Kostnaden för att bygga badet 1970 uppgick till 674.000 kr, vilket i dagens penningvärde blir 5,1 mkr. Den renovering som nu är genomförd blev något billigare än de budgeterade 4 mkr.
 
Nu hoppas jag att resultatet ska bli till belåtenhet. Renoveringen av Strömsnäsbadet var ett av Kristdemokraternas vallöften i valet 2010 som nu kan bockas av. Dessutom får vi hoppas på en solig, varm och härlig sommar med många sköna stunder på Strömsnäsbadet!



torsdag 13 juni 2013

Grattis, alla KCM-studenter!

Idag var det traditionsenligt studentfirande på Kunskapscentrum Markaryd (KCM). Det tillhör ett av mina roligare uppdrag att varje år få hålla tal till studenterna under avslutningsmåltiden, då även stipendier och betyg delas ut. Mösspåtagning och studentsång höjer stämningen så att den är på topp då det är dags att springa ut till familj, släkt och vänner som samlats utanför.
 
Nu är ni helt färdiga och nu väntar friheten och världen utanför skolans väggar.
Ett stort grattis till alla studenter 2013 på KCM!
 
 
 

 

tisdag 11 juni 2013

Dagens hjälte!



















Idag hyllades "Dagens hjälte", Andreas Bäckman, i Markaryd av en delegation från kommunen. Andreas rådiga ingripande i söndags kväll förhindrade sannolikt att en brand spred sig i en förskola med risk för att kunnat orsaka en betydligt större skada. Nu blev, till följd av Andreas ingripande, skadorna mycket begränsade.

Det var i söndags kväll som Andreas passerade förbi förskolan "Hoppetossa" i centrala Markaryd som han kände lukten av brandrök. Han lokaliserade snabbt var röken kom ifrån och konstaterade att det hade börjat brinna intill en vägg. Tack vare Andreas snabba och rådiga ingripande i rättan tid, kunde han släcka elden och därmed förhindra att branden spred sig.

Från kommunens sida känner vi stor tacksamhet till Andreas och vi hade idag möjlighet att uppvakta honom på hans arbetsplats med en blomma och en liten gåva för att visa vår stora uppskattning för hans insats. Andreas är ett föredöme i sitt sätt att bry sig och agera. Om han inte ingripit hade det här kunnat sluta riktigt illa.

Ett stort tack för din insats!
 

måndag 10 juni 2013

Vilka lögner har jag fört fram, Katrin Pettersson (S)?



 




















Svar till Katrin Pettersson (S):

I sin insändare den 4 juni i tidningen Smålänningen avlossar Katrin Pettersson (S) ett verbalt angrepp mot min person i hopp om att något påstående kanske ska träffa sitt mål. Utan att med en rad styrka i sina egna påståenden uppges jag ”komma med direkta lögner” och ”fula och osanna påhopp.” Min fråga till dig, Katrin, är därför; vilka lögner och osanna påståenden har jag fört fram?

Är det inte korrekt att jag i mitt svar gav ett tydligt besked att kommunen ska följande gällande lagar och regler? Bekräftade jag inte i mitt svar att kommunen brustit genom att inte kalla till en formell MBL-förhandling? Har jag inte godtagit konsekvensen i form av ett skadestånd vars storlek förhandlats fram mellan den fackliga organisationen och arbetsgivaren? 

Jag har ifrågasatt lämpligheten, men absolut inte tillåtligheten, av att både vara arbetsgivarrepresentant och facklig representant i samma verksamhet och jag har uttryckt en oro för att det finns en risk att hamna i en lojalitetskonflikt. På vilket sätt anser du att detta mitt resonemang är ”ett angrepp på en av våra grundlagar, Regeringsformen”?

Stämmer inte mitt påstående att kommunfullmäktiges förste vice ordförande och därmed näst främsta arbetsgivarrepresentant samtidigt är ordförande för Kommunal? Stämmer det inte att vederbörande valt att företräda Kommunal i en förhandling med arbetsgivaren och i den förhandlingen valt att utverka ett personligt skadestånd på 30 000 kr till en facklig företrädare i Kommunal som även är en egen partikamrat?

(Kopia på förhandlingsprotokollet finns publicerad i bilden ovan.)

Du anser vidare att varken jag eller någon annan ”har rätt att lägga sig i hur facket beslutar i denna fråga”. Varför vill du hindra mig och andra från att använda oss av vår demokratiska rättighet att ha insyn i hur skattebetalarnas pengar används?

Då skadeståndet förhandlats fram mellan Kommunal och arbetsgivarföreträdare för Markaryds kommun anser åtminstone jag att är det synnerligen angeläget att inte resultatet av förhandlingen döljs. För mig är det av största vikt för såväl kommuninnevånare som politiska förtroendevalda i kommunen att det råder öppenhet inom den kommunala verksamheten även i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och den fackliga verksamheten. Eller anser du att det bara är arbetsgivarens brister som ska komma till allmänhetens kännedom?

Slutligen påstår du, Katrin, att jag bör se över ”mina olika roller”. Till skillnad från de nu berörda, är jag varken anställd eller facklig representant utan enbart förtroendevald politiker. Vilka olika roller menar du att jag har i den egenskapen och på vilket sätt klarar jag inte av att hantera dem?

Den som vill kan ta del av hela debatten och mitt interpellationssvar genom att lyssna via kommunens hemsida. Interpellationssvaret finns också att läsa i sin helhet på min blogg.


torsdag 6 juni 2013

Nationaldagen 2013

Nationaldagsfirandet i Markaryds Hembygdspark kunde väl knappast blivit bättre. En strålande sol från en klarblå himmel värmde den stora publikskaran som fick ta del av ett mycket fint program. Ledda av Markaryds kommuns Hemvärnsförening och till tonerna av Örkelljunga Parad- och Ungdomsorkester tågade barn, ungdomar och vuxna med flaggor i händerna från Kulturhuset till Hembygdsparken.
 
Blockflöjtsorkestern med elever i åk 3 spelade under ledning av Chrsitina Svensson och duon Frida Rahmeloo/Michaela Libeck spelade och sjöng. Högtidstalet hölls av Huneskolans nye rektor, hemvändaren Pia Wahlström, som i sitt tal hyllade hembygden och skönheten i Markaryds kommun. Pia berättade också att hon nyligen sett en gammal film från Markaryd där hon som flicka fick hålla en svensk flagga i fanvakten. Idag, 45 år senare, höll hon högtidstalet. Nationalsången sjöngs och världsartisten och markarydssonen Robert Karlsson framförde några stämningsfulla musikstycken på klassisk gitarr.
 
Min traditionella uppgift är att välkomna våra nya svenska medborgare. Den här gången var det 36 personer från 14 olika länder som välkomnades till Sverige och Markaryds kommun. En del har kommit under lugna och fredliga former, andra har lämnat sitt forna hemand till följd av mer dramatiska omständigheter. Gemensamt för dem alla är att Sverige har blivit det land som de nu vill bli en del av genom det svenska medborgarskapet.
 
Ulrik Starck på fritidskontoret har tillsammans med Sonja Schmidt och Markaryds Hembygdsförening utvecklat nationaldagsfirandet till en allt starkare tradition i Markaryd, vilket jag är glad för. Vi behöver värna och vårda det svenska kulturarvet och visst behöver vi en dag då vår nation, vår flagga och våra svenska traditioner får stå i centrum.
 
Programmet hölls som vanligt ihop på ett trevligt sätt av RosMari Jönsson Neckö och Lasse "På Backen" Nilsson stod som vanligt för teknik och en del musik. Lasse "På backen" och hans grupp Goda Grannar kan ni för övrigt höra vid två konserter i morgon och på lördag på Sweden Rock. Goda Grannar är, vad jag vet, den enda grupp som spelat på samtliga Sweden Rock-festivaler.
 

tisdag 4 juni 2013

Tovhult i kommunens ägo!

Igår genomförde Markaryds kommun och danska statens  bolag Finansiel Stabilitet A/S den affär som innebär att det ca 230 hektar stora området som var avsett för en golfresort övergår i kommunens ägo. Genom att kvitta den återstående fordran kommunen hade i form av en bankgaranti på 10,4 mkr mot markområdet är kapitlet om en golfresort i Traryd avslutat.
 
Det är naturligtvis tråkigt att detta jätteprojekt, åtminstone i den här tappningen, inte kom att genomföras. Men tack vare ett, för Markaryds kommun, mycket fördelaktigt exploateringsavtal har inte bara kommunens skattebetalare hållits skadeslösa utan kommunen erhåller ett mycket stort markområde som nu ligger öppet för exploatering av Markaryds kommun eller någon utomstående intressent. Detta måste betraktas som det näst bästa alternativet efter den planerade exploateringen.
 
Markaryds kommun har inte, vilket många fortfarande tror, satsat några skattepengar i själva projektet. Det danska bolaget har stått för alla kostnader. Det enda kommunen skulle ha gjort är att dra fram teknisk försörjning till området, liksom att se till att vattenverk och reningsverk skulle ha kapacitet för utbyggnaden.
 
I exploateringsavtalet lyckades vi förhandla in en klausul om ett investeringsbidrag till kommunen som skulle täcka kommunens kostnader för en utbyggnad i området. I denna klausul ingick en bankgaranti på 15,6 mkr. För ett par år sedan utbetalades den första delen, 5,2 mkr, vilket har finansierat renoveringen av Kvarnaholms reningsverk. För återstoden erhåller kommunen således ett mycket stort och intressant markområde.

söndag 2 juni 2013

Invigning av Göinge Bils nya lastvagnsanläggning

Det var hög stämning när Göinge Bil i fredags invigde sin nya lastbilsanläggning i Markaryd. Anläggningen, som är en av Sveriges modernaste Volvoverkstäder är uppförd vid den södra infarten precis intill E4:an och har kostat lite drygt 30 mkr att bygga.
 
Invigningen förrättades av Volvo Lastvagnars försäljningschef Antonio Nicoletti och han assisterades av Göinge Bils VD Lennart Green och ägaren Lena Mangbo. Efter bandklippningen överlämnades också den klassiska Volvo-logotypen som kommer att pryda sin plats i entrén.
 
I mitt tal framhöll jag de goda relationer som funnits under många år mellan Göinge Bil och Markaryds kommun, vilket också visat sig under byggnationstiden. Som jag uppfattar det har kontakterna mellan företaget och kommunen varit mycket bra, vilket också bekräftades från Göinge Bils sida: "Här i Markaryd förstår kommunen företagen".
 
Vid den rundvandring som följde efter invigningen och lunchen fick vi se en genomtänkt anläggning. Golvytan är på ca 2 500 kvm och i alla detaljer har man tänkt på den personal som ska jobba här. Den uppvärmda smörjgropen, ledningsdragningen som innebär att all smörjolja kan lagras i ett rum, tvätthallen och värmeslingorna i verkstadsgolvet lyftes fram som exempel på arbetsmiljöförbättrande åtgärder. Naturligtvis uppvärms anläggningen av ett par rejäla bergvärmepunpar från Nibe.
 
Det är bara att gratulera Lennart Green och hans personal, ägarna Göinge Bil och Volvo Lastvagnar till den fina anläggningen, liksom Markaryds kommun där företaget valt att utvidga och utveckla sin verksamhet.
 
 
I tvätthallen stod denna pärla och glänste, en Volvo N88.
 

Utanför verkstaden hade Pelle Bäfwer på Södra Århults Torv ställt upp att par gamla rariteter, bland annat den här Volvo Duetten med flak och enaxlat släp.

lördag 1 juni 2013

Invigning av minnessten över Tannsjönäs jaktslott

Tannsjönäs jaktsällskap instiftades år 1847 av den danske baronen Carl-Fredrik von Blixen-Finecke. Jaktsällskapet arrenderade stora mängder mark i Hinneryds socken i Markaryds kommun, där man funnit idealiska förhållanden att jaga skogsfågel. Baronen byggde först en jaktstuga, men efter bara några år uppförde baronens svåger, prins Fredrik af Hessen ett jaktslott, det hittills enda slottet i hela Sunnerbo härad.
 
Till detta jaktslott, otroligt vackert beläget på en halvö ute på en ljunghed på Tannsjönäs mellan Tannsjön och Hultasjön, färdades kungligheter och adel från norra Europa under ett par decennier mellan 1847 och 1875. Hit kom prins Kristian, den danske tronföljaren som sedermera blev Kristian IX, den svenske kungen Karl XV, den tyske järnkanslern Otto von Bismarck, grevar,baroner och officerare. En hel del om vad som utspelades vid dessa besök finns också nedtecknat och bevarat för eftervärlden.
 
När jaktsslottet brann ner i november 1875 upplöstes jaktsällskapet och en minnessten tillverkades i Helsingör. Denna sten kom av olika anledningar aldrig fram till Tannsjönäs och platsen, tillsammans med händelserna, föll i glömska.
 
Idag, 138 år senare, var det så dags att inviga en replik av minnesstenen på platsen där jaktslottet en gång var beläget. Lokala krafter, företagare och bybor har med gemensamma krafter bekostat och rest den stora och mycket vackra sten med den ursprungliga inskriptionen som jag idag hade den stora äran att få avtäcka tillsammans med eldsjälen Bengt-Ove Johansson.
 
På tidstypiskt sätt, med häst och vagn, färdades jag tillsammans med kommunens näringslivschef, Bengt-Göran Söderlind, från Tannsjö och ut på näset där vi välkomnades med musik, fanfarer och applåder från det ca hundratalet gäster som bjudits in.
 
I ett härligt väder och med naturen i sin vackraste försommarskrud blev eftermiddagen till en riktig fest med trevlig samvaro, glädje, gemenskap och med musik och god fika. Det var inte svårt att i fantasin tänka sig hur det kanske gick till just på den här platsen för 150 år sedan.
 
Ett stort tack till alla er som på ideell basis gjort detta möjligt! Jag blir både glad och stolt över den initiativkraft som finns i kommunen. Genom ert engagemang har ni berikat Markaryds kommun med ännu ett fantastiskt besöksmål där den lokala historian på just den här platsen förenas med ett stycke svensk och europeisk historia!
 
Läs mer om Tannsjönäs och jaktslottet här.