tisdag 23 april 2013

Företagsklimatet i Markaryd i topp bland Sveriges kommunerIdag presenterade SvensktNäringsliv sin årliga mätning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Resultatet visar att Markaryds kommun befäster sin position som en av Sveriges bästa näringslivskommuner. I totalrankingen klättrar Markaryd sex placeringar och hamnar på plats 21 bland Sveriges 290 kommuner.

Vad gäller enkätfrågorna, dvs de omdömen  som företagarna själv givit, är resultaten ännu bättre. På frågan om det sammanfattande omdömet om näringslivsklimatet i kommunen hamnar Markaryd på en 8:e plats. Därmed finns vi med i den exklusiva grupp av 20 kommuner, där näringslivet ger kommunen ett sammanfattande betyg över 4.0. Markaryd är den enda kommun i länet som fått det betyget av sina företagare.

I hela sju av tolv enkätfrågor är Markaryds kommun bäst i länet och når höga placeringar även i totalrankingen. De grenarna är:

 • Service till företag                                  11
 • Tillämpning av lagar och regler            15
 • Konkurrens med företag                         8
 • Kommunpolitikernas attityder               11
 • Skolans attityder                                     11
 • Tillgång till kompetens                           38
 • Sammanfattande omdöme                     8

Totalt sett, och i förhållande till vår struktur, är resultatet fantastiskt bra! Resultatet är naturligtvis mycket glädjande och bygger på att gemensamt och långsiktigt arbete mellan kommunen och näringslivet. Helt klart ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt.

Det stimulerar naturligtvis till nya krafttag. Samtidigt som vi fortsätter lägga stor kraft på de områden vi redan är duktiga på, händer det saker på andra områden. I december startar pågatågstrafiken, vi planerar för ett närmare samarbete med Linnéuniversitetet och vi jobbar med en bredbandsstrategi. Det är ett arbete som gör att vi med tillförsikt kan se fram emot framtida förbättringar.

Ibland får jag kritik för att vara alltför angelägen om att lyfta fram näringslivets betydelse. Det kan jag ta, för det visar enbart att den som kritiserar inte förstått hur samhället hänger samman. Utan ett starkt näringsliv med företag som går bra, blir det inte heller några pengar till den offentliga sektorn att fördela till välfärden. Därför är företagsklimatet viktigt och det kommer i alla fall jag att driva som ett prioriterat område också i fortsättningen.

2 kommentarer:

 1. Vi har nyligen flyttat från Malmö till Skånes Fagerhult eftersom jag fick jobb på EM Möbler, som flyttade huvudkontoret från Jönköping till Skånes Fagerhult. Nu letar vi hus och Markaryd är ett gott alternativ. Det är positiva tongångar om Markaryd överallt och denna blogg visar en av de viktiga delorsakerna. Hälsn Teuvo Broström

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för det goda omdömet, Teuvo! Hoppas ni ska finna er väl tillrätta och självklart önskar jag att det ska bli i Markaryd som ni väljer att bosätta er.

  SvaraRadera