torsdag 14 augusti 2014

Kommunsamarbete för höghastighetståg


Representanter från nio kommuner var igår (13/8) samlade i Ljungby för att diskutera en framtida höghastighetsjärnväg och dess sträckning.

- Arbetet med att planera sträckan från Jönköping och söderut börjar nu och om tre år ska regeringens utredare redovisa sitt förslag. Därför är det hög tid att vi kommuner som finns utmed E4:an går samman och agerar för att vi ska få höghastighetsbana med sträckning genom våra kommuner, säger Ann-Charlotte Wiesel, kommunstyrelsens ordförande i Ljungby kommun.

På mötet i Ljungby deltog politiker och tjänstemän från Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Ljungby, Markaryd, Örkelljunga, Klippan, Åstorp och Helsingborg. Dessutom deltog företrädare för Regionförbundet Jönköping, Regionförbundet Södra Småland, Götalandsbanegruppen och Gunnar Sibbmark från Europakorridoren AB.

- Regeringens besked att gå vidare med Europabanan innebär att Markaryd får ett mycket intressant och strategiskt läge. På sikt kan detta vara av mycket stor betydelse för kommunens utveckling och därför är det med stort intresse som kommunen engagerar sig i det här arbetet, säger Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun.

Gruppen enades om att träffas igen i höst för att formera sitt samarbete och hitta en organisation för hur frågorna ska drivas.

Regeringen har beslutat att det ska byggas nya stambanor för höghastighetståg och har utsett HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman att utreda frågan och förhandla med berörda kommuner. Utredningen ska vara klar den 31 december 2017, men en första rapport ska ske den 1 juni 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar