söndag 17 augusti 2014

David Lega föreläser i Markaryd!

Missa inte föreläsningen med David Lega i Kulturhuset på torsdag! Jag kan lova att det blir en kväll värd att minnas och som kommer att ge lite perspektiv på tillvaron. När David förra gången besökte Markaryd år 2010 fylldes Kommunhuset med förväntansfulla åhörare, så därför arrangeras föreläsningen den här gången i Kulturhuset.
 
Så här presenterar sig David själv på sin blogg:
"David Lega föddes 1973 i Göteborg, Sverige, med alla odds emot sig. Han föddes med ett gravt handikapp som innebar att han var förlamad i båda armarna och saknade muskler i benen. Läkarna informerade hans föräldrar att det troliga var att han aldrig ens skulle kunna klara att sitta upp utan stöd."
"Redan några månader gammal började David träna hårt och klarade att sitta upp innan han var två år gammal. Under hela sin tidiga skolgång i vanliga skolor i Göteborg, tränade David och varvade sjukgymnastik med alla former av handikappidrott. 1986, när David var 12 år, var han åskådare när VM i simning för handikappade avgjordes Göteborg. Där föddes ett intresse som David sedan aldrig släppt. David fick också möjlighet att träffa en av deltagarna som också blev hans största förebild, Peter Hull – en dubbel arm- och benamputerad simmare från Storbritannien som blev världsmästare det året. ”Om jag kan, så borde du kunna” sa Peter Hull. Några veckor senare gjorde David sitt första träningspass hos Mölndals ASS för att lära sig att simma."
"David tog studenten från Naturvetenskapligt program 1992 och påbörjade sina universitetsstudier direkt efteråt. Han studerade terminer av psykologi, företagsekonomi, engelska och nationalekonomi innan han påbörjade Juristutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg."
"Parallellt med studierna simmade han sig in i världseliten. En silvermedalj vid junior-VM i St. Etienne 1990, följdes av en sjätteplats vid VM på Malta 1994. 1996 kom det stora genombrottet vid Paralympics i Atlanta. Tack vare bland annat två världsrekord under spelen fick David ta emot ”Triumph of the Human Spirit”, de paralympiska spelens Bragdguld. Fram till och med Paralympics i Sydney 2000 blev det totalt tre VM-guld, fyra EM-guld och 14 världsrekord för David innan han beslutade sig för att avsluta sin framgångsrika karriär."
"David fick mycket uppskattning och priser under sin karriär, med höjdpunkten 2001 när han belönades med H.M. Konungens Medalj i 8:e storleken i högblått band för sin framgångsrika idrottskarriär."
"Parallellt med simningen påbörjade David sin karriär som föreläsare i personlig utveckling och positivt tänkande. Denna utökades senare med ämnen som entreprenörskap och ledarskap. Genom åren har David inspirerat hundratusentals människor i ett stort antal länder, och även här har han varit mycket framgångsrik. 2004 utsågs David till Årets Talare i Sverige. 2005 till Framtidens Ledare och belönades som förste svensk även till The Outstanding Young Person of the World. Bland tidigare mottagare av detta prestigefyllda pris återfinns namn som Orson Welles, Leonard Bernstein, Elvis Presley och John F. Kennedy."
"David har alltid arbetat mycket med sitt entreprenörskap och är idag delägare eller ensam ägare till ett flertal olika företag inom allt från kläder till mobilteknik. Under våren 2009 startade lanseringen av LegaWear på den amerikanska marknaden."
"Från och med 2011 är David kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg. Han har flera andra kommunala uppdrag, däribland märks uppdraget som vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnder och uppdraget som ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott. I Kristdemokraterna är David andre vice partiordförande samt ledamot i distriktsstyrelsen i Göteborgs stad."
"David är också ordförande i Göteborgs handikappidrottsförbund samt ledamot i Svenska Unicefs styrelse. Bland många tidigare uppdrag märks bland annat att han åren 2009-2013 var ledamot i Riksidrottsstyrelsen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar