fredag 22 augusti 2014

Högt tempo med David Lega i Markaryd

Tempot var högt när David Lega, Kristdemokraternas vice partiledare, besökte Markaryd idag. Under eftermiddagen guidade jag runt och berättade om expansiva Markaryd och vi hade också förmånen att få besöka ett par av våra framgångsrika företag innan dagen avslutades i Kulturhuset med en bejublad föreläsning på temat "Kärlek och stöd - krav och beröm".
Först i tur var designföretaget Johanson, ett företag där hela produktsortimentet är "Made in Markaryd". Ägarna Dan och Paul Johansson berättade, tillsammans med ekonomichefen Ulf Persson, om företagets mycket målmedvetna satsning på modern, tidlös design i samarbete med några av de främsta formgivarna i Sverige och Europa. Ett samarbete som resulterat i att man levererat till kunder i 55 länder. Besöket resulterade i att det inom kort kommer att levereras ett par Johanson-stolar till Legas bostad i Göteborg.

Nästa besök blev Gräddhyllans Lantcafé i Ryd, strax utanför Markaryd, ett av kommunens mest populära besöksmål med nästan 30.000 besökare i år. Det är inte så konstigt att så många hittar dit med tanke på alla läckerheter som serveras i denna ombyggda gård från 1870-talet med en fantastisk utsikt över Tånnerydsdammen. Ägaren Rune Lindgren berättade hur han lyckats förverkliga sin dröm som företagare.

Vid båda besöken diskuterades de frågor som upplevs som angelägna ur ett företagarperspektiv. Regelbörda, byråkrati, sjuklöneansvar samt farhågor för höjda arbetsgivaravgifter för unga liksom hotet om slopad sänkning av restaurangmomsen var några av de frågor som flaggades upp. Om dessa förslag skulle bli verklighet i händelse av en valseger för de röd-gröna kommer det helt klart att innebära färre jobb i företagen i Markaryd.
Innan kvällens föreläsning hann vi också med en tur genom det idrottsmuseum som några entusiastiska eldsjälar börjat bygga upp. En av dessa, fritidskonsulent Tord Gustavsson, berättade om museets tillkomst och om de populära idrottscaféer som arrangerats, där gamla idrottsprofiler intervjuas, något som blivit en succé i Markaryd.
Idrotten blev också ett genomgående tema i David Legas föreläsning, där han beskrev betydelsen av sunda värderingar och kärleksfulla krav och hur dessa kan forma människor till ansvarstagande individer. Som människor är vi unika varelser med helt olika förutsättningar och därför måste vi också möta varandra på olika sätt och med frihet att växa utifrån våra unika egenskaper. Det var bland annat detta faktum som gjorde att David engagerade sig politiskt i Kristdemokraterna, det parti som står upp för människors frihet i tydlig kontrast till vänstersidans krav på likformighet och kvotering.

Att umgås med David under nästan en heldag ger en otrolig energi liksom ett annat, och nyttigt, perspektiv på tillvaron. Samtidigt hoppas jag att besöket gav en del tillbaka som kan komma till nytta i Davids politiska arbete. Vi var i alla fall helt överens om att vi med spänning och förväntan ser fram emot det stundande valet och hur betydelsefullt det är vilket parti och kandidat man väljer att lägga sin röst för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar