fredag 26 november 2010

Bra att kritiken tas på allvar!

Dagens sammanträde med partistyrelsen karakteriserades av en mycket rak, öppen och konstruktiv diskussion. Något liknande har jag inte upplevt tidigare under de fyra år jag suttit med i partistyrelsen. Taket höjdes, trösklarna sågades och rummet vädrades när vi gav tid för denna oerhört viktiga diskussion som fördes på ett brutalt ärligt, men respektfullt, sätt gentemot varandra. Jag fick bekräftat att jag inte är den ende som har synpunkter på brister i bl.a. ledarskap och ledarstil.

Det känns skönt att hela partistyrelsen och partiledningen nu uttalar att man är medveten om och tar till sig den kritik som riktats angående ledarskap. Vi kom också fram till att de interna arbetsformerna ska förändras så att partiorganisationen ges förmåga att på ett framgångsrikt sätt driva partiets program i hela landet.

Partistyrelsen gjorde vidare en markering att den står bakom partiordförande Göran Hägglund. Jag har efter den senaste tidens debatt uttryckt att mitt förtroende för Göran Hägglund är naggat i kanten. Mot bakgrund av dagens diskussion och uttalande är därför mina förväntningar stora på en förändring av ledarskapet. Göran Hägglund har förklarat sig villig att gå in i det arbetet och det sätter jag nu min tillit till. Ett öppet och konstruktivt sammanträde var första steget, men det kommer att krävas mer än så.

13 kommentarer:

 1. TACK för denna "inside information". Hoppas verkligen att detta kan vara början till en ny vårtid för KD, även om vintern just nu fått ett starkt grepp!

  Stå stark Bengt. Du är viktig, inte bara för Markarydsborna!

  SvaraRadera
 2. Jag tror att partiet tack vare ditt mod att ta bladet från munnen, får en ny vitalitet. Partiledningen måste lära sig att de inte kan agera över huvudet på alla våra kommun och landstingspolitiker, utan ha respekt för det arbete som läggs ner ute i landet. Tänk så mycket kraft och engagemang för vår politik det finns bland våra partimedlemmar. Vilket slöseri att inte ta till vara det!
  Än en gång, tack Bengt.

  Agneta Lindskog,
  kristdemokraterna i Lund

  SvaraRadera
 3. Kristina Hansen27 november 2010 02:21

  Tråkigt att du blivit uppläxad med stöd i religiösa åsikter och bibliska citat i det politiska arbetet. Minst sagt kan man säga att man tappar "tron". Men tur är och med hjälp av åsiktsfrihet och mångfald så kan vi utvecklas. Ännu (?) kristdemokrat.

  SvaraRadera
 4. Jag tror ingenting förrän jag ser resultat.
  http://sniffaren.wordpress.com/2010/11/26/skor/
  mvh Max Hobstig

  SvaraRadera
 5. Tack, Tomas och Agneta!
  Det är ju ert, och andras, stöd som ger det råg i ryggen man behöver för att ibland våga vara obekväm.

  SvaraRadera
 6. Kristina!
  Jag är den förste att beklaga att mailen läckte ut. Men de visar trots allt att min kritik mot ledarskapet inte är gripen ur luften, utan att det finns substans i den. Hoppas kunna bidra till en utveckling så du framöver slipper sätta frågetecken efter ditt partival :-)

  För egen del säger jag som en av mina musikaliska favoriter, Elton John: "I´m still standing better than I ever did, looking like a true survivor, feeling like a little kid".

  SvaraRadera
 7. Max!
  Jag håller helt och fullt med dig. De löften partistyrelsen fick igår efter det att Hägglund tagit till sig kritiken förpliktigar. Med det kunde jag acceptera formuleringen "ställa sig bakom". Nu gäller det att leverera och visa resultat.

  SvaraRadera
 8. Hej bengt. Min fråga om varför du valt att kritisera partiledaren gällande vårdnadsbidraget mot bättre vetande kvarstår. Ännu en fråga blir aktuell när jag läser ditt referat från PS: har du gjort allt rätt och "dom andra" allt fel?

  SvaraRadera
 9. Joseph Christenson27 november 2010 20:23

  Bäste Bengt,

  Du är den sortens kd-politiker som tänder ett hopp hos oss som tvivlar på att vi någonsin åter kommer att rösta på kd!

  Jag var aktiv på hög nivå inom både partiet och KDU i fem år, men avstod från att rösta på kd såväl 2009 som 2010. Endast om kd uppvisar samma självinsikt och självkännedom, istället för den sedermera så karakteristiska självklokheten och självrättfärdigheten, kommer jag att fundera på en kd-röst 2014!

  Tack, Bengt! Gud välsigne dig!

  SvaraRadera
 10. Bengt Germundsson: Din modiga insats har varit avgörande för att partiet ska få en nystart.

  Vill bara skicka med dig att det inte hjälper med världens bästa interna dialog, låga trösklar, högt i tak och en lyhörd partiledare om inte Kristdemokraterna på riksnivå blir ett parti med bravur som vågar "ställa till" och vara besvärligt att förhandla med.

  Under ett antal år har jag frågat mig om det finns någon fråga som är viktigare för Kristdemokraterna än att få hänga kvar i regeringen. Tyvärr har jag varken själv eller i samtal med andra fått fram något säkert exempel på en sådan för partiet helig frågeställning.Vad hjälper paroller om ett mänskligare Sverige när Hägglund inom regeringen teg och samtyckte inför eländet med sjukförsäkringen? Om Hägglund i stället långt före valet hade ropat högt i protest hade Kristdemokraternas valresultat garanterat blivit bättre - och Moderaternas sämre.

  SvaraRadera
 11. Sakarias!
  Jag vet inte vad du menar med "mot bättre vetande". Jag anser, liksom partistyrelsen, att valet av fråga och tajmingen var fel. Även GH har nu tillstått det senare. Att jag gick ut med min kritik var droppen som fick bägaren att rinna över. I min debattartikel har jag gett fler exempel som förklarar kritiken.

  Så gammal är jag att jag lärt mig att allt inte är rätt eller fel, svart eller vitt. Och så korkad är jag inte att jag går ut som jag har gjort utan att veta att det både finns skäl för det och betydligt fler än jag som tycker detsamma.

  SvaraRadera
 12. Joseph!
  Tack ska du ha! Jag hoppas kunna medverka till att du vid nästa val ska känna att Kristdemokraterna är det självklara valet för dig.

  SvaraRadera
 13. Per!
  Tack för ditt stöd både nu och tidigare! Jag delar din uppfattning. I valanalysen efter förra valet skrev vi "sitter vi still i båten, så sjunker den". Påståendet är dessvärre mer aktuellt än någonsin. Det är djupt ororande att m, fp och c har egen majoritet i Synovates senaste väljarundersökning. Blir vi inte tydligare och vassare finns vi inte på banan 2014. "Ett mänskligare Sverige" är en bra paroll, men nog måste orden bli verklighet också i praktisk handling. Plattityder lockar inte många väljare.

  SvaraRadera