söndag 21 november 2010

Hur högt är egentligen taket?

Det är med viss förvåning jag läser veckans nummer av Kristdemokraten. Jag tänker då närmast på den debattartikel som tio kristdemokrater undertecknat.
.
Eftersom jag initierat debatten om ledarskapet och ledarstilen i partiledningen funderar jag självklart på min egen roll i sammanhanget och i förhållande till de ganska hårda omdömen som fälls i artikeln.
.
Det läskiga med artikeln är att ingen kritiker eller debattör är citerad eller apostroferad. Den andas härskarteknik genom att kollektivt skuldbelägga alla dem som höjt rösten och inte tycker likadant som de tio undertecknarna. Därför kan det inte uteslutas att man också menar att jag är en av dem som sätter ”ego och uppmärksamhetstörst” före ”partiets utveckling och det gemensammas bästa”.
.
Min avsikt har varit och är fortfarande att lyfta frågan om ledarskap och ledarstil i partiet. Jag tror det behövs. Detta har jag gjort i syfte att utveckla och föra partiet framåt. I en eftervalsdebatt borde det vara relevant och självklart att lyfta även dessa frågor, väl medveten om att det är känsligt. Att inte våga diskutera de frågor jag, och andra, uppmärksammat tycker jag vore ett svek mot partiet.
.
Ofta berömmer vi oss av att ha högt i taket i partiet. Den här artikeln tycker jag visar att vi har en del jobb kvar att göra.

13 kommentarer:

  1. ...men det måste väl också vara tillräckligt högt i tak för att tycka annorlunda än vad du gör? Jag tror att du tycker så, du brukar ha den hållningen! Därför känns hänvisningen till härskarteknik inte schysst.

    SvaraRadera
  2. Att man tycker annorlunda än jag har jag inget problem med, Acko. Det är omdömena som sårar och eftersom ni inte exkluderar någon i er artikel, kan jag inte läsa den på annat sätt än att det ni skriver tydligen också gäller mig. Därför innefattas jag bland dem som, enligt er, sätter "ego och uppmärksamhetstörst” före ”partiets utveckling och det gemensammas bästa”. Jag får veta att jag ingår i gruppen av "enskilda uppmärksamhetshungriga debattörer för debatten till en nivå som innebär att den skadar istället för gynnar partiet".

    Jag trodde ni kände mig bättre än så. Och att kollektivt skuldbelägga på det här sättet - det är klassisk härskarteknik!

    SvaraRadera
  3. Härskarteknik kan vara flera saker, ex dubbel bestraffning. Först kräva något och sedan kritisera när det görs. Slå ned på minsta sak och göra sammankopplingar som inte finns vilket leder till konspirationstänkande i allt vilket gör människor näst intill rädda att ens göra något alls.
    Min åsikt är att partiet har råd med både interna och mediala debatter om politiken. Det måste ett parti ha efter en sådan valförlust. Men jag ogillar upprepade personangrepp. Antingen de handlar om dig eller partiledaren. Du har tydligt sagt ditt om partiledaren och jag har undertecknat en artikel där vi är några som tycker annorlunda. Båda åsikterna bör vara tillåtna om man har högt i tak.

    SvaraRadera
  4. När ni skriver att jag m.fl. är "ego" och "uppmärksamhetshungriga" handlar det om upprepade personangrepp. Trots att du ogillar det.

    Jag har inget emot att ni har en annan uppfattning vad gäller partiledarens ledarskap och ledarstil. Det respekterar jag. Men jag undviker att fälla några omdömen om er som personer även om vi inte tycker lika.

    SvaraRadera
  5. Hej Bengt,
    Jag har en fråga utifrån det jag läst och lyssnat till. Vad är målet med att välja bort stora delar av det Göran Hägglund sagt om vårdnadsbidraget och vår uppgift att stärka alla familjer i hela Sverige?

    SvaraRadera
  6. Sakarias!

    Det är inget mål, åtminstone inte för mig. Jag har önskat få ett svar på vad avsikten var med att göra det här utspelet, helt på tvärs med våra diskussioner i partistyrelsen, samtidigt som många av våra förtroendevalda i kommunerna försökte att förhandla in vårdnadsbidraget i sina kommunala program. Jag gratulerar dig till att ha lyckats i Leksand med det, men jag vet andra som har misslyckats och det kan ju inte heller ha varit meningen? Jag har kritiserat valet av fråga och tajmingen för utspelet och nu till viss del fått detta bekräftat.

    SvaraRadera
  7. Självklart får Bengt Germundsson och andra som stuckit ut hakan finna sig i mothugg. Och rimligtvis hade de inte väntat sig något annat. Men jag höjer på ögonbrynen inför den debatteknik som ni 10 kristdemokrater - de flesta av er i ledningsposition - använder när går till motangrepp. Ni har ju all rätt att underkänna det som Germundsson och andra har påstått om ledarstil och ledningskultur inom partiet. Men vad i all världen menar ni med påståendet att de har grumliga motiv, att de är "uppmärksamhetshungriga"? Det ni påstår är oförskämt och i sak rent nonsens eftersom ni inte har någon som helst möjlighet att bedöma vilka motiv partiledningens kritiker har. Ni 10 kristdemokrater som har undertecknat den aktuella artikeln företräder också partiet i många offentliga sammanhang. Och frågan kommer osökt om ni också då håller samma låga standard och ifrågasätter både människors uppfattningar och deras inre drivkrafter?

    SvaraRadera
  8. Jag vänder mig emot den debatteknik jag sett, också från ledande personer, därav min underskrift. Så förmodligen hamnar vi alla i samma dike. Vem eller vilka som avses har aldrig diskuterats, förmodligen har vi olika tankar om det.

    SvaraRadera
  9. Säkert. Liksom att debattekniken är ganska personlig.

    SvaraRadera
  10. Uppfattar att Bengt Germundsson håller en tydligt saklig linje i sin argumentation, härligt befriad från personangrepp.

    I motsats till "de tios"!

    KD skulle må väldigt bra av fler fritänkande, hårt arbetande, bland folkflertalet populära och starkt förtroendeingivande politiker, typ BG.

    Markarydsborna är välsignade!!

    SvaraRadera
  11. Idag går Riksdagsledamot Tuve Skånberg ut i Tidningen Dagen med samma budskap som BG. Ebba Bush, Eva Johnsson, Mikael Oscarsson med många många flera är andra.

    Det jäser betänkligt bland "verklighetens folk" inom KD.

    Att inte gå denna betydande opinion till mötes kan visa sig ödesdigert. Det handlar inte längre om några enstaka. Det tycks blåsa upp till folkstorm!

    SvaraRadera
  12. Tomas Ander,
    Det kanske inte är så enkelt som att den högsta partiledningen ska "gå denna betydande opinion till mötes". Det skulle knappast vara trovärdigt om budskapet plötsligt skulle bli tvärtom - att utspelet om vårdnadsbidraget var fel, att den offentliga "avrättningen" av Lennart Sacrédeus var fel, att partistyrelsen ska få tillbaka sin naturliga status o s v. Att göra en pudel kan vara en framkomlig väg om det gäller enstaka felsteg. Men knappast när det handlar att byta färdriktning.

    SvaraRadera
  13. Nu tilltar folkstormen. Citat från Dagen:
    "Andreas Carlson, 23 år, är riksdagsledamot sedan senaste valet. Han fick hoppa in när Stefan Attefall blev civilminister vid senaste regeringsombildningen. Tidigare var Andreas Carlson förre KD-ledaren Alf Svenssons medarbetare i Bryssel.

    Om den pågående debatten i partiet säger han:

    - Göran Hägglund har haft tid på sig att visa handlingskraft och att upprätta förtroendet som partiledare. Än så länge tycker jag inte han har gett svar på den kritik som har riktats mot honom, i första hand mot hans ledarstil. Mitt förtroende har inte stärkts och det krävs mycket arbete från Göran Hägglund för det.

    - Vi behöver en partiledare som kan ena och entusiasmera medlemmarna, och en partiledare som förmedlar framtidstro och hopp och en tydlig politisk riktning. Det senare är inte minst viktigt.

    Andreas Carlson säger att det är möjligt att Göran Hägglund klarar av detta men att han i så fall måste bevisa det. Den kritik som växer fram är djup och allvarlig, menar han.

    - Det handlar om att vi som Kristdemokraterna är ett parti i kris, säger Andreas Carlson. Då måste man också kunna diskutera vilken laguppställning vi ska ha.

    Ser du framför dig någon tänkbar annan partiledare?

    - Det viktigaste är att vi ser vad vi behöver för ledarstil. Kritiken kommer från personer med olika politiska inriktningar, så det vi behöver är ju en ledare som kan ena partiet.

    Att förtroendet ute i landet tycks orubbat, enligt den enkät som Dagen gjort, kommentar Andreas Carlson:

    - Visst är det ett starkt stöd. Men det är ändå graverande att var femte tillfrågad vill att han ska avgå."

    SvaraRadera