fredag 1 januari 2010

Vi behöver en bättre näringslivspolitik!

"Man kommer att uppvärdera betydelsen av människor som bygger riktiga värden i stället för att vara finansiella trollkarlar". Det säger professor Magnus Henreksen, chef för Institutet för näringlivsforskning nyligen i en intervju i Dagens Industri.
.
Jag hoppas och tror att han har rätt. Mindre och växande företag och skickliga företagare som arbetar i den reala ekonomin är avgörande för den framtida tillväxten. Företagsbyggare, som i de flesta fall investerar sig själv och sitt eget kapital i sitt företag, är fortfarande en underskattad grupp i vårt samhälle. Näringsminister Maud Olofsson har dessvärre inte lyckats skapa en miljö och förutsättningar för dessa företag att få rimliga villkor att arbeta under. Det har blivit mycket prat och lite verkstad av alla de löften som utlovats från det centerstyrda departementet. Detta har bland annat uppmärksammats av Svenskt Näringsliv i ett par rapporter under 2009 (Kompass, men ingen karta, Paragraf 22-Så drabbar LAS svenska företag, Inkomstbeskattningen och kunskapssamhället m.fl).
.
Väl medveten om att rapporterna är framtagna av en intresseorganisation, anser jag det finns anledning att vara självkritisk. Alliansen behöver skärpa sin näringslivspolitik, dels för att förbättra sina positioner inför valrörelsen men framför allt för att förbättra Sveriges konkurrenskraft och möjlighet att återhämta sig efter den lågkonjunktur vi befinner oss i.
.
Magnus Henrekson igen: "Så fort de ursprungliga ägarna får ut sina pengar och inte har risk i företaget tenderar fokus att flyttas om de nya ägarna har ett kort perspektiv." Hur många gånger har vi inte konstaterat detta? Börsklipparnas kvartalsekonomi gynnar inte näringslivet, utan där ligger fokus i stor utsträckning på avkastningen till den egna plånboken. Därför måste vi ha en bättre näringslivspolitik för våra små och medelstora företag - betydligt bättre än vad Maud lyckats åstadkomma.
.
Läs mer: SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar