måndag 22 augusti 2016

Markaryd på Topp 5 av Sveriges mest obundna kommuner

Markaryds kommun är fortfarande en av Sveriges mest ekonomiskt obundna kommuner. Det framgår av en redovisning i tidningen Dagens Samhälles senaste nummer. Markaryd placerar sig på en hedrande femte plats då man granskar lånefinansieringsgraden, ett mått som anger hur stor skulden är i förhållande till förmögenheten. För år 2015 uppgår lånefinansieringsgraden till 15 %. De kommuner som ligger i botten på listan har en lånefinansieringsgrad på 88 %.

En annan lista som Dagens Samhälle uppmärksammar är listan över de rikaste och fattigaste kommunerna. Måttet man här använder sig av är eget kapital i kronor per invånare. Även här placerar sig Markaryds kommun högt - på plats 30 av 290 kommuner. Varje invånare i Markaryds kommun är god för 50.906 kr/invånare, vilket ingen annan kommun i länet kommer upp till. Detta kan jämföras med Laxå kommun som hamnar på sista plats med ett eget kapital om 4.726 kr/inv.

Jämför man soliditeten inklusive pensionsåtagande kan man konstatera att Markaryds kommun är länsbäst med sina 34,7 %, vilket ger placeringen 34 bland Sveriges 290 kommuner. Exkluderar man pensionsskulden är Markaryds kommun fortfarande länsbäst med en soliditet om 65,7%, vilket ger placeringen 45 på den nationella listan.Nästan vid varje diskussion i kommunfullmäktige om den ekonomiska situationen är det någon ledamot från oppositionen som påstår hur illa det är ställt. Efter det senaste sammanträdet i juni kunde man även på insändarsidan läsa detta, vilket Alliansen bemötte i en debattartikel. I databasen Kolada sammanställs samtliga kommuners resultat och nyckeltal så att den som vill kan gå in och se hur det förhåller sig. Men då krävs det att viljan finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar