måndag 15 augusti 2016

Företagare kräver en snabb start av persontrafiken på Markarydsbanan

Efter SR P4 Hallands inslag om förseningar på Markarydsbanan har debatten blivit mycket livlig. Flera företag i Halland och Småland har reagerat, och många vill få igång persontrafiken så fort som möjligt. Under förmiddagens nyhetssändningar och i ett längre inslag strax före lunch hör vi en rad olika synpunkter. Knäreds Samhällsförening och Kristdemokraterna i Halland är tydliga på att man vill starta trafiken per omgående.

Företagsledaren Kenneth Silvandersson i Knäred liksom Benny Torstensson från Nibe Industrier AB i Markaryd vill också starta tågtrafiken, helst redan idag.

Thorstein Rögnvaldsson, prorektor på Högskolan i Halmstad uttalar sig och stöder samma linje. En utbyggd pågatågstrafik kommer att gynna högskolan genom förbättrade möjligheter till studiependling.Även Rögnvaldsson vill se en trafikstart så snart som möjligt.

Debatten tog i alla fall fart i Halland och det dröjde inte länge förrän regionala tillväxtnämndens ordförande Dag Hulterfors (M) kontaktade mig, inte utan viss irritation. Åtminstone inledningsvis. Till slut gick han dock med på mitt förslag att sätta sig ner tillsammans med berörda kommuner i projektet Pågatåg NO för att diskutera vad som är möjligt att göra och hur snabbt det kan gå.

Mötet kommer att hållas i början av december och, med tanke på hastigheten hittills, har projektet tagit fart igen. Inte en dag för tidigt.

Hör hela inslaget här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar