måndag 14 september 2015

Ynkligt beslut, Swedbank!


PRESSMEDDELANDE

- Swedbanks besked idag att man beslutat lägga ner sitt lokalkontor i Strömsnäsbruk redan om en dryg månad är ett dråpslag mot orten och de kunder som under många år varit trogna banken! Det säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun i en kommentar. Jag förväntar mig att de ansvariga för beslutet kommer till kommunen för att ge en omedelbar förklaring och att beslutet omprövas!

Nedläggningsbeskedet innebär att banken nu överger Markaryds kommun, i vilken man varit verksam alltsedan Sparbanken Kronoberg tog över Traheryds sparbank 1958. Någon indikation på att detta skulle ske har kommunen inte fått, förrän beslutet meddelades via telefon sent på måndagseftermiddagen. Tvärtom har den lokala bankledningen för inte så länge sedan informerat kommunen om lokalkontorets starka ställning i den norra kommundelen i form av många privat- och företagskunder.

- ”Ökat kundfokus, närhet, tillgänglighet och service” är några ledord som ständigt återkommer i Swedbanks årsredovisning och marknadsföring. Att detta inte gäller Swedbanks kunder i Strömsnäsbruk med omnejd står nu fullständigt klart, fortsätter Germundsson.

Nedläggningen kommer att slå mycket hårt inte minst mot de äldre, menar Germundsson. Likaså är osäkerheten stor om uttags- och insättningsautomaterna kommer att finnas kvar. Om dessa också försvinner försämras servicen drastiskt.

- För mig är det självklart att de som beslutat om nedläggningen omgående kommer till Strömsnäsbruk för att förklara sig för både sina kunder och för kommunledningen, säger Bengt Germundsson. I kristider vänder sig bankerna gärna till sina kunder och skattebetalarna. Därför anser jag att det finns en moralisk förpliktelse för en storbank som Swedbank att ta ett samhällsansvar. Det ansvaret blir inte mindre när man konstaterar att banken gått med över 60 miljarder i vinst de senaste fem åren, avslutar Germundsson.

2 kommentarer:

  1. Det här agerandet sker tyvärr på många ställen. Dessutom vill de inte hantera kontanter. Långt ifrån de ideal man växte upp med där man som elev fick spara i en bössa på skolan och kunde se i bankboken hur pengarna växte.

    SvaraRadera
  2. Swedbank har aldrig haft någon moral på väldigt länge. Förtroendet har varit förbrukat för länge sedan. Det var inte så lång tid tillbaka då de tiggde pengar från småbankerna då de oansvarigt hade lånat ut för mycket i Baltikum. Nu gör de höga vinster igen och återigen visar de sin nonchalans. Det är dags att visa Swedbank hur pass viktiga deras kunder är. Låt Swedbank lägga ner kontoret i Strömsnäsbruk. Vi gör namninsamling om att Markaryds Sparbank tar över kontoret i Strömsnäsbruk. Vi måste ändå tro på att det kan finnas hopp om att rädda kontoret.

    SvaraRadera