tisdag 15 september 2015

Företagsklimatet i Markaryd - bäst i Sverige!

Markaryd får högst betyg av alla kommuner i Sverige vad gäller det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunerna. Det blev resultatet då Svenskt Näringslivs ranking presenterades idag. Dessutom är Markaryd etta i Sverige vad gäller kommunpolitikernas attityder och kommunens service och tvåa i Sverige i bedömningen av tjänstemännens attityder samt tillämpning av lagar och regler. 

Ett fantastiskt resultat!

Markaryd tar alltså hem fem ”pallplatser” av 18 möjliga, något som ingen annan kommun kommer upp till. I den nationella rankingen klättrar Markaryd fyra placeringar och hamnar på plats 24 av 290 kommuner.

Resultaten är något sämre för oss i de statistiska "storstadsvariablerna" som väger tillräckligt tungt för att inte företagarnas egna omdömen ska slå igenom i den totala rankingen. Kommuner med stora offentliga arbetsgivare har lättare att få fler i arbete och att konkurrera med storstadskommunerna om flyg eller entreprenader är inte riktigt relevant för oss. Mindre kommuner har sällan flygplatser eller särskilt många alternativa utförare att välja mellan.

Därför värderar vi de konkreta omdömena från företagarna själva lite högre och att vinna guld i tre grenar och silver i två gör mig otroligt stolt över vårt gemensamma arbete tillsammans med det lokala näringslivet. 

Det här är frukten av ett långsiktigt arbete tillsammans med näringslivet. Jag gläds verkligen med alla företagare, tjänstemän och politiker som varit delaktiga i arbetet för att få ett bra företagsklimat i Markaryd. Det är tack vare denna goda samverkan vi får så bra omdömen.

Den här resan startade vi den 1 april 2003 då jag och kommunens näringslivschef Bengt-Göran Söderlind bjöd in ett 60-tal företagare till en dialog om hur vi tillsammans skulle kunna göra Markaryds kommun till en bättre kommun att arbeta, bo och verka i. Det var startskottet på en lång resa tillsammans mot toppen.

Idag finns det all anledning att fira framgången, men i morgon är det dags att med ödmjukhet ta sig an de vardagliga uppgifterna igen för att fortsätta förbättra, inte bara företagsklimatet, utan även allt annat som ingår i kommunens uppgifter gentemot sina kommuninvånare.

2 kommentarer:

  1. Grattis och hade varit mycket intressant att få höra mer hur du och ni lyckas.

    Hälsningar från Olof i Svalövs kommun.

    SvaraRadera
  2. Du är välkommen att höra av dig. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter :-)

    SvaraRadera