söndag 27 september 2015
Kajsa, Pillan och SVT till Markaryd för insamling till Världens barn
Under den kommande veckan fokuserar SVT på den nationella insamlingskampanjen för Världens barn. Igår och nästa lördag är de stora insamlingsdagarna och i kväll får ett antal välkända profiler i uppgift att utföra fyra olika uppdrag för att samla in så mycket pengar som möjligt.
Ett av uppdragen, det s k insamlingsuppdraget, fokuserar på Markaryds kommun och handlar om att matcha Markaryd mot det senaste decenniets toppkommun Sorsele. Profilerna får i uppdrag att försöka lyfta insamlingsresultatet i Markaryd från en ganska låg nivå. Hur man lyckas kommer att redovisas i TV under veckan och inte minst under den direktsända galan på fredag kväll.
De profiler som får resa till Markaryd är Kajsa Bergqvist, Pernilla Wiberg och Stephan Wilson. Under den kommande veckan kommer man att försöka mobilisera så många som möjligt i Markaryds kommun att göra så mycket som möjligt för att öka det kommunala insamlingsresultatet.
Markaryds kommun hälsar profilerna hjärtligt välkomna och vi kommer naturligtvis att göra vårt bästa för att visa hur kommunen, företagen, de ideella organisationerna och alla privatpersoner kan hjälpa till för att bidra till att deras uppdrag ska kunna genomföras med gott resultat!
INSAMLINGSUPPDRAGET
Utförs av: Pernilla Wiberg, Kajsa Bergqvist och Stephan Wilson Yüceyatak.
Beskrivning: I 10 år har Sorsele vunnit Kommunkampen i Världens Barn. De får in nästan 110 kronor per capita och är överlägset bäst i Sverige. Pernilla, Kajsa och Stephan ska till Markaryd i Småland. Där ska de under fem dagar höja Markaryds insamling på 1.70 kronor per invånare, till att ”Slå Sorsele”.
tisdag 22 september 2015
Studiebesök i Ystad
Det var en hel del tankar som väcktes på hur kvarteret med Hagaskolan i Markaryd skulle kunna utvecklas när vi idag gjorde ett studiebesök i Ystad. I mitten av 90-talet beslöt riksdagen att lägga ner det regemente som fanns i Ystad och plötsligt stod en hel stadsdel tom. Med varsam hand har det gamla regementsområdet därefter omvandlats till bostäder, lokaler för offentlig verksamhet och för kulturaktiviteter. Även om kv Folkskolan i Markaryd inte på långt när är lika stort, finns det många paralleller att dra och låta sig inspireras av. Tänk, vilket levande kvarter det skulle kunna bli. Bostäderna i det gamla regementsområdet är eftertraktade och har hyrts ut i takt med att fastigheterna renoverats. Nya byggnader har tillkommit, byggda i samma stil för att så långt möjligt passa in i den gamla miljön.
lördag 19 september 2015
OF Ekeri i Markaryd 20 år!
Under helgen har ett av våra fina företag i Markaryd - OF Ekeri - firat sitt 20-årsjubileum. När grundaren Erik Olsson gick i pension startade han familjeföretaget som under de här åren vuxit i både omsättning och omfattning. Erik hade en mångårig och gedigen erfarenhet från lastbilssidan som kom väl till nytta för företaget. Idag har man massor av kunder på åkerisidan och ingen kan väl undgå att se företagets logotype på de släpvagnar som trafikerar våra vägar. Erik har nu trappat ner och lämnat över det mesta ansvaret till sina barn, som framgångsrikt fortsätter att utveckla företaget.
Lagom till dagens jubileum har kontorsbyggnaden utökats och 400 kvm lageryta har tillkommit för de reservdelar som man behöver hålla i lager. Företaget satsar på kvalitet, något som verkligen märks när man besöker anläggningen på Ulvarydsområdet. Ett annat framgångskoncept är service och goda relationer. Föga förvånande är man ett av landets mest kreditvärdiga företag, vilket man som besökare noterar i form av alla de inramade triple-A utmärkelser.som hänger på väggarna i den moderna kontorsbyggnaden.

I samband med jubiléet fanns ett stort antal ekipage utställda, vilka deltog i tävlingen Anniversary Trophy 2015. Förutom välskötta ekipage av mer vardaglig karaktär fanns också några värstingar med, vilka väckte stort intresse. Tillsammans med näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind överlämnade jag en lite blomma från Markaryds kommun och gratulerade Erik, Claes, Bo och all övrig personal. Vi är stolta över att ni finns med ett företag i Markaryd och vi önskar er lycka till i fortsättningen!
P-Ang och jubelföreställning vid P-A:s invigning
En fyrfaldig salut från fyra kanoner signalerade den officiella invigningen av Assistancekåren Markaryd/Hässleholm P-As Bärgning AB nya anläggning. Massor av folk hade mött upp i ett strålande sensommarväder för att dela denna milstolpe i företagets historia. I sitt välkomsttal berättade P-A om hur han och hustrun Beate startade sitt företag för 19 år sedan med en bärgningsbil. Under de här åren har man utökat verksamheten kraftigt och även införlivat Hässleholm i markarydsföretaget. Förutom bärgningsverksamheten satsar man stort också på liftar och kranar i alla möjliga storlekar samt på biluthyrning; således ett genomgående koncept för kundens behov. Intresset var stort när P-A med personal visade hur man bärgar en stor lastbil med hjälp av uppblåsbara luftkuddar. P-A visade också konsekvenserna av en krasch med en personbil i 70 km/tim in i en bergvägg, något som gjorde många av åskådarna eftertänksamma.
För egen del hade jag fått äran att inviga anläggningen och klippa bandet, vilket är ett riktigt hedersuppdrag. P-A och Beate är ett strålande exempel på den entreprenörsanda och företagsamhet som präglar Markaryds kommun. Redan innan det nya industriområdet Åmot var detaljplanelagt lämnade P-A in en beställning på den första tomten och så snart terrasseringen var klar började byggnationen, som kommer att följas av fler etableringar.
Lyckönskningarna var många och jag sällar mig också till den skaran, tackar för en fantastiskt fin invigningsdag och önskar P-A, Beate och hela personalen lycka till!
fredag 18 september 2015
Swedbank och kommunledningen i fortsatt dialog
PRESSMEDDELANDE
– Det möte
kommunledningen haft med Swedbank har förts i en god anda och vår dialog
fortsätter. Det säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i
Markaryds kommun i en kommentar efter det möte med bankens regionala ledning
som idag hållits i kommunhuset med anledning av Swedbanks besked tidigare i
veckan att stänga lokalkontoret i Strömsnäsbruk.
– Vi har tydliggjort våra förväntningar gentemot banken både
ur ett kommunalt perspektiv och ett kundperspektiv och lyssnat till Swedbanks
skäl för sitt beslut, konstaterar kommunchef Svante Melander.
Markaryds kommun vidhåller sitt krav att beslutet att stänga
kontoret i Strömsnäsbruk omprövas.
– Vi konstaterar att Swedbank, om beslutet verkställs,
kommer att lämna kommunen, fortsätter Germundsson. Om det blir verklighet
förväntar vi oss självklart att banken vidtar åtgärder som så långt det är
möjligt säkerställer både service och tillgänglighet för de kunder som nu blir
utan ett lokalt bankkontor. Detta har Swedbank tagit till sig.
En annan fråga handlar om bankomaten och insättningsboxen
som idag finns i de lokaler Swedbank aviserat att lämna. Även detta är en fråga
som Swedbank anser angelägen att hitta en lösning på.
– Det är bra att Swedbank tagit till sig de synpunkter vi framfört och
att dialogen fortsätter, avslutar Germundsson.
tisdag 15 september 2015
Företagsklimatet i Markaryd - bäst i Sverige!
Markaryd får högst betyg av alla kommuner i Sverige vad gäller det
sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunerna. Det blev resultatet då Svenskt Näringslivs ranking presenterades idag. Dessutom är Markaryd etta
i Sverige vad gäller kommunpolitikernas attityder och kommunens service och
tvåa i Sverige i bedömningen av tjänstemännens attityder samt tillämpning av
lagar och regler.
Ett fantastiskt resultat!
Markaryd tar alltså hem fem ”pallplatser” av 18 möjliga, något som ingen annan
kommun kommer upp till. I den nationella rankingen klättrar Markaryd fyra
placeringar och hamnar på plats 24 av 290 kommuner.
Resultaten är något sämre för oss i de statistiska "storstadsvariablerna" som väger tillräckligt tungt för att inte företagarnas egna omdömen ska slå igenom i den totala rankingen. Kommuner med stora offentliga arbetsgivare har lättare att få fler i arbete och att konkurrera med storstadskommunerna om flyg eller entreprenader är inte riktigt relevant för oss. Mindre kommuner har sällan flygplatser eller särskilt många alternativa utförare att välja mellan.
Därför värderar vi de konkreta omdömena från företagarna själva lite högre och att vinna guld i tre grenar och silver i två gör mig otroligt stolt över vårt gemensamma arbete tillsammans med det lokala näringslivet.
Det här är frukten av ett långsiktigt arbete tillsammans med näringslivet.
Jag gläds verkligen med alla företagare, tjänstemän och politiker som varit
delaktiga i arbetet för att få ett bra företagsklimat i Markaryd. Det är tack
vare denna goda samverkan vi får så bra omdömen.
Den här resan startade vi den 1 april 2003 då jag och kommunens näringslivschef Bengt-Göran Söderlind bjöd in ett 60-tal företagare till en dialog om hur vi tillsammans skulle kunna göra Markaryds kommun till en bättre kommun att arbeta, bo och verka i. Det var startskottet på en lång resa tillsammans mot toppen.
Idag finns det all anledning att fira framgången, men i morgon är det dags att med ödmjukhet ta sig an de vardagliga uppgifterna igen för att fortsätta förbättra, inte bara företagsklimatet, utan även allt annat som ingår i kommunens uppgifter gentemot sina kommuninvånare.
måndag 14 september 2015
Ynkligt beslut, Swedbank!
PRESSMEDDELANDE
- Swedbanks besked idag att man beslutat lägga ner sitt
lokalkontor i Strömsnäsbruk redan om en dryg månad är ett dråpslag mot orten
och de kunder som under många år varit trogna banken! Det säger Bengt
Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun i en
kommentar. Jag förväntar mig att de ansvariga för beslutet kommer till kommunen
för att ge en omedelbar förklaring och att beslutet omprövas!
Nedläggningsbeskedet
innebär att banken nu överger Markaryds kommun, i vilken man varit verksam
alltsedan Sparbanken Kronoberg tog över Traheryds sparbank 1958. Någon
indikation på att detta skulle ske har kommunen inte fått, förrän beslutet meddelades
via telefon sent på måndagseftermiddagen. Tvärtom har den lokala bankledningen
för inte så länge sedan informerat kommunen om lokalkontorets starka ställning
i den norra kommundelen i form av många privat- och företagskunder.
-
”Ökat kundfokus, närhet, tillgänglighet och service” är några ledord som
ständigt återkommer i Swedbanks årsredovisning och marknadsföring. Att detta
inte gäller Swedbanks kunder i Strömsnäsbruk med omnejd står nu fullständigt
klart, fortsätter Germundsson.
Nedläggningen
kommer att slå mycket hårt inte minst mot de äldre, menar Germundsson. Likaså
är osäkerheten stor om uttags- och insättningsautomaterna kommer att finnas
kvar. Om dessa också försvinner försämras servicen drastiskt.
- För
mig är det självklart att de som beslutat om nedläggningen omgående kommer till
Strömsnäsbruk för att förklara sig för både sina kunder och för kommunledningen,
säger Bengt Germundsson. I kristider vänder sig bankerna gärna till sina kunder
och skattebetalarna. Därför anser jag att det finns en moralisk förpliktelse
för en storbank som Swedbank att ta ett samhällsansvar. Det ansvaret blir inte
mindre när man konstaterar att banken gått med över 60 miljarder i vinst de
senaste fem åren, avslutar Germundsson.
Två av landets bästa näringslivskommuner träffades för erfarenhetsutbyte
Svenskt Näringsliv stod idag för inbjudan och som arrangör då två av landets bästa näringslivskommuner - Mönsterås och Markaryd - träffades i Växjö för att diskutera erfarenheter och tankar kring arbetet för att förbättra företagsklimatet. Vad gäller företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet hamnar Mönsterås i årets ranking mycket högt upp liksom Markaryd, som får det bästa omdömet av alla Sveriges 290 kommuner.
På plats fanns de båda kommunernas kommunchefer, näringslivschefer och kommunstyrelseordförande och under några timmar utbyttes erfarenheter kring de framgångsfaktorer som vi på respektive håll identifierat i vårt arbete för att skapa goda förutsättningar för företagen att utvecklas i våra kommuner.
Träffen idag är resultatet av en idé som Svenskt Näringslivs regionchef Eilon Fransson fick då resultaten från enkäterna presenterades i maj i år och som gick ut på att de bästa kommunerna naturligtvis borde träffas och lära av varandra.
Både Mönsterås och Markaryd når toppresultat i flera av de parametrar som kommunerna själv kan påverka, såsom det sammanfattande omdömet, service, attityder, konkurrens, upphandling samt tillämpning av lagar och regler. Däremot är resultaten något sämre i de statistiska "storstadsvariabler" som väger tillräckligt tungt för att inte företagarnas egna omdömen ska slå igenom i den totala rankingen. Hur våra kommuner placerar oss i den nationella rankingen får vi veta i morgon.
Det blev en mycket intressant eftermiddag och det väcktes flera tankar under diskussionerna. Både Markaryd och Mönsterås kunde omgående ta med sig ett antal konkreta idéer att arbeta vidare med i respektive kommun. Samtidigt var vi överens om mycket och det var slående hur lika vi tänker och arbetar. Nu är kontakten upprättad och jag tror att vi kommer att fortsätta att upprätthålla denna för att stimulera varandra att bli ännu bättre.
tisdag 8 september 2015
Honung är mer än en bisyssla för Per och Veronica
Honung har blivit långt mer än en bisyssla för Per och
Veronica Fyhrlund som sedan tio år driver familjeföretaget Rosendals honung i
Strömsnäsbruk. Här har man byggt upp en modern verksamhet där man tar hand om
honungen från de ca 450 bisamhällen som finns utplacerade på olika platser i
och omkring Markaryds kommun.
Idag besökte vi från kommunledningen företaget och fick
en gedigen genomgång av verksamheten från kupa till färdig leverans. För ett
par år sedan investerade man i en 300 kvm stor ekonomibyggnad för lager och
produktion. Här tillverkar man också kupor, ramar och annat material för
biodling.
Men det är inte bara honung man slungar och tappar. Här
tillverkas också vax, cerat och bipollen som komplement, produkter som sedan
säljs till handlare i närområdet.
Man blir alltid lika imponerad av entreprenörer som Per
och Veronica som brinner för att förverkliga sin idé. Trots motgångar som man
många gånger inte råder över i form av kalla, regniga somrar och sjukdomar som
kan slå ut många bisamhällen, jobbar man vidare för att förverkliga sin
affärsidé. Och fler idéer finns, vilka förhoppningsvis kommer att realiseras
framöver. Jag önskar er verkligen lycka till!
onsdag 2 september 2015
Nya Hunehallen invigd!
Idag invigdes den nya Hunehallen med musik, tal, rundvandring, korvkalas och elithandboll. Flera hundra markarydsbor mötte upp under eftermiddagen och samlades på skolgården där man kunde lyssna till musik av Next Generation. Själv fick jag hålla invigningstalet och erinrade om att med den nya Hunehallen går det tioåriga projektet Framtidens skola i Markaryd i mål. I projektet har ingått tre nya skolbyggnader för F-9, en ny idrottshall, renovering av matsal, skolkök och lektionssalar samt en fräsch utemiljö. Fantastiskt roligt att få ha varit en del av detta stora projekt.
Det underlag vi politiker begärde och som låg till grund för beslutet att riva den nästan 50 år gamla idrottshallen för att bygga en ny var omfattande. Beslutet blev betydligt enklare när vi insåg att för i stort sett samma pengar som det skulle kosta att renovera den gamla hallen till den standard Hunehallen hade när den var ny i slutet på 1960-talet, skulle vi kunna få en helt ny idrottshall till dagens standard. Att det sedan blev ännu billigare är budgeterat gör ju inte saken sämre.
Den nya hallen är mycket smakfull och ritad av Elisabeth Fälthammar Ciardi och Liv Stein, arkitekter från Tengbom i Helsingborg. Hallen är drygt 2200 m2 och rymmer 350 sittande åskådare. Interiören är ljus med stora ljusinsläpp, rymliga omklädningsrum och en lektionssal. I hallen finns också en hoppgrop som kan sänkas ner under ett lyftbart golv och omvandlas till en danslokal. I projektet ingår även en ny utemiljö, nytt entréområde och en multiarena.
Den offentliga utsmyckningen har tagits fram av eleverna genom en teckningstävling. Den vanns av Annika Ronner och hennes figurer pryder nu den ena fasaden. Teckningen har förfinats och skurits ut i rostfri, syrad plåt av markarydsföretaget Tryckta.
Det har lagts ner ett oändligt antal timmar för att planera, förankra, fundera, projektera och bygga de här skolenheterna. Personal, lärare och skolledare, föräldrar, elever, politiker, föreningar, arkitekter, byggare; det är väldigt många som har del i det här arbetet och därmed är det också väldigt många som har del i slutresultatet. Ett stort och varmt tack för ett strålande arbete!
Min förhoppning är att den nya Hunehallen ska få bli en mötesplats för alla, för elever, ungdomar, föreningar och vuxna. En mötesplats där sport, idrott, friskvård och folkhälsa ska vara självklara delar och en lokal som verkligen ska komma till nytta och glädje för en mängd aktiviteter och arrangemang.
Invigningen avslutades sedan med en högklassig handbollsmatch mellan svenska mästarna IFK Kristianstad och HK Drott från Halmstad, en match som Kristianstad vann med 30-25. Matchen blev samtidigt ett genrep för lagen, som om en dryg vecka möter varandra igen då serien drar igång.
tisdag 1 september 2015
Fastighetsförsäljning som möjliggör golfresort klar
Detta innebär i korthet att Markaryds kommun försäljer mark som
möjliggör att arbetet med golfresorten nu kan starta. Köpesumman är 14,2
miljoner. Till detta kommer ytterligare 15 miljoner, som ska inbetalas vid tre påföljande tillfällen som exploateringsbidrag.
Detta känns väldigt bra och jag är glad att affären äntligen kan genomföras, trots att den
försökt stoppas bl. a. genom överklagande. I januari försökte en kommuninvånare laglighetspröva hela försäljningen, ett överklagande som inte undanröjdes förrän ett halvår senare. Någon framgång med överklagandet hade den klagande inte. Mycken tid har dock gått förlorad, vilken entreprenören hade tänkt använda för att påbörja byggnationen av anläggningen.
Fullt utbyggd kommer
golfresorten inte bara vara ett lyft för Traryd och den norra delen av
Markaryds kommun, utan också vara en fördel för grannkommunerna samt att de
positiva effekterna också kan komma till nytta för hela länet inklusive
residensstaden Växjö. Frågan återstår om man regionalt inser detta?
Mikael Elmér, kontaktperson för Traryd Golfresort är också
nöjd med att affären kunnat genomföras och att arbetet helt följer den uppsatta
planen.
Från Markaryds kommun kan vi bara önska lycka till och vi kommer även fortsatt att verka för att underlätta för både Traryd Golfresort, liksom alla andra entreprenörer som vill satsa i Markaryds kommun.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)