tisdag 16 oktober 2012

Medias brist på proportioner

 
Journalistiken och media är märklig. Idag har SR Kronoberg och SVT Smålandsnytt i inslag efter inslag och på Facebook och Twitter uppmärksammat att Växjö Lakers tränare fått sparken. De 130 personer som riskerar att bli utan jobb då Cargotec flyttar delar av sin verksamhet från Lidhult i Ljungby kommun till Polen, röner inte samma intresse. Snacka om proportioner!
 
SR Kronoberg har i ett dygn lyft fram nyheten om den sparkade hockeytränaren, vädjat om lyssnar- och supporterkommentarer, lagt ut föreningens hela pressmeddelande på sin hemsida och låtit experkommentatorn Leif Boork analysera vilka konsekvenser detta tränarbyte för med sig. En idrottsforskare får stort utrymme att ge sin syn på saken och han konstaterar att det är sällan ett lag förbättrar sina resultat bara för att tränaren sparkas. Det är med spänning man ser fram emot den fortsatta rapporteringen. Kommer SR Kronoberg att vända sig till psykologer och terapeuter för att lugna alla kronobergare? Är det inte dags att aktivera Krissam Kronoberg eller ska vi tvingas fortsätta leva i detta trauma som det innebär att Växjö Lakers ligger sist i Elitserietabellen?
 
SVT Smålandsnytt ägnar stora delar av sin sändning åt att bevaka Lakers träning. Dramatiska bilder visas på det tomma båset, där den sparkade tränaren lyser med sin frånvaro. Även här hänvisas till "hockeyforskaren" vid Linnéuniversitetet och i ett särskilt inslag på hemsidan får denne forskare stort utrymme för att presentera sina vetenskapliga rön.
 
Att 130 personer riskerar bli utan arbete tycks inte väga lika tungt i medias och journalisternas bedömning som det faktum att den stackars tränaren får lämna Växjöbåset. Visserligen skickar radion sin lokala skjutjärnsjournalist till Lidhult för att ställa platschefen mot väggen. Smålandsnytt väljer att kallt läsa upp nyheten som om det inte betydde någonting.
 
Cargotec är en mycket betydelsefull arbetsgivare i Lidhult och måndagens varsel kommer att få stora konsekvenser framför allt för dem som drabbas. Men det får också stora konsekvenser för Lidhult och för Ljungby kommun. Proportionerna ter sig därför något märkliga i denna journalistiska värdering. Men det är klart; varsel, företag som flyttar produktionen utomlands och nedläggningar är ju så vanliga nyheter att det knappast längre kan kallas för nyheter. Åtminstone inte av den digninteten som då Växjö Lakers sparkar sin tränare, något som aldrig tidigare hänt!
 
De banbrytande forskningsresultaten från "hockeyforskaren" vid Linnéuniversitetet välkomnas säkert inom tränarkåren. Med stöd av vetenskapen kommer tränarnas anställningstrygghet sannolikt att kunna stärkas.
 
För de 130 varslade i Lidhult gäller andra villkor. De är inte särskilt intressanta vare sig för media eller forskarna. De är ju inte hockeytränare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar