onsdag 8 september 2010

Tillåtet och/eller lämpligt?

Svar på insändare från Torgny Karlsson den 7 september

För några veckor sedan riktade socialdemokraterna mycket hård kritik mot mig då de påstod att jag blandade ihop mina roller genom att låta David Lega föreläsa i kommunhuset. I debatten i torsdags försökte jag visa på att det kan finnas en inte oväsentlig risk för de socialdemokratiska kandidaterna på kommunlistan att blanda ihop sina egna roller. Jag pekade då på riskerna med att vara politiker och samtidigt ha ett släktskap, vara fackligt engagerade och anställda i den verksamhet man ska styra över.

Jag förstår att detta resonemang kan vara svårt att följa för socialdemokraterna, som har en lång tradition av att belöna folk med fina uppdrag under förutsättning att de bara har rätt partibok. Det finns exempel också i Markaryd på hur man fortfarande blandar ihop sina roller. Det är den kulturen vi inom Alliansen vill bryta.
.
Ett annat exempel är den sammanblandning som finns mellan LO och socialdemokraterna, där man på ett synnerligen osmakligt sätt använder medlemmarnas fackavgifter för att bedriva politisk propaganda. Bilden här intill får symbolisera denna osunda symbios.
.
Vi välkomnar självklart alla som vill engagera sig politiskt. Det är inte förbjudet att utse ledamöter som har olika roller, men man bör alltid fundera på när och i vilka fall det är lämpligt. Den debatten bör nog hållas levande även efter valet, då det är dags att utse nya ledamöter till de politiska uppdragen.

5 kommentarer:

 1. Men är det inte så att socialdemokraterna är sprungna ur fackföreningsrörelsen och inte tvärtom?? Då är ju detta inget att hänga upp sig på. Efter att ha kolla lite på oranisationen i kommunen så har det borgliga blocket ganska många som verkligen sitter på fel stolar. Otroligt dålig val kampanj i Markarydskommun i år, bara en massa pajkastning.

  Peter

  SvaraRadera
 2. Ska jag "köpa" dina påståenden, Peter, får du nog vara betydligt mer precis än att generalisera så grovt om borgerliga politiker på fel stolar. Åtminstone om du menar samma sak som den problematik jag för fram i debatten, dvs risken att blanda ihop sina olika roller. Dessutom delar jag inte alls din åsikt att detta inte skulle vara något att bry sig om. Det är ur demokratisk synvinkel mycket viktigt att hålla denna etiska debatt levande, oavsett vilket block det gäller.

  Jag beklagar att du uppfattar valkampanjen som pajkastning. Noteras bör att jag i den här frågan går i svaromål med anledning av att oppositionen först gick till angrepp mot mig. Måhända är det en svaghet hos mig att kasta tillbaka det nån annan först kastade på mig. Men jag hoppas att detta mitt tillkortakommande ursäktas av mycket annat jag åstadkommit under den valkampanj som för mig är fyra år och kallas mandatperiod.

  SvaraRadera
 3. Mona Runesson sitter som ersättare i Socialnämnden och jobbar i densamma.
  Milica Dragas sitter som ersättare i Kommunstyrelsen och jobbar i Arkivet.
  Sigbritt Svensson jobbade som turistassistent och på budgetpresentationen ställer hon sig upp och snackar för en utökning av turismkontot.
  Detta är väl att sitta på fel stol. Eller vad tycker du?
  Vi Socialdemokrater är noga att inte sitta i den nämnd där man jobbar, men det verkar inte Alliansen vara.

  Joakim Pohlman (S)
  Ps Räknar inte med att du publicerar detta

  SvaraRadera
 4. Joakim!

  Av din och era reaktioner att döma, tycks det vara många socialdemokrater som känner sig träffade och har ömma tår.

  Varför ska jag ta bort ditt blogg-inlägg? Vill du inte att andra ska läsa och få kännedom om hur du själv agerar? Du får väl stå för det du skriver och även hur du skriver det.

  Du väljer att skriva detta direkt och offentligt som ett inlägg på min blogg i stället för att skriva privat eller gå till mig personligen. Precis på samma sätt som du valde att gå till Smålänningen och Radio Kronoberg och starta den här pajkastningen genom ditt utspel med David Lega i stället för att gå till mig direkt.

  Det vore ärligt mot mig om du lät mig svara för Kristdemokraterna. De andra partierna får väl svara för sig själv.
  Det vore ärligt mot dem du nu hänger ut offentligt att gå till dem istället för att namnge dem på min blogg utan att de vet om det.

  Du vet precis vilka personer jag skulle kunna namnge i ditt eget parti och som verkligen blandar ihop sina roller. Den här debatten har haft det goda med sig att vi nu har anledning att diskutera frågan i valberedningen inför kommande val för nästa mandatperiod.

  Till sist; ditt sätt att i radiodebatten ens antyda att jag skrivit en anonym insändare och som du idag svarat på, där du på nytt blandar in mig och mitt namn, är direkt pinsamt. Så agerar inte jag. Normalt brukar du föra debatten på en högre nivå än så. Men jag förstår ju dina skäl.

  SvaraRadera
 5. Eftersom de inlägg som nu läggs in som kommentarer når en alldeles för låg nivå, är debatten i den här frågan avslutad för min del.

  SvaraRadera