måndag 7 april 2014

"Klivet in till vuxenlivet"I fredags var det release för boken "Klivet in till vuxenlivet". Boken är skriven av Alfred Johansson, Kevin Larsson och Paul Boardman, tre unga entreprenörer och tillika elever på KCM i Markaryd. I kursen "Entreprenörskap" fick de uppgiften att driva ett UF-företag under ett år och då bildade man "Home Alone UF". Boken är tryckt i 170 exemplar och många har redan tecknat sig för ett köp. Och i fredags släpptes den av författarna själva på Kvantum i Markaryd, naturligtvis med sedvanlig signering till köparna.

Boken är helt enkelt en handledning i hur man flyttar hemifrån, något som för många blir riktigt aktuellt efter det sista året i gymnasiet. Författarna skriver själva att "boken ska ge dig grunderna i att klara dig själv och undvika hinder" och att den "kan vara en hjälpande hand".

På 40 sidor får man lära sig grunderna i att städa och tvätta, lägga upp en budget, betala räkningar och spara, varför man ska ha försäkringar och hur man lagar favoriträtterna pastagratäng, flygande Jacob och kycklingburgare. Man delar välvilligt med sig av tips som gör städningen roligare genom att "starta hög musik, se golvet som ett dansgolv och din dammsugare som en partner", liksom hur man tar kål på alla bananflugor i fruktskålen.

I sann småländsk anda hyllas sparsamheten som en dygd och man varnar bestämt för alla sms-lån som snabbt urholkar studentens begränsade ekonomi. I bokens avslutande del finns recept på en mängd goda, och billiga, maträtter som alternativ till den dyrare färdigmaten eller pizzeriornas utbud.

Boken är skriven av ungdomar för ungdomar, men är en trivsam läsning också för andra. Den skulle säkert kunna vara till nytta vid undervisning i privatekonomi på högstadiet och i gymnasiet. Och för er som har ungdomar på väg att flytta hemifrån är den väl värd att skicka med i packningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar