tisdag 29 januari 2013

Toppbetyg av företagen i Markaryd!


Idag presenterade Svenskt Näringsliv svaren från den senaste enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Av 290 kommuner är det bara 21 stycken som får betyget "bra"eller högre. Glädjande nog tillhör Markaryds kommun denna grupp. På frågan om företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen kommer Markaryd på en 8:e plats!

För fjärde året i rad hamnar vi på top 10 vad gäller det sammanfattande omdömet. Men även på andra områden är resultatet för kommunen bra, t ex vad gäller kommunpolitikernas attityder till företagande, skolans attityder, service till företag och konkurrens. I hela sju av tolv frågor är Markaryd bäst i länet!

Sämst betyg får vi för variabeln vägnät, tåg och flyg, något som förvånar mig. Med motorvägen utanför knuten, med en nybyggd Tvärled och med beslut om kommande tågtrafik är det märkligt att omdömet är så lågt. Personligen har jag svårt att se att vägnätet, tåg och flyg skulle vara bättre i Tingsryd och Uppvidinge, vilka får betydligt bättre omdöme i denna kategorin än Markaryd.

Svaren i enkätundersökningen är som helhet väldigt betydelsefulla i vårt näringslivsarbete. Genom att följa utvecklingen, utgör mätningen en viktig fingervisning för vårt fortsatta arbete. Arbete med att förbättra företagsklimatet är och förblir en av de viktigaste uppgifterna. Utan ett starkt näringsliv kommer kommunen inte att kunna fortsätta att utvecklas. 

Ett stort tack till alla er som bidragit till ännu ett gott resultat. Kommunens näringslivschef Bengt-Göran Söderlind lägger ner ett stort arbete, liksom företrädarna för vårt gemensamma näringslivsbolag Tillväxt Markaryd AB, inte minst Ulf Bellander och Benny Torstensson. Resultatet är ett fint kvitto på den goda samverkan som finns mellan kommunen och medlemsföretagen i Tillväxt Markaryd AB.

Tack ska ni ha!

2 kommentarer:

 1. Vad tycker de anställda?
  Hur är löneläget?
  Hur är arbetsmiljön?
  Hur är vidareutbildningen?
  Hur är integrationen?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte ens vilka företag som besvarat Svenskt Näringslivs enkät, än mindre hur det ser ut på det enskilda företaget.

  Om du efterfrågar statistik för kommunen och dess befolkning som helhet finns SCB:s olika variabler redovisade på www.markaryd.se/innehall/om-kommunen/befolkningsstatistik/befolkningsstatistik under länken ”Kommunfakta 2012”. Begränsningen i denna faktabas gäller befolkning skriven i kommunen och tar inte hänsyn till de ca 1700 personer som dagligen pendlar in till sina arbeten på våra framgångsrika företag.

  Ytterligare information finns på Regionsförbundets hemsida http://www.regionfakta.com/Kronobergs-lan/

  Kommunens kvalitetsredovisningar finns att ta del av på
  http://www.markaryd.se/innehall/demokrati/hur-bra-ar-kommunen/mal-och-maluppfyllelse/kvalitetsmatningar/kvalitetsmatningar

  SvaraRadera