söndag 20 januari 2013

Freden i Knäred - 400 år idag!



















Det var lite speciellt att idag besöka platsen där fredstraktatet mellan Sverige och Danmark undertecknades den 20 januari 1613, på dagen för 400 år sedan.  För det var just här, på gränsen mellan dåvarande Sverige och Danmark, på den nuvarande länsgränsen och kommungränsen mellan Markaryd och Laholm som freden i Knäred blev en verklighet. Platsen där detta skedde var den lilla gränsbyn Sjöared - som den heter i Halland och Laholm - eller Sjöaryd - som den heter i Småland och Markaryd. Att stå här den här kalla vinterdagen 2013 och reflektera över hur det kunde sett ut för 400 år sedan gjorde historiens vingslag ganska påtagliga.

Freden i Knäred uppmärksammades idag vid ett fredsseminarium i Knäred. De ca 150 särskilt inbjudna gästerna fick vara med om ett digert program. Seminariet inleddes med välkomsthälsningar av kommunfullmäktiges ordförande i Laholm och landshövdingen i Halland, varefter "Knäredsouvertyren", ett för tillfället nyskrivet musikstycke, uppfördes för första gången.
 
Dick Harrison, historieprofessor, höll ett lysande föredrag om bakgrunden till kriget och om fredsförhandlingarna. Harrison menade att samtidigt som detta var den danska stormaktens sista seger, var det den svenska diplomatins triumf och den händelse som lade grunden för den svenska ämbetsstaten. Den svenska förhandlaringsdelegationen bodde på prästgården Ulvsbäck utanför Markaryd och leddes av det nyligen utsedda riksrådet Axel Oxenstierna som förhandlade fram det som kom att kallas för Älvsborgs lösen. Nödvändigheten att samla ihop pengar till denna lösen innebar en effektivisering av skatteindrivningen och svenskarna tvingades ta lärdom av sina misstag, vilket ledde till militära förbättringar. På ett par decennier gick Sverige från en position där alla landets grannar var dess fiender till en europeisk stormakt.
 
Moderatorn, den mångårige utrikesreportern Rolf Gustavsson, ledde sedan ett samtal mellan utrikesminister Carl Bildt och den förre danske utrikesministern Uffe Elleman-Jensen. De båda ministrarna var rörande ense om att ett gemensamt engagemang med det övriga Europa är en förutsättning för en fortsatt och varaktig fred i vår del av världen. Man konstaterade också att arbetet inom EU sannolikt är ännu viktigare idag, inte minst mot bakgrund av de förändringar vi ser idag både i vårt närområde och över världen. Man såg också med stor oro på den avveckling av försvaret som sker, inte bara i Sverige, utan också i andra europeiska länder.
 
Avslutningsvis utökades panelen med ambassadörerna Sven-Olof Pettersson och Torbjörn Pettersson samt Anita Bay Bondegaard, kulturchef för tidningen Politiken och tidigare minister. Inte minst ambassadörerna gav en intressant beskrivning av hur bilden av Europa uppfattas i världen.

Laholms kommun har all anledning att känna sig nöjda med denna inledning av firandet av fredsåret. Dagens lyckade seminarium kommer att följas av många fler aktiviteter där freden kommer att vara temat. I de här gränstrakterna har mängder av krig utkämpats mellan Sverige och Danmark. Gång på gång har gränsbygdens folk drabbats av de olika ländernas arméer, plundringar och förstörelse. Lyckligtvis ligger detta sedan lång tid bakom oss. I stället finns det en mängd gemensamma frågor att arbeta tillsammans med för att förbättra villkoren för tillväxt och utveckling i regionen, något som min kollega, Thomas Jönsson, kommunstyrelsens ordförande i Laholms kommun, och jag var helt överens om att arbeta vidare med.
I samförståndets och fredens anda!

1 kommentar:

  1. Mycket intressant att läsa om Bengt! Kul att freden uppmärksammas.

    Kan man tänka sig att det bara är två dagar sedan jubileet. Och jag som idag undervisade min son Joel, 9 år, om just denna fred och var Knäred är beläget, eftersom jag förhörde honom på Halland som han hade i läxa.

    Kan f ö tilläggas att just Laholm som din kollega är ordförande i behövde de inte lära sig, det fick räcka med Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka...

    SvaraRadera