måndag 13 juni 2011

Trafikverkets och PEAB:s försöksodlingar

För snart ett år sedan, den 30 augusti 2010, skrev jag ett brev till Trafikverket i Jönköping och inbjöd driftsansvariga till ett möte för att diskutera hur vi långsiktigt ska kunna få ordning på Trafikverkets misskötta rondeller i Markaryds tätort. Något svar har jag fortfarande inte fått!

För närvarande betalar Trafikverket en hyggligt stor summa pengar till PEAB som har ansvaret att sköta rondellerna. Uppenbarligen har Trafikverket noll och inget intresse av hur dessa pengar används och PEAB är naturligtvis nöjda med att få en hyggligt stor summa pengar utan att behöva göra någonting. Det är ju också en affärsidé.

Från kommunens sida är vi innerligt trötta på att ännu en myndighet struntar blankt i sitt uppdrag. Visserligen ett litet och enkelt sådant, men nog borde det ligga i Trafikverkets intresse att sköta sitt jobb och sina anläggningar. Helt klart är att vem som helst torde kunna sköta rondellerna bättre än den nuvarande entreprenören, PEAB.

Markaryds kommun är under alla omständigheter inte intresserad av att det bedrivs försöksodlingar i centrala rondeller där man driver upp motståndskraftiga arter, visserligen gröna, men i allt väsentligt av anskrämlig art och flora.

Nu har vi än en gång bjudit in Trafikverket till överläggningar den 28 juni och det ska bli intressant att se om det finns någon ansvarig på verket att skicka hit. En fråga som vi gärna vill få svar på är varför Trafikverket valt ut just Markaryd som plats för sina försöksodlingar? En annan fråga är hur mycket pengar man betalar till PEAB utan krav på att ens utföra ett arbete? Helt klart förväntar kommunen sig snabba åtgärder.

2 kommentarer:

  1. Trafikverkets pengar ska läggas på att få säkra körbara vägar! Att kalla ogräs i rondellen för "ett våldsamt beteende" (enligt ditt uttalande i KronobergDirekt) är väl att ta i. Ogräset är ju bara en utseendefråga, det innebär inte en trafikfara! Finns det inte viktigare saker i kommunen du kan lägga energi på?

    SvaraRadera
  2. Nu citerar du mig både vårdslöst och fel! Jag sa att Trafikverket "agerar vårdslöst med slantarna" och det är något helt annat än du, "Anonym", gör gällande.

    Om man resonerar som du, ska Trafikverket inte göra några rondeller alls, utan lägga alla pengar på säkra, körbara vägar. Men rondellerna är faktiskt en mycket bra konstruktion för att göra korsningarna säkra och då har man att hantera dem. Genom att bl a se till att de är välvårdade.

    Min roll som kommunalråd är bl a att företräda medborgarna i de frågor man anser viktiga, och rondellernas utseende har blivit en angelägen sak för många i Markaryd. Och vad gäller energin jag lägger på olika ärenden för Markaryds bästa? Ja, då skäms jag inte det minsta.

    SvaraRadera