söndag 6 juni 2010

Välkommen till Sverige!

Sedan några år tillbaka hälsar vi våra nya medborgare välkomna till Sverige och till Markaryd på nationaldagen. Alla nya medborgare inbjuds personligen och föräras ett officiellt diplom, en minnesbok och en flagga som bevis på sitt medborgarskap. Under år 2009 var det 21 personer i kommunen som blev svenska medborgare, varav jag hade förmånen att få välkomna några som var med vid festligheterna i Markaryds Hembygdspark.

Solen strålade över en stor publikskara. Hemvärnet marscherade till tonerna av Örkelljunga musikkår, vi fick lyssna till vacker sång och musik av musikskolan och lokala förmågor, och gymnastikföreningen bjöd på uppvisning. Högtidstalet hölls av jordbruksminister Eskil Erlandsson, som faktiskt är gammal skolkamrat till mig från högstadiet och gymnasiet.

Ett medborgarskap är stort. Det är enligt lagstiftningen ett rättsligt bindande förhållande mellan en stat och den enskilde. Det är enbart svenska medborgare som har en exklusiv rätt att bo och arbeta i Sverige och det är bara svenska medborgare som har rösträtt i riksdagsvalen. För oss svenskar kan detta tyckas vara en självklarhet, men för den som blir beviljad ett svenskt medborgarskap betyder det säkert oändligt mycket mer.

Demokratin är inte en självklarhet, utan vi måste ständigt stå upp och försvara våra grundläggande värderingar både i Sverige och internationellt. Därför ska vi värna och fira Sveriges nationaldag och fortsätta göra den 6 juni till en födelsedag för hela svenska folket.

1 kommentar:

  1. Nadja_mirghasemi6 juni 2010 19:19

    Det är ju med uppskattningar som ny svenskar uppmanas till ett aktivt och fruktbart medverkande. Din enorma kraft är beundransvärt.

    SvaraRadera