onsdag 25 mars 2009

Varför är kristdemokraterna så tysta?

Frågan är befogad med tanke på den debatt om etik och moral som nu förs med anledning av de gigantiska bonusar, gottgörelser och gratifikationer som delas ut till höger och vänster. Marken kan i och för sig vara minerad för vissa beslutsfattare även i vårt parti, men nog borde någon ledande politiker på riksnivå vara beredd att ta bladet från munnen och tala klarspråk i frågan? Är det något parti som borde ta initiativet i de här frågorna, så är det väl vi.

I Dagens Industri kan man idag läsa (http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\03\25\330305&sectionid=undefined) att elva styrelseledamöter i AMF:s styrelse tillsammans har inte mindre än 119 styrelseuppdrag, mer än tio uppdrag per person. Av dem innehar Wanja Lundby-Wedin hela 25 st. Kanske inte så konstigt att man då inte har full koll på vad som beslutas och vad man skriver under. Vad värre är; artikeln visar på en företeelse som några journalister tidigare uppmärksammat, bland dem Anders Isaksson. Anders skrev för några år sedan en bok - Den politiska adeln - där han konstaterade hur rekryteringen inom partierna går till.

Styrelseuppdragen i ledande bolag är på samma sätt knutna till en liten maktelit som ständigt frotterar sig med varandra. Detta är en anledning till att etik och moral sätts ur spel och att man otillbörligt börjar gynna varandra. Det kanske är dags att damma av kristdemokraternas gamla krav på en värdekommission. Det är definitivt dags att kristdemokraterna som parti börjar ryta till i frågan om styrelseledamöternas etiska och moraliska brister!

6 kommentarer:

  1. Bra - vi är många ute i landet som väntar på att partistyrelsen och dess ledamöter tar initiativ i frågan snart. //Gustaf

    SvaraRadera
  2. Det är bra att du som en av de ledande kristdemokraterna med plats i partistyrelsen ryter till. Du är ett föredöme. Det var väl Markaryd som uppmärksammades som den kommun som håller igen mest i fråga om representation?
    Vi får se vad våra företrädare i riksdagsdebatten idag om bonusar kommer att säga. Men bonusarna är ju "jordnötter i sammanhanget" skrev DN igår och pekade på pensionsförmånerna istället. Det är där de stor pengarna finns. Kom ihåg ett seminarium som Alf Svensson ledde om etik och företagande. Mycket bra. Så en Värdekommission är nog helt rätt i ett läge där samhällsgemenskapen kommer att utsättas för hårda påfrestningar de närmaste åren.

    Ha en bra dag, Bengt.

    SvaraRadera
  3. Jag gör så gott jag kan, Gustaf, för att ta initiativ och inte minst för att partistyrelsen ska bli mer, politiskt aktiv. Som du säkert vet är partistyrelsens uppgifter idag mest av organisatorisk art. Jag tror emellertid att möjligheterna att agera är betydligt större för partiet centralt och våra riksdagsledamöter. Själv saknar jag både politiska sekreterare, pressekreterare eller kommunikationsavdelning, men lyckas nå ut hyggligt ändå. Men jag har ju två händer :-)

    SvaraRadera
  4. Hej Magnus! Kul att läsa på din blogg att du ansluter dig till tanken på en värdekommission. Nu är vi två, låt oss starta ett upprop. Det är säkert fler som vill vara med!

    SvaraRadera
  5. Några reflektioner:

    1) Fick inte kd:s gruppledare Attefall bra betyg efter debatten om bonusar i riksdagen, och har han inte varit ute i flertal medier och talat bonusar?

    2) Som moderat är jag tacksam över att min partiledning håller låg profil. Det finns nämligen en anledning; Varför ska inte LO- och sosseledningen få koka i sin egen juice ett tag, istället för att göra det till en partipolitisk fråga?

    3) Är inte du ordförande i någon kd-arbetsgrupp som jobbar med företagarfrågor? Kan inte du ringa upp till partiets pressavdelning och säga åt dem att de ska hjälpa dig att komma ut i bonusdebatten som ledare för partiets arbete med företagarfrågor?

    - Kristoffer

    SvaraRadera
  6. Hej Kristoffer! Några svar:

    1) Det är möjligt. Några ringar på vattnet av detta har åtminstone jag inte märkt i min del av världen.

    2) Det kan jag förstå, eftersom en del toppar, närstående moderaterna, i Svenskt Näringsliv också verkar ha fingrarna i syltburken. Det är minst lika illa.

    3)God idé! Som det mullrar i frågan ute i landet skulle det kanske vara bra. I den här juicen kokas nämligen inte bara LO- och sosseledningen. Folk i allmänhet kryddar soppan med allehanda beslutsfattare, politiker och maktmänniskor, så i det avseendet får vi alla en släng av sleven.

    SvaraRadera