måndag 16 mars 2009

Förbjuder svensk lag "vita jobb"?

På onsdag står afghanen Reza Rezai och hans arbetsgivare Harald Takvam inför rätta vid Växjö Tingsrätt. Fallet är unikt och kommer sannolikt att bli prejudicerande. Brottet består i att Rezai arbetat i Takvams däckverkstad i Markaryd utan arbetstillstånd sedan oktober 2007, då han erhöll sitt avvisningsbeslut. Att han sedan januari 2004 haft en praktikplats genom ett avtal med Migrationsverket och därefter haft arbetstillstånd, alltså sammanlagt i över fem år, tar åklagaren ingen hänsyn till.

Regeringen borde omedelbart införa övergångsbestämmelser i den lagstiftning som riksdagen antog så sent som den 15 december i fjol. Det kan inte vara rimligt att en grupp flyktingar, som av olika skäl inte kunnat avvisas, ska bestraffas för att ha arbetat och försörjt sig, samtidigt som riksdagen ger nyanlända flyktingar denna möjlighet.

Fallet Reza visar på ett konkret sätt på en allvarlig brist i den nya lagstiftningen, vilket regeringen omgående borde uppmärksamma och åtgärda. Vi kan inte ha ett system, där enskilda människor drabbas på detta orimliga sätt av en stelbent byråkrati, där prestigen många gånger sätts före sunt förnuft.

Om de åtalade fälls, innebär det att Rezai står utan försörjning samt att Takvam står utan arbetskraft. En utgång med enbart förlorare. Det står i alla fall klart att åklagarmyndigheten i Växjö inte behöver utökade resurser – har man resurser att driva ett sådant här mål behövs inga personella eller ekonomiska tillskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar