onsdag 18 mars 2009

Inte var det "uppsåt" eller "oaktsamhet"!

Idag hölls rättegången mot Reza Rezai och hans arbetsgivare Harald Takvam för brott mot utlänningslagen
Under två timmar fick de åtalade stå till svars för och förklara hur man gjort allt som kan förväntas för att göra rätt för sig. Ändå hävdade åklagaren att det låg ”uppsåt” och ”oaktsamhet” bakom parternas agerande. Man häpnar!

Den part som egentligen borde varit svarande – Migrationsverket – saknades. Under alla fem åren som praktiken/anställningen har pågått, har verket uppmuntrat och varit positiva till att Reza beretts ett arbete. Takvam redogjorde för de problem han haft med att få besked från Migrationsverket. Trots otaliga telefonsamtal har det inte gått att få klarhet i vad som gäller. Men då har Takvam läst Utlänningsförordningen och tagit del av uppgifter på Migrationsverkets hemsida.

När rättens ordförande läste upp texten, som så sent som i februari 2009 stod att läsa på Migrationsverkets hemsida, blev åklagaren besvärad. På hemsidan kunde man läsa att en asylsökande som inte kan avvisas inom de följande fyra månaderna har undantag från arbetstillstånd så länge ärendet pågår. Vadå ”uppsåt” och ”oaktsamhet”.

Utöver allt detta har Takvam ordnat skattsedel, bankkonto och under fem år betalt skatter och lagstadgade arbetsgivaravgifter; kort sagt gjort allt som kan förväntas av en laglydig företagare. Ändå blir han åtalad. Parallellerna till Kuba och Nordkorea står inte långt borta.

Är det någon som agerat med ”uppsåt” så är det polismyndigheten i Kronoberg. Lyssna gärna på följande länkar:
http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=1978979
http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?Artikel=1984154

Som lekman ser jag inga som helst skäl till något annat än att målet bör ogillas. Blir påföljden en annan tappar jag den lilla tilltro jag har kvar till rättsväsendet. Som politiker och skattebetalare skäms jag för att vi har ett system som kan lägga ner resurser på människor som gör rätt för sig, samtidigt som man ständigt kan läsa om hur maktlös polisen är inför de verkliga brottslingarna.

2 kommentarer:

  1. Hej Bengt. Vart tog artikeln vägen? Länken funkar inte längre.

    SvaraRadera
  2. Hej JohanIII!
    Tydligen har Smålandsposten ändrat länken, den nya är http://www.smp.se/nyheter/ljungby/aklagaren-kraver-boter-for-arbete(1216588).gm
    Jag har även bytt ut länken i inlägget. Tack för påpekandet!

    SvaraRadera