onsdag 4 mars 2009

Stötande!

Samtidigt som IF Metall visar mod och ansvar kan vi notera att ett antal börsbolag delar ut bonusar till sina högsta chefer. Det har de säkert rätt till enligt sina anställningsavtal, men visst är det stötande att dessa högbetalda chefer ens överväger tanken att plocka ut så stora gratifikationer man kan, samtidigt som de anställda på golvet ska gå med på att sänka sina löner. Exemplets makt är talande.

Totalt sett spelar de här bonusarna liten roll i företagens resultaträkningar. Men som princip väger bonusarna blytungt. Jag anser att man som ledare brister totalt i sitt omdöme genom detta agerande.

I tusentals småföretag över landet våndas ägarna över situationen med vikande orderingång och försämrad ekonomi. Många småföretagare avstår frivilligt sin lön för att slippa varsla fler än nödvändigt. Här visar man på omdöme, ansvarstagande och moral, egenskaper som ibland tycks saknas hos storföretagens bonusjägare. Min inställning till landets småföretagare och löntagare vinner i det här perspektivet stor respekt. På vems bekostnad är väl inte så svårt att räkna ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar