måndag 10 april 2017

En tyst minut för de drabbade

Strax före kl. 12 idag samlades personal och besökare i kommunhusets foajé för att hedra de drabbade från terrordådet i fredags med en minnesstund. Jag fick inleda ceremonin genom att förmedla några tankar, varefter vi förenades med så många andra på så många platser över vårt land i en tyst minut:

"Det finns inga ord som räcker till för att uttrycka den bestörtning och sorg man känner över det terrordåd som drabbade helt vanliga människor på Drottninggatan i Stockholm i fredags. 

En gärning fylld av hat och ondska i syfte att skapa rädsla och skada vårt samhälle och vår demokrati.

Idag vilar en sorgens skugga över vårt land och våra tankar går särskilt till dem som miste sitt liv eller skadades och till dem som idag upplever en stor sorg över att ha förlorat nära och kära.

Men sida vid sida med sorgen står idag stolthet. Polisen agerade snabbt, rätt och riktigt. Läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal och ambulanspersonal gjorde sitt yttersta för att rädda livet på de som drabbades av terrorn. Hela Stockholm gick samman och bjöd in främlingar i sina hem, erbjöd kaffe, mat och sovplats till personer de aldrig tidigare träffat. 

Det mål som terroristerna haft har visat sig vara raserat i grunden. Deras agerande bara stärker vår vilja att ta vara på de goda värderingar vårt samhälle bygger på. Den förmåga att resa sig och sluta sig samman som hela Stockholm visade efter dådet kan fanatiker och extremister aldrig rå på.

Det visar att ljuset alltid övervinner mörkret!
Det visar att det goda alltid övervinner det onda!
Det inger hopp!

Låt oss sprida kärlekens, vänskapens och omtänksamhetens ljus över vårt land, skjuta undan terrorns skugga och mota bort rädslan.
Låt oss måna om varandra och om vår demokrati och frihet.

Idag tänder vi ett ljus och tänker på dem som inte längre är med oss, på de skadade som kämpar för sina liv och på deras nära och kära.
Vi ber en bön för dem.

Låt oss hedra dem alla med en tyst minut."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar