fredag 24 mars 2017

MMA i Markaryd skapar ett bra klimat över hela världen


Tillsammans med tjänstemännen i kommunens centrala ledningsgrupp gör jag regelbundna besök på våra olika företag i kommunen. Den här gången var det MMA, AB Markaryds Metallarmatur, med VD Dan Ståhl som stod för inbjudan. Företaget grundades 1950 av två innovativa markarydsföretagare, Sven Nilsson och Olof Neljesjö, och har funnits på orten sedan dess. Idag har man 130 anställda och är en av marknadens ledande producenter av termostat- och balanseringsventiler för radiatorer och annan distribution av vattenburen energi.

Allt sedan starten 1950 finns all tillverkning, forskning och utveckling i Markaryd. Anläggningen i Markaryd har med åren på så sätt blivit ett kompetenscentrum med hög teknologisk nivå där man tillverkar produkter som sedan säljs till fastighetsägare, konsulter och installatörer över hela världen. I närmare 70 % av alla svenska hem finns produkter från MMA tillverkade i Markaryd.

Vid vårt besök fick vi också en guidning runt i anläggningen av produktionschefen Kent Nilsson som med stor värme, entusiasm och - inte minst - stolthet, berättade om den resa MMA genomfört under sina drygt 60 år i Markaryd. För många kanske MMA upplevs som ett företag som man inte riktigt känner till. "Vi pratar inte så mycket om oss själva, men vi gör så mycket mer", förklarade VD Dan Ståhl. 

Jag tycker det finns all anledning att tala om MMA och vill gärna dela den film som vi också fick se vid besöket. Tänk vad kunnande och kompetens betyder och vad duktiga innovatörer och företagare kan åstadkomma. Ganska fantastiskt att tänka sig att ett par av våra lokala företag påverkar länder i alla världsdelar för att förbättra miljön och klimatet.

Växjö kan ju snacka och kalla sig för "Europas grönaste stad", I verkligheten är det Markaryd som står för mycket av den teknikutveckling och tillverkning av produkter som gör det möjligt, inte bara för Växjö, utan för städer och samhällen i hela världen att förbättra sin miljö. Den verkligheten gör oss i Markaryd mer stolta än en slogan som inte ens är sann. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar