onsdag 23 mars 2016

På turné med Ebba hos jobbskaparna

Idag gjorde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor en blixtvisit för att besöka några av jobbskaparna i Småland. Jag hade förmånen att vara med då vi under eftermiddagen besökte Ikea of Sweden i Älmhult. Under besöket fick vi en mycket intressant visning av bland annat designavdelningen och testlabbet, två av företagets mest hemliga avdelningar. Dessutom fick vi möjlighet att diskutera förutsättningarna för ett stort företag att finnas och växa utanför storstadsområdena, en verklighet som jag känner igen väl från många samtal inte minst med företrädare för Nibe i Markaryd. Michael Stjernqvist, VD för Ikea AB och Tina Kardum Funnemark, kommunikationschef på Ikea Sverige guidade oss runt och samtalade, förutom om tillväxtfrågorna, även om den angelägna frågan hur vi skapar enklare vägar in på arbetsmarknaden. Vi fick möjlighet att berätta om Kristdemokraternas förslag på en helt ny anställningsform, introduktionsanställning, ett förslag som mottogs positivt.


Ebba gav sig också in i den virtuella världen genom att testa funktionerna i ett digitalt uppbyggt kök. Genom digital teknik kan man på ett verklighetsnära sätt prova hur ett rum fungerar både ur sitt eget perspektiv eller välja en inställning ur ett barns perspektiv. En utveckling som inom en snar framtid säkert kommer att finnas tillgänglig för kunderna på Ikeas varuhus.

Det lika hemliga testlabbet var också mycket intressant att besöka. Här testas i princip alla produkter under standardiserade former innan de släpps ut på marknaden till kunderna. Allt dokumenteras och registreras för att sedan sparas under flera år så att man kan spåra eventuella felaktigheter. 

Sammantaget var det en mycket intressant eftermiddag där vi fick möjlighet att se delar av Ikeas utvecklingsarbete. Ikea är ju verkligen ett jobbskapande företag som sysselsätter drygt 4.000 anställda enbart i Älmhult. Det är inte svårt att inse betydelsen av att vi politiker ser till att lagar och regler underlättar för näringslivet att kunna fortsätta växa och vara kvar i Sverige. Dessvärre verkar det inte som om nuvarande regering inser detta. För oss kristdemokrater kommer det i alla fall att vara en prioriterad fråga att arbeta fram en politik med förslag som gynnar jobbskapande. Helt klart kommer detta att vara en av de mest angelägna uppgifterna och avgörande för hur vi kommer att lyckas såväl med integrationen som att värna vår fortsatta välfärd.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar