måndag 8 juli 2013

Smultronställen i Markaryds kommun

Man behöver inte förflytta sig så långt för att uppleva naturens skönhet, för det finns faktiskt ganska många smultronställen i närområdet. Några sådana upplevde jag och hustrun igår, när vi tog oss tid att i den härliga sommarkvällen cykla dryga två mil på natursköna vägar. Turen gick söderut utmed Riksettan, Riksväg 1, till Axhult. Riksettan slingrar sig naturskönt utmed ån Lagan, en färdled som för mycket längesedan var en av landets viktigaste vägar. Hit kom de första jägarna när inlandsisen drog sig tillbaka. Inte långt härifrån har man hittat länets äldsta boplats från år 9 000 f Kr. På stigen längs ån marscherade trupper och här färdades både kungar och stråtrövare. Mot slutet av 1600-talet påbjöds skjutshållning och gästgiverier svarade för kost och logi för de resande.
 


I Axhult ligger en fantastiskt fin liten rastplats precis vid Lagan. Den vårdas ömt av ideella krafter i form av Ingrid och Lennart Olsson som fortfarande bor kvar i den gamla lanthandeln tvärs över vägen. Affären ser ut på samma sätt som då den stängde för ca 25 år sedan, med inredning och varor som minner om en svunnen tid. Genom skyltfönstret kan man se ett tidsavtryck i form av varor och förpackningar och minnena från 1980-talets början blir på en gång så påtagliga.


 
Till Axhult reste storstadsfolket för ett sekel sedan för att njuta av den friska, rena luften och den härliga naturen. Vid förra seklets början fanns det hela tre pensionat i Axhult. Det kan man förstå när man sitter ner på rastplatsen och ser sig omkring och ut över Lagan. Rakt framför sig ser man bron där resenärerna på E4:an färdades fram till motorvägens invigning 2006 och till höger står det gamla fundamentet motsträvigt kvar i strömfåran där den allra äldsta körvägen gick fram.
 
I Axhult byggde BP på 1960-talet en toppmodern bensinstation med bensinpumpar, butik, motell och restaurang. Anläggningen uppfördes på båda sidor om E4:an vilket då var mycket ovanligt och här kunde man fram till nedläggningen 1978 uppleva en puls av den stora världen. Här stannade många kändisar för att tanka och äta och en del minns fortfarande när Rolling Stones stannade till här under sin Sverigeturné och Mick Jagger blev uppmanad att ställa sig sist i kön precis som alla andra.
 
Idag är här betydligt lugnare. Den gamla E4:an är idag en alldeles utmärkt cykelväg som ansluter till byvägen genom Gräsholma där man behagligt kan färdas genom det vackra kulturlandskapet. Även om bruset från motorvägen hörs från väster är det en skön känsla att få känna dofterna från de nyslagna ängarna, lyssna till fågelsången och vila ögonen på de vilda blommorna i vägkanten.
 
Väl framme i Klint fortsatte cykelturen av bara farten över Skafta mot Traryd innan vi vände tillbaka mot Strömsnäsbruk. Här finns det fler smultronställen och dessa finns det anledning att återkomma till dem i senare inlägg.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar