söndag 21 juli 2013

Laganleden - vattenvägen genom Markaryds kommun



















Ån Lagan flyter som ett blått band genom Lagadalen som sträcker sig genom Markaryds kommun. Hit kom de första människorna och här finner man de tidigaste boplatserna i Småland från ungefär år 9 000 f Kr. Här trampades de första stigarna upp längs med ån, stigar som så småningom blev medeltidens viktigaste väg genom Sverige. Idag är Laganleden en av södra Sveriges främsta kanotleder, som årligen lockar tusentals besökare. Hela leden sträcker sig 150 km från sjön Bolmen och ut till havet vid Laholmsbukten.



















Under förra seklet tämjdes de många forsarna genom vattenkraftens utbyggnad, vilket ger ett mycket varierat landskap. I Markaryds kommun finns det idag fem vattenkraftverk, vilka skapat lika många dammar som naturskönt breder ut sig i Traryd (Tovhultsdammen), Strömsnäsbruk (Hammarsjön), Timsfors, Ängabäck (Tånneryd) och Majenfors. Detta gör sträckningen genom Markaryds kommun till den kanske vackraste utmed hela leden. Har du ingen egen kanot finns det möjlighet att hyra, t ex på Sydsvensk Kanotleasing i Oshult utanför Markaryd. Genom Lillån, som flyter ut i Lagan, når man alla sjöarna sydväst om Markaryds tätort; Klocksjön, Lokasjön, Byasjön och Hannabadssjön, där det är lugnt att paddla och där man kan göra otaliga strandhugg.



















Utmed leden finns ett 30-tal lägerplatser, utrustade med grillplatser, ved, toalett, sopställ och på många håll även ett övernattningsskydd. Men oavsett om man väljer en dagstur eller en lite längre tur med övernattning, väntar en fantastisk naturupplevelse. Att paddla är verkligen rogivande. När man stilla och tyst låter kanoten glida fram med strömmen väntar en omväxlande natur med ett rikt fågelliv och stora möjligheter att få se vilda djur.




















Men även för den som väljer landbacken erbjuder Lagan, liksom de många sjöarna i kommunen, fantastiska upplevelser. I Markaryds kommun finns det drygt 50 mil (!) stränder, såväl tätortsnära som ute på landsbygden. Varje dag är det många som promenerar eller joggar runt sjöarna. På kommunens hemsida finns en rad förslag på natursköna promenadvägar och vandringsleder, många försedda med små rastplatser där man bara kan sitta ner och njuta eller kanske grilla något gott, varför inte något som du själv precis fiskat upp. För fisk finns det gott om.



















Det finns hela sju fiskevårdsområden (fvo) i kommunen, där man för en billig penning kan fiska abborre, gädda, gös, braxen, mört, sutare, lake och ål. Inom Vänneåns fvo, som ligger i kommunens nordvästra hörn, hittar man öring, vilket man med lite tur också kan få upp i Lagan. Hela kommunens fiskeguide kan du ladda ner här.




















Det är kanske inte så konstigt att så många danskar, tyskar och holländare väljer att turista i Markaryd. Här finns mycket av den vildmark och den frihet som man saknar bara på andra sidan av sundet. Många väljer också att satsa på sitt fritidsboende i kommunen. Markaryds kommun är den kommun i Sverige som har den högsta andelen av utländska fitidshusägare. Drygt 60% av alla fritidshus ägs av icke svenskar, något som är av stor betydelse för den lokala handeln, men även för befolkningsutvecklingen i kommunen. Erfarenhetsmässigt vet man att många fritidshusägare också väljer att flytta permanent till sitt fritidshus efter ett antal år. Därmed blir besöksnäringen en ganska viktig näring för oss att strategiskt arbeta med.

Och vi delar gärna med oss av alla smultronställen, de räcker till fler! Så välkommen hit, du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar