lördag 17 september 2011

Transcom ser 200 varsel som ”en kick-off”!

”Jag är förvånad över att ni är så kritiska. Vi hade hoppats att det här mötet skulle bli en kick-off för den kommande avvecklingen.”

Så uttryckte sig Johan Eriksson, General Manager för Transcom Sverige, då han i torsdags blev pressad av kommunens krav och offensiva hållning gentemot företaget. Detta sedan han meddelat att 200 personer kommer att varslas då enheten i Strömsnäsbruk ska läggas ner. Ett uttalande som jag tycker speglar en cynisk inställning hos företagsledningen i Kinneviksägda Transcom. Vi har upplevt det förut.

Det var två influgna herrar från Stockholm som trodde sig möta kusinen från landet. Beskedet att varsla 200 personer och avveckla en etablering lämnades efter det vanliga standardupplägget. När sedan jag, näringslivschefen och kommunchefen började komma med obehagliga frågor, krav och förväntningar som gick vid sidan av herrarnas planering började det bli besvärligt. Det man tänkt skulle bli ”en kick-off inför den kommande avvecklingen” gick inte längre enligt upplägget.

För drygt tio år sedan etablerades Transcom i Strömsnäsbruk. Etableringen kom efter ett beslut om att flytta en lönsam och väl fungerande tillverkning av papperssäckar inom Kinneviksägda Korsnäs till Grenå i Danmark. Per Andersson skriver om det beslutet på Kinneviks bolagstämma i sin biografi Stenbeck (2000):

”Med avmätt belåtenhet sticker Vigo Carlund i förbigående in upplysningen att Korsnäs nu lägger ner papperstillverkningen i småländska Strömsnäsbruk, vilket aktieägarna bara är glada åt.”

Flytten blev ett fiasko för Kinnevik, men Vigo Carlund sitter fortfarande i Kinneviks styrelse och är nu ansvarig för ännu ett beslut om avveckling av Kinneviks verksamhet i Strömsnäsbruk.

Motivet för avvecklingen är bl a en ”för liten rekryteringsbas”, ett skäl som vi lokalt inte kan hålla med om. Strax före sommaren rekryterade kommunens största företag Nibe runt 50 personer. Det nyetablerade företaget Lechner har nyligen rekryterat ca 75 personer. Det finns fler exempel. Skälet till varför Transcom har det svårt finns, enligt min uppfattning, således att finna hos företaget själv. Detta vet man lokalt. Det räcker med att prata med de anställda eller se hur man beskriver sitt företag via bloggar och sociala medier. Därför är det inte förvånande när företagets General Manager Johan Eriksson ser ett varsel av 200 personer som ”en kick-off”. Det går helt i linje med hur man från företagsledningen betraktar sina anställda.

Peter Anderssons biografi om Stenbeck är för övrigt mycket läsvärd. Man behöver inte läsa särskilt länge för att inse att det skiljer en avgrund mellan den filosofi som tillämpas på huvudkontoret på Skeppsbron i Stockholm och det synsätt som präglar ledarskapet i vårt lokala näringsliv i Markaryd.

2 kommentarer:

  1. Synd att du inte vet vad du pratar om.
    Ett företag måste ha en ekonomisk vinst för att kunna betala ut sina löner. Denna finns inte i strömsnäsbruk. Det ÄR dåligt rekryteringsunderlag och dålig lönsamhet.

    SvaraRadera
  2. Bengt Germundsson15 oktober 2011 kl. 16:54

    Som egenföretagare vet jag ganska väl vad som krävs för att få debet och kredit att gå ihop. Lönerna betalas t ex inte ut av vinsten, det är en omkostnad innan du ens fått ihop en vinst.

    Vad gäller de övriga frågorna vet jag varifrån jag har min information. Den är trovärdig och kommer inte från en anonym källa som du :-)

    SvaraRadera