torsdag 15 september 2011

Ett dystert och tungt besked

Idag har kommunledningen informerats om att callcenter-företaget Transcom varslar all sin personal, c:a 200 personer, på anläggningen i Strömsnäsbruk om uppsägning. Av dessa är drygt hälften, (55 %) bosatta i Markaryds kommun.

Våra tankar går främst till dem som nu varslas, deras familjer och andra berörda. Vi känner personligen många som nu blir drabbade och har stor medkänsla för dem i den situation de nu hamnar i.

Enligt Johan Eriksson, företagets General Manager, är huvudanledningen till varslet ”en alltför låg rekryteringsbas”. Min uppfattning är att företaget själv bär den största skulden till att kunna ange detta som skäl. När man enbart erbjuder deltidstjänster, köper in all personal från bemanningsföretag, i det längsta undviker att erbjuda fasta tjänster och använder sig av en personalpolitik som resulterar i en otroligt hög personalomsättning är det inte konstigt om andra arbetsgivare upplevs som betydligt attraktivare.

Vi har i mycket tydliga ordalag klargjort för Transcoms ledning att Markaryds kommun förutsätter att företaget tar sitt fulla ansvar för att hitta alternativ sysselsättning för de drabbade. En stor internationell koncern måste ta, inte bara sitt personalansvar, utan också ett samhällsansvar.

Ansvaret vilar således tungt på Transcoms att agera på ett seriöst sätt om man väljer att avveckla verksamheten i Strömsnäsbruk. Från kommunens sida kommer vi att göra allt som står i vår makt för att se till att företaget på ett aktivt sätt kommer att vidta kraftfulla åtgärder för att ordna ny sysselsättning åt berörd personal.

Markaryd är känt för sitt starka näringsliv. Självklart kommer kommunen att aktivt medverka i Transcoms arbete med att ordna ny sysselsättning för de drabbade. Vi har också en förhoppning om att kommunen och det lokala näringslivet tillsammans ska medverka i arbetet för att mildra effekterna för de drabbade. En lokal arbetsgrupp kommer omgående att startas upp, för att samordna insatserna.

Jag förstår att det känns som en klen tröst för alla er som nu är drabbade. Samtidigt vill jag tydliggöra både min personliga och kommunens vilja att ge det stöd och den hjälp som ni känner att vi kan ge. Vi har mött motgångar förr och tillsammans har vi tagit oss igenom dem. Det ska vi göra också den här gången.

Länkar: SmP, SR Kronoberg, SVT Smålandsnytt, Dagens Industri, DN, SvD

2 kommentarer:

  1. Personansvar? Transcom? Årets skämt =)

    SvaraRadera
  2. Det är inte ofta jag håller med dig, men i det här fallet gör jag det.

    Utöver deltid m m som du nämner så kan man lägga till att det är första gången jag hört talas om ett företag som lägger sig på exakt den minsta möjliga lön de kan betala ut enligt gällande avtal och de som jobbat där i tio år endast har ca 500 kr över den lägsta lönen.

    SvaraRadera