lördag 23 juli 2011

Idag saknas alla ord

Idag saknas alla ord och hjärtat är fyllt av sorg. Tankarna går till Norge och till alla dem som så brutalt drabbats av det vansinnesdåd som inträffat i vårt grannland. Vi känner starkt för de drabbade, deras anhöriga och hela det norska folket. Det är en nationell tragedi som inträffat. En tragedi som ingen av oss kan vara oberörd inför. Idag är vi många som ställer oss frågor om varför och hur detta kan ske?

Bomben i centrala Oslo och den ofattbara massakern av ungdomarna på det läger på Utöya, arrangerat av Norska Arbeiderpartiets Ungdomsförbund, är händelser som känns ofattbara att ta in i sitt medvetande. Det finns inga ord som kan beskriva den mardröm som så många människor, familjer, föräldrar och vänner upplever idag.

Det som inträffat är ett angrepp på en hel nation. Det är ett angrepp på demokratin och på vårt fria och öppna samhälle. För oss som tror på demokratin, människors lika värde och livets okränkbarhet är det fullständigt obegripligt att det finns enskilda människor eller grupper som kan agera på ett så hänsynslöst sätt.

Det är i hatet, i likgiltigheten över människolivets okränkbarhet, i föraktet för andra människors politiska och religiösa uppfattningar, som extremismen förenar sig. Just där möts de höger- och vänsterextremistiska krafterna i en gemensam ståndpunkt.

Demokratin måste ständigt försvaras mot dess fiender. Därför kan vi samfällt ställa oss bakom det Norges statsminister Jens Stoltenberg så starkt och tydligt uttryckte sent igår kväll: ”Ni ska inte få ödelägga oss, vår demokrati eller vårt engagemang för en bättre värld”. Den kampen har vi alla ett ansvar att delta i.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar