tisdag 5 oktober 2010

"Alla ministrar i samma korg"

Så blir samtliga tre kristdemokratiska ministrar samlade i en och samma korg, Socialdepartementet. Den här utvecklingen varnade vi för redan i förra valanalysen. Fyra år senare står vi där som ett allt tydligare socialfrågeparti och med alla ministrar samlade under ledning och kontroll av socialministern, tillika partiledaren. Var inte tanken att vi skulle bredda vår politik?

Folkpartiet och Centerpartiet får vardera behålla en minister mer än Kristdemokraterna. Skillnaden i storlek mellan partierna är marginell procentuellt sett, men nog har våra Alliansvänner lyckats klart bättre i förhandlingarna. Medan vi lyckas få alla ministrar under en departementschef, lyckas Centerpartiet få tre departementschefer och tre departement. Grattis!

Att Mats Odell petas till förmån för ytterligare en minister på socialdepartementet är varken bra eller särskilt snyggt. Mats har, med sina statssekreterare och sakkunniga på Finansdepartementet, tagit strid i flera angelägna frågor, haft en tydlig profil och lyckats mycket bra. Som kommunföreträdare har det känts mycket bra att ha Mats som kommunminister. Valet borde inte varit Mats Odell eller Stefan Attefall, utan Mats Odell och Stefan Attefall!

Ser man framåt är det svårt att bortse från framtida konflikter. Att (SD) kommer att lägga en mängd motioner på socialpolitikens område är inte svårt att förutse. Problemet uppstår då tre kristdemokratiska ministrar kommer att bli tvungna att försvara regeringens politik på områden som är kristdemokratiska hjärtefrågor och där vi egentligen skulle vilja mycket mer än vad regeringen som helhet vill. Ett inte önskvärt scenario om vi vill förstärka vårt parti.

Jag kan inte se det på annat sätt än att Kristdemokraternas inflytande i regeringen försvagats, vilket oroar mig. Som utomstående betraktare kan jag inte dra någon annan slutsats än att vi än en gång dragit det kortaste strået i en viktig förhandling.

I fredags konstaterade partisekreteraren i Ekot att det inte har någon betydelse att partiet tappar mandat eftersom ”vi inte tappat i inflytande”. Resultatet av Göran Hägglunds laguttagning till dagens regeringsbildning visar något helt annat. Kristdemokraterna tappar både mandat och inflytande!

6 kommentarer:

 1. Du har så rätt Bengt.

  SvaraRadera
 2. Jag har efterlyst att Kd MÅSTE vara tydlig på ALLA punkter, både i vår Politik och vid tillfälle som detta. TYDLIGHET.
  Thomas Borgström

  SvaraRadera
 3. Hur hjälpte det kd att Odell sålt bolag, pysslat med finanskris och bostäder? Hårda frågor bortom socialdepartementet, som fått mycket uppmärksamhet. Det du verkar efterfråga! Trots det gick det som det gick... Känns det inte lite gnälligt och som en bristande analys? Jag har inga svar, men din kritik verkar inte innehålla några sådana heller...

  Centern har visserligen tre departement som de är chefer för. Men rätt enkelspårigt och knappast någon bredd. Olofsson är avlövad sina kära statliga bolag och infrastruktur och deras fjärde minister får ta över Olofssonska frågor.

  Fp har blivit av med ett departement, och splittat en minister i två. Och har idel hand om egna profilfrågor.

  Utifrån det verkar ju kd lyckats rätt väl. Visst har man blivit av med banker och att sälja Nordea och Telia, men samtidigt värnat den hårda fråga folk bryr sig om; bostäder.

  Din analys känns lite maggropsaktig för att vara ledande partiföreträdare...

  SvaraRadera
 4. Nej, jag står för uppfattningen att det finns en risk att vi fortsatt uppfattas som ett parti för framför allt socialpolitiska frågor. Hur hjälpte det KD att vi redan under den här mandatperioden har haft två ministrar på socialdepartementet? Både Maria och Göran har genomfört fantastiskt bra reformer på områden som folk verkligen bryr sig om. Trots det gick det som det gick, för att travestera dig.

  Mats Odell har varit kommunminister och har, tillsammans med sin stab, värnat om resurserna till kommuner och landsting under historiens värsta lågkonjunktur. Detta har haft oerhörd betydelse för välfärden. Att det inte belönats av väljarna har du säkert rätt i, men för genomförandet av vår politik i kommuner och landsting har det varit mycket värdefullt.

  Centerns departement med näringsliv, miljö och landsbygd tycker jag inte är särskilt smalt. Samtidigt kan man nu konstatera att moderaterna stärkt sina positioner över budgetmässigt viktiga departement, så med lite distans kanske samtliga övriga Allianspartier är lite av förlorare.

  SvaraRadera
 5. En fråga blir ju då varför du verkar tycka att Odell och hårda frågor är så mycket bättre än de övriga och mjuka frågor. Problemet lär vara något helt annat, och jag hoppas att du och resten av partiledningen ägnar tid och kraft åt att förstå vad, istället för att surmulet klaga över sånt som mest verkar handla om interna besvikelser...

  SvaraRadera
 6. Nu får du läsa bättre! Jag skriver inte ”antingen-eller” utan ”både-och”! Den som lyssnat på vad jag fört fram alltsedan förra valanalysen vet att det inte handlar om att tona ner de mjuka frågorna. Tvärtom! För mig handlar det om att slå vakt om och utveckla dem, samtidigt som man tar för sig inom andra områden. Det sista du skriver är rent trams. Börja med att läsa den valanalys jag ledde efter förra valet. Sedan kan du kanske fundera över att rikta kritiken åt annat håll!

  SvaraRadera