söndag 15 oktober 2017

Ny polisorganisation - igen



















I onsdags var jag, tillsammans med företrädare för några andra sydsvenska kommuner, inbjuden till Polishuset i Kristianstad för att få information om förslaget till en ny polisområdesindelning i region Syd. När man 2014 beslutade om en ny polisorganisation beslutade man också att utvärdera den nya organisationen efter 18 månader. Eftersom nuvarande indelning trädde i kraft i april 2016 var det således dags för en utredning - och men den ett förslag till justeringar.

För Markaryds del innebär det att vårt lokalpolisområde - idag bestående av Ljungby, Markaryd, Älmhult och Osby och med huvudort Kristianstad - delas och blir ett lokalpolisområde (LPO) bestående av Ljungby, Markaryd och Älmhult. Detta LPO kommer att ingå i det större polisområdet Kronoberg/Kalmar och ha Kalmar som huvudort.

Våra västkommuner har varit ganska nöjda med den nuvarande indelningen, eftersom vi har fått fler poliser, bättre tillgänglighet, ett bättre brottsförebyggande arbete och färre brott. Något som delvis beror på att vi i april 2016 fick de resurser vi sedan tidigare skulle ha haft.

Min oro är självklart att dessa resurser successivt kommer att plockas bort och återigen förläggas till Växjö, något som Carina Persson, regionpolischef i region Syd, bestämt avvisade och gick i god för att bevaka. Ljungby, Älmhult och Markaryd ska inte bli förlorare och tappa resurser på den här förändringen, utlovade hon. Dessutom var Carina Persson mycket tydlig med att såväl lokalområdespolisen som kommunpolisen kommer att vara kvar.

För polisens del har jag respekt för att det innebär mer resor och sämre nyttjande av resurser att behöva arbeta mot två åklagarmyndigheter och två domstolar liksom vad gäller krissamverkan, även mot två länsstyrelser. Det viktiga ur mitt perspektiv som kommunföreträdare är dock att bevaka och se till att det blir kvar tillräckligt med polisiära resurser i Markaryds kommun.

Någon övrig påverkan lär vi som kommuner inte ha. Förslaget är förankrat och det enda som återstår är rikspolischefens beslut, vilket förväntas under hösten. Sedan kan förändringen verkställas, något som kommer att ske under våren 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar