lördag 18 april 2015

Smålands Akademi på besök i Markaryd
Under två dagar har Markaryds kommun stått värd för Smålands Akademis årssammankomst. Akademin har som syfte ”att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet”. Allt under den stolta devisen ”Snille och envishet”.

Under två dagar har man erbjudit kommuninvånarna en rad föreläsningar och som värd har jag försökt prioritera och vara med vid några av dessa. I torsdags lyssnade jag till Lars-Åke Engbloms föreläsning om den småländska idrotten, lämpligt nog i Markaryds eminenta idrottsmuseum som är väl värt ett besök.

Under fredagen stod Birgit Carlstén på scen i Kulturhuset och gav handfasta och konkreta tips om hur man agerar inför publik och inte minst hur man förbereder sig inför ett framträdande. Andning och bäckenövningar kommer hädanefter att bli en naturlig del i dessa förberedelser om någon skulle undra vilka gymnastiska övningar kommunalrådet ägnar sig åt innan debatterna i fullmäktige.

Erik Lindfelt berättade om händelser från sin radiojournalistiska gärning och det var intressant att ta del av berättelsen om hur Sveriges Radio till slut lyckades få en debatt till stånd i lilla Gnosjö mellan dåvarande statsminister Carl Bildt och Ingvar Carlsson inför valet 1994.

På fredagseftermiddagen anslöt allt fler akademiledamöter och den sista föreläsningen hölls i Kulturhuset under ledning av Stefan Edman. Akademins bok ”Småland – en kärleksförklaring” presenterades och flera av akademins ledamöter, som skrivit olika kapitel i boken, presenterade sina bidrag. Och visst var det en kärleksförklaring till detta landskap som man gav uttryck för!
På kvällen stod kommunen värd för en middag på Ekebacken. Under middagen fick jag och näringslivschefen – tillika historieberättaren -  Bengt-Göran Söderlind förmånen att berätta om Markaryds kommuns historia och det arbete vi just nu står i för att fortsätta utveckla kommunen.

Sammanfattningsvis var detta ett besök som gav mersmak. Flera gånger under föreläsningarna har man återkommit till och reflekterat över kommunens geografiska plats som gränsbygd, med allt vad det innebär för vår historia och identitet. För egen del kan jag bara konstatera att under de här två dagarna stärktes definitivt den småländska delen av min identitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar