onsdag 20 mars 2013

Markaryd med i Svenskt Näringslivs "4,0-klubb"!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svenskt Näringsliv uppmärksammade idag de 16 kommuner i Sverige (av 290) som av sina företagare får betyget bra, mycket bra eller utmärkt på frågan om vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i sin kommun. Under några timmar fick vi vara med om ett inspirerande seminarium i Näringslivets Hus i Stockholm där vi utbytte erfarenheter, tankar och idéer om hur vi själva ska kunna bli ännu bättre i vårt arbete.
Dessa 16 kommuner ingår därmed i den exklusiva ”4,0-klubben”, dvs kommuner som får betyget 4,0 eller högre vad gäller det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i sin kommun.
Även om det är hedrande att konstatera att Markaryds kommun är en av dessa 16 kommuner, är siffran trots allt alarmerande. I hela 274 kommuner anser således det lokala näringslivet att företagsklimatet är mer eller mindre dåligt!
Det borde vara självklart för varenda politiker i vårt land att välfärden som vi ska leverera står i direkt proportion till företagsklimatet. Om det finns förutsättningar för våra företag att bedriva sin verksamhet skapas det jobb, tillväxten ökar och resurserna till välfärden blir större. Detta var t ex Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv, mycket tydlig med att påpeka i sitt inledningsanförande. Och bland de närvarande kommunföreträdarna var det ingen som hade någon annan uppfattning.
I diskussionerna dryftades sedan mängder med förslag till hur vi kan påverka företagsklimatet i en positiv riktning. Som kommunpolitiker och företagare kan vi arbeta tillsammans för att påverka företagsklimatet. Nyckelordet och den gemensamma nämnaren för detta är ”samverkan”! Något som vi faktiskt är ganska duktiga på i Markaryd.
Men det rådde också stor samstämmighet om våra nationella politikers ansvar. För att kunna verka och utvecklas måste vi ha lagar, skatter och andra villkor som gör våra företag konkurrenskraftiga på en alltmer global marknad.
Det är besvärande att se hur staten själv agerar vad gäller tillämpningen av lagar och regler. Det som borde vara enhetligt över hela landet, skiljer sig väsentligt då myndigheter och länsstyrelser gör sina olika tolkningar. Inte sällan beroende på enskilda handläggares personliga åsikter. Även i det fallet har vi erfarenheter i Markaryd och ibland finns dessvärre en attityd och ett förhållningssätt inom den egna kommunala förvaltningen som inte är acceptabelt.
Så även om betyget för vår del är bra innebär det definitivt inte att man får slå sig till ro och vara nöjd. Om förnöjsamheten inträder, blir konsekvensen direkt att man tappar mark. Därför är aktiviteter som den jag hade förmånen att få vara med om idag så viktiga. Det ger ny inspiration och energi att jobba vidare!
Jag är glad att Svenskt Näringsliv tagit det här initiativet och startat ”4,0-klubben”. Tack till Carolina Brånby, som är ansvarig för det här arbetet och som höll ihop dagens seminarium på ett förtjänstfullt och inspirerande sätt!
Vilka de 16 kommunerna är som platsar i ”4,0-klubben”?
Det är Dals-Ed, Gnosjö, Habo, Herrljunga, Laholm, Markaryd, Munkfors, Mönsterås, Sunne, Timrå, Tranås, Trosa, Vaggeryd, Vellinge, Vårgårda och Åtvidaberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar