fredag 11 maj 2012

Markaryd gör reklam i Finland


Igår var jag inbjuden av näringslivrådet i Korsholms kommun utanför Vasa i finska Österbotten för ett hålla ett seminarium och berätta om vår framgångsrika samverkansmodell i Markaryd mellan kommunen och näringslivet. Detta som ett led i en satsning som näringslivsrådet i Korsholm, med sin dynamiske ordförande Stig Beijar, dragit igång för att få impulser till ett nytt arbetssätt. Strukturen i Österbotten liknar ganska mycket förhållandena i många småländska kommuner och det var genom att rikta blickarna mot Småland som man fastnade för Markaryd.

Den här sortens besök innebär inte bara att man ger något – man får också en hel del med sig tillbaka. Korsholms kommun hade verkligen satt samman ett intressant program. Vasabladets reporter Marita Bagge konstaterar mycket riktigt idag att ”gästen fick också österbottnisk visdom i retur”.

Familjeföretagaren Tore Carlson visade upp sitt företag Hydrolink och delade med sig av sina tankar om entreprenörskap. Vid ett besök på det dominerande företaget i regionen, Wärtsilä, fick vi, förutom en intressant visning av tillverkningen av gigantiska fartygsmotorer, diskutera infrastrukturens betydelse för att företag ska kunna växa och finnas kvar i regionen. Tyvärr var inte vädrets makter de bästa, men besöket på konferensanläggingen Kalle´s Inn visade i alla fall hur fantastiskt vacker den österbottniska skärgården är. Bilderna intill ger därför inte full rättvisa åt den vackra miljön.

Mina reflektioner vid kvällens seminarium med drygt 60 åhörare var att det finns väldigt stora likheter mellan såväl kommuner som regionerna trots att det skiljer både i avstånd och mellan två olika länder. Problemen känns igen, både på det lokala och nationella planet. Kanske är det inte så konstigt. Allt hänger inte på hur andra agerar eller fattar beslut, utan en hel del kan vi trots allt påverka själv. Bemötande, förhållningssätt och attityder är lika viktiga var vi än befinner oss och det är åtgärder som man kan arbeta för att förbättra i sina verksamheter utan att det kostar en krona. I just det avseendet har vi nog kommit lite längre i Markaryd än Korsholm.


Omvärldsbevakning är också något som är mycket viktigt liksom. Ibland är det bra att besöka och lära av andra. Man få idéer och tips för att själv bli bättre och ibland kan man få en bekräftelse att man själv är på rätt väg. Samtidigt är det viktigt att få nya kontakter. Några företagare jag träffade hade t ex underleverantörer i vårt närområde i Markaryd och det hade jag ingen aning om.

Med andra ord känner jag mig ganska nöjd med besöket i Finland. Det gav mig nya impulser och erfarenheter och att döma av gästernas och åhörarnas kommentarer blev gårdagskvällens seminarium också lyckat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar