torsdag 25 augusti 2011

Pensionärernas ekonomi viktigare än billiga krogbesök

Vi kristdemokrater kräver ökad ekonomisk rättvisa för landets äldrebefolkning. Höstbudgetens reformutrymme måste i första hand utnyttjas för att ytterligare sänka skatten för Sveriges pensionärer, skriver Kristdemokraterna i partistyrelsen.

Att göra det billigare att gå på krogen eller förbättra pensionärernas ekonomi? Vilket är mest angeläget?

Regeringens reformambitioner hålls tillbaka till följd av den svåra ekonomiska krisen i vår omvärld. Det är inte bara klokt utan också nödvändigt att i den rådande internationella oron vara återhållsam och försiktig med statens finanser. Ett visst reformutrymme finns trots allt i höstbudgeten. Det verkar både regeringskansliets experter och utomstående bedömare vara överens om. Frågan är då vad som ska prioriteras.

Alliansens fyra riksdagspartier har politiskt så mycket gemensamt att de både 2006 och 2010 kunde bilda regering tillsammans. Men det betyder ju inte att de är eniga i allt, och när det verkligen kniper visar det sig var de har sina olika hjärtefrågor.

Moderaterna vill halvera restaurangmomsen hellre än att sänka skatten för landets pensionärer. Det framgick av Fredrik Reinfeldts sommartal i lördags (20/8), där han enligt pressreferaten sade att ”rätt använd av restaurangägare runtom i Sverige” kan sänkt krogmoms leda till fler jobb. Centerns Annie Lööf, kandidat till partiledarposten, verkar vara på samma linje när hon sätter halverad moms för restauranger, frisörer, m fl före satsningar på pensionärerna.

Vi kristdemokrater, som i flera år drivit fram stegvisa sänkningar av pensionsskatten, vill för vår del fortsätta att sänka skatten för pensionärerna. Vi vill inte göra halt här och nu.

För pensionärer gäller i dagens Sverige en högre skattesats per skattekrona än för yngre och förvärvsarbetande personer. Detta är oacceptabelt, särskilt som den utbetalda pensionen måste anses som uppskjuten eller tidigare avstådd lön. En grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle är att alla medborgare behandlas likvärdigt. Gapet mellan den lägre skatten på arbetsinkomst och den högre på pension måste i rättvisans namn minskas för att snarast möjligt helt försvinna. Detta har också Göran Hägglund flera gånger betonat. Varför vill inte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg detsamma?

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt må tro att en halverad krogmoms skulle kunna ge några tusen nya jobb. Men det skulle bli mycket dyra jobb (ca 1,5 miljoner kronor per jobb) om en sådan reform, kalkylerad till 5,4 miljarder kronor, verkligen skulle nå sitt mål. Internationella erfarenheter har också visat att antalet nya arbetstillfällen som resultat av en sådan reform är högst osäkert.

En ny skattesänkning för pensionärerna, som också skulle öka deras konsumtionskraft, har av regeringskansliet beräknats kosta 2,3 miljarder kronor. (M) och (C) som hellre vill använda budgetens reformutrymme för den mer än dubbla kostnaden för en halvering av krogmomsen har nu verkligen bekänt färg.

När det på allvar gäller, visar det sig vilket riksdagsparti som troget och uthålligt värnar också om äldrebefolkningens trygghet och välfärd. Vi kristdemokrater kräver ökad ekonomisk rättvisa för landets äldrebefolkning. Höstbudgetens reformutrymme måste i första hand utnyttjas för att ytterligare sänka skatten för Sveriges pensionärer, vilket också Göran Hägglund framhållit.


MICHAEL ANEFUR
ordförande i KD:s Skånedistrikt och ersättare i KD:s partistyrelse

BENGT GERMUNDSSON
kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun och ledamot av KD:s partistyrelse och VU

LEIF HALLBERG
ordförande i Seniorförbundet och ledamot av KD:s partistyrelse

EWA SAMUELSSON
biträdande socialborgarråd i Stockholms stad och ledamot av KD:s partistyrelse

EWA SUNDKVIST
oppositionsråd i Örebro läns landsting och ledamot av KD:s partistyrelse

6 kommentarer:

  1. Frågan om pensionärernas skattenivå har stor potential när det gäller attt skapa trovärdighet för Kd. Men vem tror att Kd och Göran Hägglund kommer att driva den fullt ut inom regeringen? Partisekreteraren säger på nyhetsplats i Svenska Dagbladet. "En regeringskris tjänar ingen på?" Alltså: Fredrik Reinfeldt behöver inte oroa sig.....

    SvaraRadera
  2. Per, du kan tro lite vad du vill. Faktum är att kd fått igenom tre skattesänkningar och fått alliansen att lova en fjärde. Och även om jag håller med kd i sak, så tror jag att varken du eller pensionärerna kommer belöna ett parti som kastrull Sceeige in i regeringskris och lämnar makten till sossarna. För att man måste vänta ett år innan ett vallöfte kan infrias. Och lämnar man regeringen kan man vara säker på att det ingen skattesänkning blir för pensionärerna!

    SvaraRadera
  3. Ovetove,
    Det går bra att i varje enskild fråga trovärdigt tala om de förfärliga konsekvenserna av en regeringskris. Problemet är att (kd) i regeringsställning aldrig tycks ha tagit "slutstriden" om någonting. Och detta är regeringschefen givetvis medveten om. Han kan lita på (kd)!. Ingen tror väl att Jan Björklund skulle stanna kvar i regeringen om Fredrik Reinfeldt skulle "sätta sig" på honom i en viktig skolpolitisk fråga. Men Maud Olofsson och Göran Hägglund har varit snälla. Och resultatet kan du till exempel se i Synovates senaste mätning.

    SvaraRadera
  4. Bengt Germundsson26 augusti 2011 kl. 17:41

    Frågan är intressant. I en Allians måste man se till att alla ingående partier kommer ur en förhandling med ett resultat man med stolthet kan visa upp för sina väljare. Argumentet "3 mot 1" som många, inte minst media, för fram är mest att likna vid sandlådedemokrati. Konsekvensen "regeringskris" kanske säljer några fler lösnummer, men är inte heller riktigt seriös. Det är först när man nyttjat sig av argumentet "3 mot 1" alltför många gånger som konsekvensen "regeringskris" riskerar att bli en verklighet. En klok regering ser till att aldrig behöva hamna i ett läge där någon eller några ska behöva känna sig överkörda.

    SvaraRadera
  5. Ingenting går att bevisa eftersom vi inte vet vad som händer inom regeringen i överläggningar mellan allianspartierna. Men det tycks vara ett starkt allmänt intryck att Kristdemokraterna och Centern är betydligt mer tilltufsade av regeringssamarbetet än Folkpartiet. Och då blir det en högst intressant fråga varför ett parti tar stryk men inte ett annat.

    SvaraRadera
  6. Bengt Germundsson26 augusti 2011 kl. 21:42

    Jag tror det är en ganska utbredd uppfattning, Per. Samtidigt har vi fått igenom en rad viktiga reformer inom t ex äldreomsorg, psykiatri och sjukvården som är oerhört viktiga, men kanske inte så publika. Andra som fastighetsskatten och vårdnadsbidraget skulle vi gärna sett genomförda helt och fullt efter vårt förslag.

    Å andra sidan är vi minst i Alliansen med ett försvagat stöd efter förra valet, vilket gör att vi - precis som de andra partierna - måste kompromissa.

    Men din fråga är relevant och det var den jag reflekterade över i mitt förra inlägg. "En klok regering ser till att aldrig behöva hamna i ett läge där någon eller några ska behöva känna sig överkörda". Eller - för den delen - ta stryk.

    SvaraRadera