lördag 20 augusti 2011

Sänkt skatt för pensionärer viktigare än lägre moms på löjrom och champagne

Igår gav Kristdemokraterna ett klart och tydligt besked inför regeringsförhandlingarna om den kommande budgeten. I första hand ska vi värna sunda statsfinanser, men om det finns ett reformutrymme, så kommer vi att driva frågan om sänkt skatt för pensionärer. Göran Hägglund fick ett mycket tydligt uppdrag från partistyrelsen att ta strid för den här frågan i den fortsatta budgetdiskussionen. Utan Kristdemokraternas påtryckningar i regeringen hade situationen för landets pensionärer sett helt annorlunda ut. Det är tack vare Kristdemokraternas ansträngningar som landets pensionärer har fått skattesänkningar och vi är ensamma om att fortsätta driva detta krav till dess en utjämning skett.

Sänkt skatt för pensionärerna är viktigare för oss än sänkt krogmoms och lägre pris på löjrom och champagne!

Med tanke på den turbulens som nu råder, kommer reformutrymmet att vara litet. Det finns tre andra partier i regeringen som sannolikt kommer att göra en annan prioritering och Kristdemokraterna är, som bekant, inte i egen majoritet bland de fyra Allianspartierna. Däri ligger ett problem. Därför gäller det att alla som vill ge Kristdemokraterna ett starkt inflytande för att bl a få igenom en skattesänkning för våra pensionärer också ställer sig bakom det uppdrag vi i partistyrelsen gett till Göran Hägglund. Ju tydligare detta stöd tar sina uttryck, desto tuffare kan frågan drivas i de kommande förhandlingarna.

Samtidigt gäller det för Hägglund att visa att han tänker gå mycket långt för att uppfylla vår prioritering. Det kommer inte att räcka att säga att ”jag gjorde vad jag kunde” i budgetförhandlingar bakom stängda dörrar. Nu är det publik tydlighet och strid i frontlinjen vi vill se!

1 kommentar:

  1. Helt klart viktigare att sänka skatten för pensionärerna än momsen på restaurang. Ett sätt kan förslagsvis vara att sänka / tabort momsen på mat för pensionärer ( om det praktiskt går att genomföra). Vidare, Pensionen är ju en gång intjänad på beskattad inkomst. Med momsen betalar pensionärna konsumtionsskatt på beskattad pension från beskattad inkomst. Låter som en upprepning av ordet skatt men det är ju tyvärr i praktiken en trefaldig upprepning

    SvaraRadera