måndag 22 augusti 2011

Värderingarna prövas i budgetförhandlingarna

Alliansens partiledare har nu positionerat sig och går för att förhandla om nästa års budget. Reformutrymmet har, till följd av den internationella finansoron, försämrats och möjligheterna att genomföra reformer från valmanifestet har minskat. Klokt nog, och till skillnad från oppositionens löften om pengar som inte finns, sätter regeringen sunda statsfinanser i första rummet.

Men det lilla utrymme som finns kommer det att bli strid om och det är framför allt frågan om sänkt krogmoms som striden gäller. I lördags gav Fredrik Reinfeldt ett tydligt besked och backar upp centerns förslag om att sänka krogmomsen. Åtgärden kommer att kosta 5,4 miljarder kronor. De mest optimistiska bedömarna, dvs (M) och (C) räknar med 3.500 nya jobb. Med enkel matematik kan man räkna ut att varje nytt jobb kommer att kosta 1,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Kristdemokraterna är i vanlig ordning det enda partiet i Alliansen som värnar tryggheten för människor som behöver det bäst. Därför tar vi strid för en ytterligare skattesänkning för de sämst ställda pensionärerna. Det kostar 2,3 miljarder.

Kristdemokraterna är det parti i Alliansen som tryckt på och drivit fram ett initiativ till förändringar i sjukförsäkringen. Men det räcker inte att, som socialförsäkringsministern, konstatera brister. Vi vill också åtgärda dem. Detta är möjligt och skulle kosta c:a 1 miljard. Höjda bostadsbidrag (700 miljoner kr) är också en angelägen reform som vi prioriterar.

Sammantaget står Kristdemokraternas förslag om förbättringar för våra svagaste och mest utsatta grupper om c:a 4 miljarder kronor mot moderaternas och centerns förslag om en sänkt krogmoms för 5,4 miljarder.

Allianspartiernas prioriteringar har med önskvärd tydlighet visat att det är Kristdemokraterna som är Alliansens sociala röst. Valet borde vara hur enkelt som helst och jag tror det finns en kraftfull opinion som är beredd att stödja våra krav. För det stora flertalet är det betydligt viktigare och långt mer rättfärdigt att använda det lilla reformutrymme som finns till svaga och utsatta grupper framför lägre moms på löjrom och champagne på krogen!

3 kommentarer:

 1. Hej! Bra om vi alliansare kan hålla ihop. Det bästa den samlade oppositionen kan tänka sig är pajkastning. KD kan vara tydlig med sina prioriteringar utan att klanka ner på de andra borgerliga partiernas prioriteringar. De enda som vinner på denna sorts pajkastning är våra motståndare på vänsterkanten.

  http://kdskaraborg.se/blog/2011/08/20/sankt-moms-pa-restauranger-skapar-fler-jobb/

  SvaraRadera
 2. Kristdemokraterna tar strid för välfärden! Vad betyder det? Sätter man hårt mot hårt, eller faller man undan för trycket. Spricker alliansen om KD vägrar? Göran Hägglund är ju i alla fall socialminister och hans ord måste värderas. Om man måste ge efter, återstår att kamma hem alla de propaganda- poäng som står att få.

  Kdröstarna får väl annars stå med ett, det förstod jag väl att KD viker sig, vilket man inte behövt göra om man fått det röstunderlag programmet är värt.

  Intressant!

  Stig Melin

  SvaraRadera
 3. Bengt Germundsson24 augusti 2011 00:27

  Självklart ska vi hålla ihop. Ett bra samarbete tål också att man vågar säga ifrån, särskilt då det gäller att värna dem med minst marginaler. Bara för att man är ”tre mot en” behöver det inte betyda att man har rätt.

  SvaraRadera