söndag 3 juni 2018

Utred möjligheten att bygga ett tryggt och anpassat boende för äldre vid Sjögården i Markaryd!





















Alliansen i Markaryd anslår i sin kommande budget 400 000 kr för att under det närmaste halvåret utreda möjligheten av att bygga ett antal lägenheter vid Sjögården, kombinerat med en renovering av befintligt särskilt boende. Samtidigt fortsätter planeringen av hur kvarteret Folkskolan ska utvecklas.

I Alliansens kommande budget anslås 400 000 kr för att tekniske chefen ska kunna genomföra en utredning av möjligheten att bygga lägenheter för ett tryggt och anpassat boende för äldre vid eller intill Sjögården i Markaryd.

Området är mycket naturskönt och ligger nära Vårdcentralen, men även med närhet till andra serviceinrättningar, affärer, apotek, bank mm, något som efterfrågas av målgruppen och som är av betydelse när man börjar bli äldre.

I investeringsbudgeten för 2019 finns redan avsatt medel för ett nytt tak på fastigheten. Innan en sådan åtgärd vidtas vill Alliansen att förutsättningarna utreds för, dels en renovering av befintliga lokaler, men även en projektering för ett antal lägenheter för tryggt och anpassat boende för äldre. Antalet lägenheter får den kommande utredningen ge svar på, men det bör kunna tillskapas ca 25-30 lägenheter, särskilt om man bygger i flera plan. En byggnation i flera plan innebär god tillgänglighet och att hyresgästerna kan tillgodogöra sig den vackra utsikten över både Jetesjön och Södergårdsområdet.

I nuvarande lokaler finns dessutom redan tillgång till kök, gemensamhetsutrymmen mm, vilket även kan komma till nytta för hyresgäster i de nybyggda lägenheterna. Utredningen ska även se över behovet av att renovera det särskilda boendet på Sjögården samt övriga åtgärder som kan behöva vidtas.

Alliansen anslår 400 000 kronor för arbetet och utredningen ska redovisas till kommunstyrelsen i början av 2019 för att kunna beaktas i nästa budgetprocess.

Planeringen för utvecklingen av Kv Folkskolan fortsätter med full kraft.

Det arbete som påbörjats för att utveckla området i Kv Folkskolan fortsätter samtidigt med full intensitet. En ny detaljplan har fastställts, vilken öppnar upp för möjligheten att bedriva betydligt fler verksamheter i kvarteret än tidigare. Diskussioner har förts med flera intressenter om olika alternativ på hur området skulle kunna användas. Alliansen anser att det är viktigt att bevara den gamla miljön och att nya byggnader ska smälta väl in och förädla det mest centrala kvarteret i Markaryds tätort.

Utvecklingen av området har dock försenats bl a till följd av den kraftiga inflyttningen till kommunen, vilket inneburit att Hagaskolan tillfälligt åter fått tas i bruk. Ett planarbete pågår för att göra det möjligt att flytta den befintliga förskoleverksamheten till en nybyggd förskola i naturnära läge på inre Hansens backar. Efter det att detaljplanen vunnit laga kraft följer projektering, ev. upphandling och byggnation, vilket innebär att förskolan i Kv Folkskolan kan avvecklas först om ett par år. Denna situation innebär att det dröjer ytterligare några år innan Kv Folkskolan kan bebyggas och användas för nya verksamheter.

Alliansen öppnar därför upp för en ytterligare möjlighet att tillskapa ett antal trygga och anpassade boende för äldre vid Sjögården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar